Jump to content

odricanje od odgovornosti po naslijeđenom dugu


mamutica

Preporučene objave

Poštovani!

Do sad ste mi već nekoliko puta puno pomogli svojim savjetima,pa se nadam još jednom odgovoru. Radi se o sljedećem: pokojni otac djeteta je za svog života sve vrijedne nekretnine i dionice prepisao na drugo dijete iz drugog braka. Jedino što je ostalo kao ostavina je bezvrijedna 1/8 dijela nikad do kraja sagrađene vikendice. Sada mi njegova bivša žena,s kojom je on živio do smrti,a čije je dijete sve dobilo nekakvim darovnim ugovorom za koji ja nisam ni znala,nudi da se ja u ime svog djeteta (maloljetno dijete) odreknem čak i toga, jer ako pristanem - dijete će naslijediti i očeve dugove. Čitajući Vaš forum, doznala sam da postoji mogućnost da dijete traži nužni dio, pa se darovi vraćaju itd. Također, kod naslijeđenog dugovanja postoji i solidarnost dužnika nasljednika. Zanima me da li postoji mogućnost dokazivanja da dijete nije odgovorno za ostaviteljeve dugove? Riječ je o nekakvim dugovanjima (kako da doznam konkretno o kojem je iznosu riječ?) koje je pokojnik podizao za "zadovoljavanje potreba života" u njihovoj životnoj zajednici. Mislim da nije fer da sve pripadne jednom djetetu,a onda još to nije dosta nego bi moje dijete trebalo vraćati i njihove dugove koje su u zajedničkom životu napravili. Postoji li mogućnost sudskim putem dokazati sve navedeno? Kako postupiti? Molim Vas za što skoriji odgovor jer slijedi ostavinska za tu 1/8 pa da znam kako se postaviti, da li od svega odustati ili ipak pokušati dokazati da i moje dijete ima nekakva prava. Najljepša hvala za svaki odgovor ili komentar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čitajući Vaš forum, doznala sam da postoji mogućnost da dijete traži nužni dio, pa se darovi vraćaju itd.

 

Ako se zatraži nužni dio, prilikom izračunavanja njegove visine napraviti će se uračunavanje svih darova koje je za života ostavitelj darovao drugom djetetu, pa sukladno tome će se onda odrediti koliki nužni dio bi mu pripao, a on iznosi polovicu zakonskog dijela.

 

Pod pretpostavkom da su iza ostavitelja ostali njegova nova partnerica, njihovo dijete i vaše dijete, nužni dio vašeg djeteta iznosi - 1/6 ostavine.

 

Također, kod naslijeđenog dugovanja postoji i solidarnost dužnika nasljednika.

 

Tako je, u slučaju više nasljednika, oni odgovaraju solidarno za dugove ostavitelja (stvarna odgovornost je do visine naslijeđenog dijela).

 

Zanima me da li postoji mogućnost dokazivanja da dijete nije odgovorno za ostaviteljeve dugove?

 

Ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija