Jump to content

Matičar mi ne želi izdati kopiju smrtovnice


maricat

Preporučene objave

Pozdrav! Pokušala sam pronaći slično, isprike ako sam previdjela. Molim pomoć - koji je postupak za dobivanje kopije ili duplikata smrtovnice, u Zagrebu? Naime, pokojni otac je državljanin RH, s naslijeđenom nekretninom u BiH, Živinice. Općinski sud u Živinicama molio je dostavu ovjerenih preslika rješenja o nasljeđivanju i smrtovnice, a kako bi mogli pokrenuti ostavinski postupak za nekretninu u BiH. Međutim, matičar mi jernostavno ne želi izdati kopiju smrtovnice, tvrdeći da ju ja osobno nemam pravo tražiti i da je - citiram - "nemoguće da hrvatski dokument može vrijediti u drugoj državi". .. Pokušala sam u BiH ponuditi smrtni list odnosno izvadak iz matice umrlih (otac mi je preminuo prije 3 mjeseca), ali oni mole smrtovnicu, koju ja (iz neobjašnjenih razloga) ne mogu dobiti. Molim pomoć. Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozovite se na čl. 43. http://www.zakon.hr/z/603/Zakon-o-dr%C5%BEavnim-maticama, pa nek vas onda odbije.

 

U zakonu jasno pise, ali kako objasniti dotičnoj individui da mi to "mora" izdati? Takvu neugodnost, ai bezobrazluk, zaista nisam dozivjela i zelim istjerati "pravdu" do kraja - sto bi se reklo.

Zato - hvala na ovom korisnom "argumentu".

Dotični matičar je spoimnjao i "novi obiteljski zakon"? Spominje li se u "novom oz" u ikakvom kontekstu da dokument "smrtovnica" nije važeći u inozemstvu??

to mi nema logike, ali da pitam, nisam expert.

 

Hvala još jednom i za odgovor i za ovaj članak Zakona. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U dva navrata sam pribavljao smrtne listove preko web-a, online, iz prekomorskih zemalja za osobe koje su tamo umrle ali su upisane i u matične knjige umrlih kod nas jer su tu rođene i imale državljanstvo. To mi je bilo daleko jednostavnije nego se ovdje natezati s matičarima, a došlo me samo malo skuplje. Nikakvih suvišnih upita nije bilo. Doslovce je lakše dobiti smrtni list iz države udaljene tisućama kilometara nego iz matičnog ureda udaljenog nekoliko stotina metara.

 

Npr. ako imate problem sa zemljišnom česticom koja glasi na pokojnu osobu pa tražite nasljednika, matičar vam neće priznati pravni interes dok ne podnesete tužbu i pokažete mu, a tužbu ne možete podnijeti protiv nepoznate osobe. Ako tužbu podnesete protiv upisanog pokojnika, sud vam ju može odbaciti. O tome da biste nasljednike tražili pretraživanjem podataka iz matičnih knjiga uopće nema ni govora, a matičar će prionuti takvom pretraživanju ovisno o svom trenutnom raspoloženju (tj. neće ili će napraviti ofrlje). Ako imate sreće da je susretljiv, naći će te podatke i dati vam na uvid, ali bez službenog izvatka!! Dakle, zatvoreni krug.

 

Da stvar bude ljepša, izdavanje matičarskih dokumenata se ne smatra upravnim postupkom pa ne postoji ni upravnopravna zaštita, tj. nema mogućnosti žalbe itd.

 

U konkretnom slučaju bilo kakav dokument koji je izdao bilo koji sud ili državno tijelo na svijetu iz kojeg proizlazi da se vodi neki postupak u vezi s pokojnikom bi trebao biti sasvim dovoljan dokaz pravnog interesa (a o izravnom srodstvu da ne govorim). Što se tiče međunarodnog priznavanje matičarskih dokumenata, posebno su propisani međunarodnim konvencijama obrasci takvih dokumenata koje priznaju sve zemlje svijeta (više-manje, za Sjevernu Koreju nisam siguran), tako da je matičarev komentar o tome neviđena glupost koja samo dokazuje da bi u našoj administraciji bilo puno manje problema kad bi nesposobni činovnici iz nje bili izbačeni.

 

Međutim, jedan detalj.

 

Smrtovnica se od smrtnog lista odnosno izvatka iz knjige umrlih razlikuje i po tome što sadrži poznate podatke o imovini pokojnika. Ne može se očekivati da će matični ured u jednoj državi unijeti podatke za imovinu u drugoj državi, pa je inzistiranje suda u BiH da dostavite smrtovnicu s tog stajališta zapravo besmisleno.

 

Drugi razlog može biti da se u smrtovnici navode i nasljednici, a matični ured u Hrvatskoj nema te podatke ako su nasljednici upisani u matičnim knjigama u BiH. (A uopće nema pouzdane podatke niti za nasljedniku upisane u našim knjigama tamo gdje oni nisu preneseni u elektronski oblik).

 

Ako je vaš otac rođen u BiH i/ili imao tamošnje državljanstvo, onda mi na temelju spomenutog iskustva pada na pamet da možda postoji mogućnost da je podatak o njegovoj smrti upisan ili da se upiše i u tamošnju knjigu umrlih, pa biste tamo i trebali dobiti smrtovnicu odnosno odgovarajući dokument u kojoj bi bila navedena imovina u BiH i nasljednici prema tamošnjim podacima.

 

S tim u vezi čl. 40 Zakona o državnim maticama, pretpostavljam da u odgovarajućem BiH zakonu postoji slična odredba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima na odgovorima. Evo update - javila sam se Min. uprave s upitom o postupku dobivanja duplikata/kopije smrtovnice, odgovorili su u rekordnom roku - da se to ako postoji pravni interes izdaje u matičnom uredu te da pokušam pismenim zahtjevom, kao što ste i tu predložili. Naravno, obavijestila sam ih i o kojem se točno matičnom uredu radilo.. Odgovor od MU sam dobila jučer, a već danas sam krenula tamo s pisanim zahtjevom kako bih ga osobno predala u pisarnicu - ukratko - ovjerena kopija smrtovnice, uz 80kn biljega, mi je bila uručena istog trena (rekli su da nema potrebe urudžbirati zahtjev kad je smrtovnica već - izrađena :), uz jedno skrušeno "Oprostite". Hvala još jednom svima na odličnim savjetima, svako dobro i srdačan pozdrav, M.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija