Jump to content

Pas srušio biciklista,nanio teške tjelesne ozljede,HMP i policij zvani 8 sati kasnije


bornaj

Preporučene objave

Dobar dan poštovani korisnici, lijepo bih vas molio za savijet. Naime prije par dana pas mi je povijao biciklisticu koja je pala na tlo i zadobila teške tijelesne ozljede. Radi o stranoj državljanki, koja je došla u posjet Hrvatskoj, te za nju znam da je alkoholičarka i socijalni slučaj, te ima epilepsiju. To se dogodilo u 22,30 u, dok je intervenciju hitne pomoći i policije zatražila tek sutradan ujutro u 6 sati, sa njom je bio svijedok koji je sve to vidio, inače njen "prijatelj" koji je također alkoholičar i sklon vožnje biciklom pod utjecajem alkohola. Policija je bila napravit zapisnike i očevid prometne nesreće. Predpostavljam da mi slijedi kaznena prijava zbog toga što sam psa držao bez nadzora, pas je bio pušten ,moguće je i da je povijao biciklisticu jer je sklon preskakanju ograde i odlaska na ulicu, ali meni nije jasno zašto odmah nisu zvali hitnu jer sam saznao da ima frakturu donje čeljusti, postavljam si pitanje, da li žele izvući novce od mene za neku odštetu, i kako ide sa plaćanjem troškova liječenja pošto je strani državljanin i nema zdravstveno i dopunsko osiguranje.Ako ste već čuli za takav ili sličan slučaj, molio bih vas lijepo za mišljenje i savijet. Unaprijed vam hvala i lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ove činjenice koje navodite o alkoholiziranosti ozlijeđene biciklistice (i njenoj epilepsiji te socijalnom slučaju) i njenog svjedoka irelevantne su za kazneno-pravni aspekt predmeta.

 

Ukoliko je pas bio bez nadzora, vi ste kao njegov vlasnik odgovorni za njegove radnje i posljedice istih prema drugima, izvan ograđenog dvorišta (čak i unutar ograđenog dvorišta ukoliko niste imali jasno istaknut natpis "oštar pas"). Protiv vas biti će podnesena kaznena prijava poradi teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 222. KZ-a, a vezano uz djelo iz čl. 215. KZ-a. Ostaje za vidjeti točnu kvalifikaciju djela, da li se radilo o namjeri ili nehaju. Ukoliko je ovo prvi napad psa, biti će najvjerojatnije nehaj, a ukoliko pas ima evidentiranu "povijest" napada, biti će namjera.

 

S građansko-pravnog aspekta - postoji vaša odgovornost (objektivna) za štetu koja je prouzročena po osnovi opasne stvari. Naime, pas je sukladno našoj sudskoj praksi opasna stvar. Na koji način će to biti regulirano, obzirom žrtva nema zdravstveno osiguranje (možda ima sklopljenu policu osiguranja za slučaj nesreće u inozemstvu ?) - ne znam točno, ali moguće će troškovi liječenja biti papreni, a vi ćete ih biti dužni naknaditi, kao i druge vidove štete.

 

Psa zatvorite u ograđeni prostor ili stavite na lanac, jer ako je jednom napao, vrlo je izvjesno da će napasti opet. A posjetit će vas i veterinar, pas će najvjerojatnije ići na promatranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam najljepša što ste odgovorili. Razumijem što se tiče alkoholiziranosti,jer nije obavljen alkotest kada se to dogodilo 8 sati prije nego što je pozvana policija.Ali jel meni olakšavajuća okolnost što je ona epileptičar? Da li je ona dužna sklopiti neko putno osiguranje prije nego što ide u stranu državu? Ja ću vjerojatno dobiti kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće, kakvu kaznu mogu očekivat, jer zaboravio sam napomenuti da su dali lažni iskaz, jer su rekli da mi je kapija bila otvorena a nije nikad otvorena. Pas nikada prije nikog nije napao. Pas je preskočio ogradu, jer je dvorište ograđeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

intervencija policije i hitne pomoći zatražena 8 sati nakon "napada" ?

pitanje je dali se napad psa i dogodio ili su sve izmislili ?

pas je preskočio ogradu, izvršio napad i vratio se u dvorište preko zatvorene ograde (kapije)? inteligentan neki pas ?

dali postoji neki nepristran svjedok koji će potvrditi da je navedeno vrijeme pas bio na ulici ?

kako oni znaju koji pas je izvršio "napad". dao im je adresu svog vlasnika ?

ima i pasa lutalica.

da je policija odmah došla da bi se utvrdilo gdje je vaš pas to bi bilo to, ovako sve je ???

zastupanje odvjetnika bi bilo poželjno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako je da, i ja sumnjam da je u tome stvar, jer kao što sam rekao ta osoba je alkoholičarka pa se možda zato bojala zvati policiju, jer nebi dobila nikakve odštete, a predpostavljam da na to ciljaju,tako je da,pas se vrati,jer je ograda iza kuće žica, i sa oba dvije strane iste visine,po izjavi svjedoka i nje, pas je skočio na bicikl, ali to nikad dosad nije napravio,znao je nekad pobjeć, pa stegnem žicu ali kad skoči na nju opet ju otpusti i pobjegne,odvjetnik će svakako bit angažiran

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

šta te briga što je osoba alkoholičarka i bolesna ? ne pravdaj se time.

ne iznoso činjenice da je pas znao pobjeći (pogotovo policiji ili sudu).

ograda postoji i pas je bio unutar ograde. drugo vam je nepoznato.

 

pas je bio zatvoren i u dvorištu a suprotna strana treba dokazati da je baš tvoj pas izvršio napad sa posljedicama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali jel meni olakšavajuća okolnost što je ona epileptičar?

 

Nije.

 

Da li je ona dužna sklopiti neko putno osiguranje prije nego što ide u stranu državu?

 

Nije.

 

Ja ću vjerojatno dobiti kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće.

 

Ne za prometnu nesreću, već za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Propisane kazne su od 1 do 10 godina (ako se radi o namjeri) odnosno od 6 mjeseci do 5 godina (ako se radi o nehaju, a što smatram da će i biti slučaj).

 

Svakako angažirajte odvjetnika, jer ima puno nedorečenosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija