Jump to content

isplata plaće "na ruke" (u gotovini)


arula

Preporučene objave

pozdrav, molim vas za savjet; totalni sam laik pa se unaprijed ispričavam ako su pitanja trivijalna: meni je to sve jedan neshvatljivi kaos.

 

dakle:

 

poslodavac me je početkom petog mjeseca ove godine sezonski zaposlio, dogovorno do 31.10., no iz nekih njegovih razloga (vjerojatno povezanih s time da je u stadiju predstečajne nagodbe, neznam, pretpostavljam samo) mi je dao ugovor na neodređeno.

 

plaću mi je isplaćivao više-manje uredno, no uvijek na ruke i nikada preko računa; tvrdeći kako to nema veze i da će svi zaposlenici potpisati neke priznanice o primitku plaće u gotovini (kak bi mogli dobit povrat poreza i slično) -- sad vidim da je to nelegalno od srpnja prošle godine??

 

dogovorili smo se unaprijed da me ostavi prijavljenog 5-6 dana duže, sitnica koja mi fali za ostvarivanje prava na burzi (9mj od 24), dakle do cca 6.-7.11., za što ne sumnjam da će učiniti i ispoštovati dogovor.

 

ono što me muči -početkom ovog mjeseca mi je rekao da me više netreba i da mi plaću za ovaj mjesec neće isplatiti; te da će me ostaviti prijavljenog, kako bih ostvario prava na burzi, i kako će mi platiti sva davanja za ovaj mj.

 

1. jesam li ja ičime kršio zakon i mogu li imati ikakvih problema zbog primanja plaće u gotovini?

 

2. mogu li ikako zaista i dobiti plaću za ovaj mjesec? mislim, on meni čini nikakvu uslugu praktički, ako ne dobijem plaću; te ja moram potpisat tu nekakvu priznanicu da sam plaću zaista i dobio (tj. plaćE, jer tko će i kako dokazati da je on meni redovno plaćao, kad o tome banka/porezna neznaju ništa), znači da kršim zakon (?)

 

3. na koji način me odjavljuje? tj. treba li mu moj potpis na ičemu? već je prije znao krivotvorit potpise zaposlenih pri prijavi/odjavi hzzo-u ili na ugovoru o radu, budući da većina živimo u drugim županijama van sezone. nikome se nije dalo bacat u privatne tužbe, niti itko za to ima realnih financijskih sredstava.

 

hvala na svim uputama i savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija