Jump to content

Zastara Holding (pričuva, komunalna naknada, čistoća, slivne vode, voda)


stef_mrcina

Preporučene objave

Znači dobio sam "zadatak" riješit dugovanje prema Holdingu koje je nastalo u proteklih X godina, možda čak govorimo i o dvoznamenkastom broju godina. Naravno, cilj je podmirit tekuće dugovanje, ne ono koje je u zastari. Jasno, kada dođe ovrha (odn. prijedlog ovrhe) znam da se treba pozvati na zastaru, ali što napravit ako još nema te ovrhe?

 

Mogu li predat nekakav "zahtjev za otpis duga u zastari i utvrđivanjem stvarnog dugovanja" ili nešto slično tome? Kada dugovanje odlazi u zastaru što se Holdinga tiče i spomenutih "frakcija" (pričuva, komunalna naknada, čistoća, slivne vode, voda) i koji članak zakona govori o tome?

 

Puno hvala svima koji su voljni pomoći. ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pričuva i komunalna naknada zastarijevaju za tri godine, računajući od dospijeća svakog pojedinog obroka.

 

Čistoća i voda zastarijevaju u jednogodišnjem roku, jednak način računanja kao i gore.

 

Na zastaru se morate sami pozvati, a sa ovakvim "zahtjevom" koji spominjete, ja bih bio oprezan, jer bi se mogao percipirati priznanjem, a onda ćete biti dužni platiti i zastarjela potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hi stef,

Zastarni rokovi su 3g za pričuvu i povremena plaćanja (komunalna?) a 1g za ono što se plaća mjesečno.

 

Za neke stvari, npr. pričuvu, zakonski se NE mora platiti ono što je u zastari, no moguće je da ostane zabilježen dug, pa ako prodajete stan i kupcu pokažete račune, može biti pitanja.

 

Lako je moguće da već postoji više rješenja o ovrsi, koja još nisu poslana, jer skupljaju kamate. To je moguće, jer kod nas ne postoji rok za slanje rješenja.

 

Ako želite rješavati i neposlane ovrhe, vjerojatno će vam to biti omogućeno, ali uz plaćanje troška odvjetnika i JB (npr. trošak potvrda koje nije tražio, trošak slanja...).

Postoji mogućnost da vam NE kažu datum s PRVE STRANICE ovr.rješenja tako da nećete moći provjeriti zastaru - ako je u rješenju i jedan račun u zastari, to može bitno smanjiti troškove - dobro je pričekati da stigne rješenje i napisati prigovor. Ili bez čekanja, pitati ime i tel., te nazvati JB i inicirati slanje.

 

Kako ne plaćati ono što je u zastari - posjetite sve te 'frakcije' i pitajte za obračune po godinama, pa plaćajte za tu-i-tu godinu (jer kao možda nećete moći sve odjednom platiti).

Vjerojatno će vam isprintati i obračun kamata, ako kažete dan plaćanja.

(Najisplatljivije je prvo platiti najnovije račune.)

 

Nek me netko ispravi ili nadopuni ako ima bolje/ konkretnije informacije... Hvala!

 

i Sretno vam rješavanje! :)

 

Zatezne kamate možemo/možete sami izračunati - za svaki račun treba datum dospijeća i iznos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... sa ovakvim "zahtjevom" koji spominjete, ja bih bio oprezan, jer bi se mogao percipirati priznanjem, a onda ćete biti dužni platiti i zastarjela potraživanja.

 

Good point! Znači, stef, ako ste vlasnik, ne podnosite potpisani zahtjev. Pošaljite nekog tko nije vlasnik.

Na porti obično zapisuju broj osobne iskaznice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na iscrpnim i kvalitetnim odgovorima.

 

Nisam vlasnik, tako da bi čak ja i mogao poslat takav zahtjev. Ili ipak bolje ne? Ne vidim na koji način priznajem dugovanje takvim zahtjevom, tražim samo prikaz trenutnog i stvarnog dugovanja - iako vi to bolje znate i znate o čemu pišete.

 

Bit ću konkretan - stan je prodan, postoje ta dugovanja prema holdingu i sad je cilj platit što je manje moguće. Koji bi vaš savjet bio šta da napravim i kako da riješim to na najbezbolniji način? Jasno je da se mora platit nešto, ali ipak vjerujem da nije potrebno platit sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala bobo3 na utrošenom vremenu i trudu!

 

Planirao sam osobno ići kod njih i vidjet način "čišćenja" dugoavanja na obostrano zadovoljstvo. No treba se znati izraziti, s kakvim pitanjem je najbolje doći? Koliko je pametno uopče spominjati zastaru? Jedan krivi korak je dovoljan da dug priznam (iako ponavljam, na mene ne glasi stan niti ga ja zapravo i mogu priznat, zar ne?). Mislim da nije pametno spominjat tu prodaju stana, jer će tad vjerovatno ustrajat na naplati kompletnog dugovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hi stef,

Otiđite prvo u jednu 'frakciju' (npr. vodovod). Ponesite o.i. i jednu uplatnicu. Recite: "Želio bih riješiti dugovanja. Kakvi su dugovi, možete li mi dati ISPIS, pa ću doći platit barem dio, taj-i-taj dan drugi tjedan." Ne trebate spominjati zastaru ni prodaju.

Rizici uvijek postoje. Bez malo hrabrosti je teško nešto riješiti. Ako je u pitanju fobija može se primijeniti graduated exposure metoda.

 

U većini 'frakcija' rade odvjetnici koji nisu previše motivirani, pa bude propusta/zastara.

 

Najteže je riješiti predmete koje vode veće odvjetničke kuće (npr. za HRT, razne teleoperatore), ti su dobro organizirani, to je cijela mašinerija. Ti su najopasniji. Vjerojatno nisu ništa propustili.

 

Kod pričuve je specifično, za pokretanje ovrhe treba i predstavnik suvlasnika, pa ljudi to često eskiviraju. Time ne štete nekoj monopolističkoj gradskoj tvrtki, već svojim susjedima. Kompromis: Predložite predstavniku da od upravitelja traži da vam pošalju opomenu za zadnje dvije godine i to platite. (To je manje od tri kolika je zastara, a predstavnik će imati manje gnjavaže i bolju naplatu, a bitni su i susjedi/e ;)).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija