Jump to content

Darovanje nelegalnoga i porezni dug


domac_

Preporučene objave

Poštovani,

 

situacija je skroz zapetljana, pa ću pokušati to objasniti što je jasnije moguće.

 

Otac, majka, dva brata i ja živimo u zajedničkoj kući na selu, na čestici gdje se uz tu kuću nalazi poveći broj gospodarskih zgrada i drugih objekata koje kao i kuća u kojoj živimo nisu legalne (jedna kuća je prema svjedocima građena prije 1968. godine ali nije u katastru pa bi trebalo praviti elaborat starosti građevine). Zanima me može li darovnim ugovorom otac darovati sve navedeno meni, ili nekome od braće (nije bitno) iako je nelegalno. U postupak legalizacije je nemoguće ući jer praktički radim jedino ja, i ovako spajamo jedva kraj s krajem, a procjena cijene koštanja legalizacije je cca 10 000 EUR! Ovo bi napravili iz jedinog razloga jer otac posjeduje obrt (OPG) te je za zdravstveno i socijalno dužan otprilike 100 000 kn. Još je to sve aktualno (zemlja se obrađuje), ali račun mu je blokiran te još nije došlo do ikakve ovrhe. Strah nas je da porezna ne bi ovršila navedeno kad do ovrhe dođe, a što se tiče legalizacije jednom će se obaviti, sada je nemoguće!

 

Nadalje,

 

da li je moguće provesti barem parcelizaciju čestice kako bi se odvojio dio te čestice na kojoj je navedena kuća koja je građena prije 1968. godine ali je ipak za nju potreban elaborat procjene starosti (to je ipak jeftinije nego legalizacija kompletne građevine).

 

Hvala od srca na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za vas bi bilo puno povoljniji ugovor o doživotnom uzdržavanju nego darovni ugovor.

pobijanje dužnikovih radnji za darovni ugovor je tri godine. nije bitno dali je nekretnina legalna ili ne.

pobijanje dužbikovih radnji za ugovor o doživotnom uzdržavanju ili kupoprodajni ugovor je godinu dana(od sklapanja ugovora).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači,

 

jedan od nas trojice braće potpiše s ocem ugovor o doživotnom uzdržavanju, i ako se u roku od godine dana od potpisivanja ugovora ne aktivira ovrha, tj. FINA ne dođe, kako bih rekao u popisivanje imovine, neće moći to učiniti kasnije, recimo, nakon dvije godine od potpisivanja toga ugovora kada krenu u ovrhu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko porezna u roku od godinu dana ne podnese tužbu i osporava dužnokove radnje (ugovor o doživotnom uzdržavanju), i traži poništenje ugovora, ugovor je valjan.

po smrti primatelja uzdržavanja upisujete vlasništvo na nekretnini/nama iz ugovora.

sklapanje ugovora o doživotnom uzdržavanju upisujete u vlasnički list nekretnine.(zemljište ako je kućanelegalna i nije ucrtana).

primatelj uzdržavanja nije nasljednik i ne odgovara za dugove ostavitelja(porezni dug oca).

 

obveza vračanja dugova može se ugovoriti i ugovorom o doživotnom uzdržavanju(ako želite sebi loše) ali nije obvezno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, ako do ovrhe ili pobijanja ugovora ne dođe u roku od godine dana od njegovog potpisivanja, praktički sam miran (mirni) tada, a kad uslijed smrti dođe do ostavinske, ona se provodi po već regularnom postupku, bez mogućnosti "nakačivanja" porezne na imanje.

 

I još jedno pitanje, što u vezi nelegalnosti kod ugovora o doživotnom uzdržavanju? Ona se tada ne utvrđuje ili? A što se tiče ostavinske, po mojim saznanjima nije zakonski utvrđeno kako će i tko naslijediti nelegalne čestice (i građevine na njima), ili možda je?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako postoji ugovor o doživotnom uzdržavanju nema ostavinske za imovinu iz ugovora.

vlasništvo nad imovinom iz ugovora upisujete po smrti primatelja uzdržavanja (ugovor +prijedlog za upis vlasništva + 250,00 kuna sudske pristojbe)

ostavinsku raspravu provest za imovinu koja nije obuhvaćena ugovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija