Jump to content

Prometna nesreća sa teškim ozlijedama


mir04

Preporučene objave

Pozdrav, trebam vašu pomoć. Prije nekoliko dana skrivio sam prometnu nesreću na način da sam prednjim desnim svjetlom udario osobu koja se kretala po kolniku. Nesreća se dogodila izvan naselja na neosvjetlenom dijelu ceste pri brzini od oko 60 km/h, a čovjek kojeg sam udario nije imao reflektirajući prsluk i bio je pod utjecajem alkohola (3,20 u krvi izmjereno čim je došao u bolnicu, a 1,67 je utvrđeno alkotestom nekoliko sati poslije,nakon očevida), te se kretao desnom stranom. Sa njim je bila još jedna osoba koja nije zadobila nikakve ozljede. Ozlijeđenog sam odmah odvezao na bolnicu i sam sam pozvao policiju. Zadobio je ozlijede vratnih kralješaka te mora nositi ovratnik. Dakle, što mi je činiti? Kakvu kaznu mogu očekivati?

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ključ cijelog slučaja leži u tzv. prometno-tehničkom vještačenju, koje će se provesti da se utvrdi mehanizam nastanka prometne nesreće i posljedično uzročnost, koja je veoma bitna za ocjenu je li u konkretnom slučaju uopće počinjeno kazneno djelo, te ako jeste - tko je kriv za njega.

 

Imajući u vidu ove šture informacije, mišljenja sam da ćete ipak biti procesuirani, međutim za najblaži oblik navedenog kaznenog djela, onaj iz čl. 227. st. 2. KZ-a, za koje je predviđena kazna zatvora u trajanju do maksimalno tri godine, što se može riješiti i izdavanjem kaznenog naloga, ukoliko se DORH i kasnije sud odluče za takav mehanizam rješavanja predmeta.

 

Činjenice koje ste iznijeli, a koje terete biciklistu biti će građansko-pravno relevantne, međutim nemaju nikakav kazneno-pravni učinak (osim naravno, ukoliko vještačenje pokaže drugačije). Naime, vozač je apsolutno najodgovorniji sudionik u prometu i mora prilagoditi svoju vožnju ne samo prometno-vremenskim uvjetima na cesti, već i ostalim sudionicima prometa, koji su slabije "zaštićeni" od vozača (pješaci, biciklisti i motociklisti). Vaše ponašanje post festum je međutim, za svaku pohvalu i to će vam uvelike "ojačati" poziciju u postupku, tako da ćete najvjerojatnije proći sa uvjetnom osudom.

 

Ali, još jednom ponavljam da će ključ biti u vještačenju, koje vas može čak i ekskulpirati kaznene odgovornosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prvom postu se nisam dobro izrazio. Ozlijeđeni je bio pješak a ne biciklist. Zanima me, s obzirom da je hodao krivom stranom i bio u teškom alkoholiziranom stanju, mogu li te olakotne okolnosti mene osloboditi krivnje? Što se mene tiče, nisam imao alkohola, brzina je bila u okvirima zakona, automobil tehnički ispravan itd... Osobno smatram da sam pogriješio jer nisam napravio veći luk prilikom zaobilaženja, jer da je bilo tako do nesreće vjerojatno ne bi došlo. S druge strane, riječ je o seoskoj cesti koja ima središnju crtu ali je dosta uža nego ostale prometnice sa dvije trake, što mi i nije dalo mogućnost za pravljenje velikog luka. Znate li otprilike koliko traje taj proces vještačenja?

 

Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da ove okolnosti na strani pješaka, vama neće isključiti krivnju. Jer glede brzine, morate biti svjesni da činjenica da ste vozili dozvoljenom brzinom kretanja, ne znači da ste vozili i prilagođenom brzinom kretanja, prilagođenom uvjetima na cesti i vremenskim karakteristikama, koja se uvijek ispituje kod prometnih nesreća. Jer da je obrnuto, onda primjerice u slučaju prometne nesreće, vožnja od 130 km/h na autocesti, a po mećavi i snijegu od 10 cm, ne bi bila problematična po vozača u smislu njegove kazneno-pravne odgovornosti. A tome definitivno nije tako.

 

Vožnja po noći je uvijek delikatna, upravo zbog smanjene vidljivosti i dužnosti vozača za povećanom pažnjom i prilagodbom brzine i stila vožnje.

 

Međutim, pričekajmo što će vještačenje reći, glede čijeg trajanja vam doista nema pravila, ovisi o konkretnom vještaku. Iz prakse ima vam primjera od par mjeseci pa do par godina (nažalost), iako u ovom potonjem slučaju, više je krivica na tijelu koje je naložilo vještačenje negoli samom vještaku.

 

Ovo što je Bovu rekao stoji, ali primarno za eventualni parnični postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija