Jump to content

Prelazak preko pruge na treptajuće svjetlo


ID036

Preporučene objave

Pozdrav svima,

trebam savjet što učiniti za slijedeći slučaj.

Vozio sam se s posla i na pružnom prijelazu sam prešao na treptajuće crveno svjetlo koje se upalilo kada sam bio udaljen možda 2m od njega. Od znaka do početka pruge je udaljenost cca 3-3,5m ali taj prostor pripada raskrižju jer s desna strane dolazi sporedna cesta, paralelno s prugom. Čuo sam zvučni signal (zvono) koje najavljuje skori prolaz vlaka, a iza mene se vozio tegljač na maloj udaljenosti te sam po procjeni da ako zakočim naglo riskirao prometnu nesreću refleksno nastavio naprijed i da ne ostanem u raskrižju. Pružni prijelaz ima rampe i od početka signaliziranja do spuštanja rampe prođe 15-20 sekundi, rampa se spustila kad sam ja već razgovarao s policajcem na drugoj strani i u međuvremena je još nekoliko automobila prošlo na isti način iz suprotnog smjera. Realno, nisam ugrozio nikoga jer je vlak prošao nekoliko minuta nakon mog prelaska i u trenutku prelaska je rampa bila dignuta, a teoretski sam kriv jer sam se nalazio na pruzi kada je signal bio upaljen. Dobio sam naravno kaznu na 2000kn + 100kn za sudske troškove i 6mj bez vozačke.

 

Moja pitanja su slijedeća: ukoliko platim 2/3 kazne u slijedećih 8 dana, vozačka mi se ne dira?

Policajac mi je više puta napomenuo da proučim uputu o pravnom lijeku i indirektno rekao da pišem žalbu jer u 8 godina imam samo 2 prometna prekršaja i nijedan ne spada u teške prekršaje. Jedan je bio prije 6 godina za parkiranje i prije više od 3 godine 13km/h veća brzina na autoputu na jednom mostu.

Da li se prolazak na treptajuće svjetlo sa dignutom rampom može metaforički tumačiti kao prolazak na žuto na semaforu pa procjena vozača za manje ugrožavanje sigurnosti može biti olakotna okolnost?

Koje su šanse da žalbom dobijem manju novčanu kaznu i izbjegnem oduzimanje vozačke jer mi je ona bitna za posao koji radim, odnosno bez nje ne mogu raditi? Da li je bolja opcija na kraju žaliti se ili platiti u roku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uglavnom će ti svi savjetovat Žalbu (prigovor), u kojem češ priznat djelo, pokajat se, eventualno navest tegljač kao razlog počinjenja prekršaja, navest da nisi nikad imao težih prekršaja (alkohol, prolazak kroz crveno i sl.), molit smanjenje novčanog dijela radi teže mat.situacije ( mala plaća, žena, djeca), kao i zabrane upravljanja mot. vozilom jer ti o vozačkoj ovisi posao itd..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala spitfire.

Ovo pitanje mi je vrlo bitno, ukoliko platim 2/3 kazne prije isteka roka od 8 dana, da li oduzimanje vozačke od 6mj i dalje vrijedi ili se plaćanjem novčane kazne eliminira oduzimanje vozačke? Koliko sam shvatio policajca, navodno je plaćanjem kazne na taj način sve riješeno? Da li to netko može potvrditi iz iskustva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Spitfire hvala još jednom na trudu...

Da, to se i meni činilo logično. Da li postoji šansa da se na osnovu prigovora mjera zabrane ukine ili se uglavnom smanjuje? Novčanu kaznu bi još nekako pretrpio u cijelosti ali mjera zabrane mi je najveći problem, posao bi mi bilo gotovo nemoguće obavljati, koliko god trajala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što ti je spitfire napisao, ništa ne plaćaj, nego piši prigovor uz priznanje, kajanje i sl., tako da ti u tom slučaju neće povećavati kaznu.

 

Što se tiče smanjenja/ukidanja kazne i mjere, i jedno i drugo će sigurno smanjiti, a za ukidanje je teško reći. Nemam iskustva s ovakvim prekršajem, a npr. kod alkohola smanjuju i samo na 1 mjesec, a kako ovo nije u toj kategoriji, možda postoji šansa i za ukidanjem (kažem "možda" kao osobno mišljenje).

 

Ukratko, prigovor sa priznanjem, kajanjem i olakotnim okolnostima, te molbom za smanjenjem novčane kazne i ukidanjem mjere. Slobodno možeš napisati da pristaješ na novčanu kaznu jer shvaćaš da si počinio prekršaj i da moraš odgovarati, ali da moliš da ti se ukine mjera jer ti je vozačka potrebna za obitelj/posao/što-već. Kada dobiješ presudu, opet će ti vrijediti 2/3 te nove novčane kazne, a za mjeru ćeš vidjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija