Jump to content

Opoziv uvjetne osude


teribleki

Preporučene objave

2012.god.osuđen sam na 6 mjeseci zatvora,uvjetno na 1 godinu uz dvostruki uvjet;1.rok kušnje od 1 godine i 2. nadoknada štete u roku 6 mjeseci od pravomoćnosti presude.S obzirom da mi je prvi uvjet istekao još 2013.god. i nisam ga prekršio dali sud može sada ili u 2015.opozvati uvjetnu osudu ako nisam ispunio drugi uvjet tj.ako nisam nadoknadio štetu oštećeniku.Napominjem da mi u presudi piše da sam dužan štetu nadoknaditi u roku od 6 mjeseci,unutar utvrđenog roka kušnje,koji mi je istekao 2013.god. Sud mi je tek ovih dana uputio poziv za izvidno ročište u svezi opoziva uvjetne osude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavezno se odazovite na ročište na kojem će se odlučivati o opozivu i tamo se pozovite na primjenu blažeg zakona, točnije odredbu čl. 58. st. 8. KZ-a, prema kojoj je istekao rok (6 mjeseci od isteka roka roka u kojem ste trebali naknaditi štetu) u kojem je iz navedenog razloga bilo moguće opozvati uvjetnu osudu. Prema ovome, opoziv je bio moguć do zaključno prosinca 2013.

 

Iako, i po starom KZ-u (1997.), već je protekao rok u kojem je bilo moguće opozvati uvjetnu osudu (to bi bilo do zaključno prosinca 2014.).

 

Ovo sve vrijedi ukoliko nije u međuvremenu bilo produljenja roka, bilo za ispunjenje obveze bilo roka provjeravanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru i isprike jer sam nešto pogrešno napisao.Naime,presuda je postala pravomoćna 27.03.2013.jer se odvjetništvo žalilo na visinu sudskih troškova.U presudi drugostupanjskog suda svagdje se navode članovi i stavke starog KZ-a iz 97.Kako je to moguće i zar drugostupanjski sud nije po službenoj dužnosti trebao to promijeniti ako se novi Kz primjenjuje od 01.01.2013. i dali to sada znači da sve i dalje ide po starom zakonu i da se u ovoj fazi ne mogu pozivati na novi KZ.Ako gledamo rokove 6 mj.od isteka roka u kojemu sam trebao nadoknaditi štetu prošlo je 27.03.2014.ali oštečenik je sudu podnio zahtjev za opoziv uvjetne osude u prosincu 2013.dakle prije isteka tog roka ali sud nije reagirao do prosinca 2014.kada mi je poslao poziv za izvidno ročište. Ja sam u prosincu 2014.bio na pripremnom ročištu gdje sam sudu priložio obrazloženje sa dokazima da nisam bio u mogućnosti nadoknaditi štetu te sam zatražio odgodu i novi rok od 4 mjeseca za ispunjenje obeštečenja.Odvjetnik oštečenika se složio sa novim rokom i sudac je zakazao sjednicu vijeća za siječanj 2015.na kojoj će se o tome odlučivati.Da li i dalje mislite da na toj sjednici tražim primjenu novog zakona i pozivam se na to da je protekao rok za opoziv ili da tražim produljenje roka ili jedno i drugo?Kako mogu biti siguran da će sud prihvatiti primjenu novog zakona i da neću biti žrtva različitog tumačenja tog prijelaznog roka?U koliko npr.tražim produljenje roka i to mi bude odbijeno dali se tada u žalbi mogu pozivati na novi Kz i da je protekao rok tj.ako se sada ne pozovem na novi Kz dali će biti kasno pozivati se na novi Kz ako viječe donese odluku o opozivu.Ako je novi Kz donesen 2011.sa primjenom od 01.01.2013. a meni je prvostupanjska presuda iz 2012.a drugostupanjska iz 2013.zar se nebi novi Kz trebao primjenjivati automatizmom tj.kako ja sada mogu biti siguran da će sud prihvatiti moje pozivanje na novi Kz ako to različiti sudovi različito tumače?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Brkate dvije stvari - jedno je presuda, a drugo je postupak opoziva uvjetne osude izrečene ranijom presudom.

 

Da, aktualni KZ u primjeni je od 01/01/2013, i ŽS ga je svakako imao u vidu, ali je očito procijenio da je za samu presudu povoljniji raniji KZ (1997.). Sada slijedi postupak opoziva, u kojem treba vidjeti koji KZ je povoljniji.

 

Moje mišljenje je - aktualni KZ. Dakle, presuda je postala pravomoćnom sa danom 27/03/2013, vi ste dobili 6-mjesečni rok da naknadite štetu, koji je istekao sa danom 27/09/2013. Niste to učinili, i od tog datuma teče ovaj 6-mjesečni rok u kojem vam se zbog istog može opozvati uvjetna osuda. Drugim riječima, uvjetna osuda, primjenom odredbe čl. 58. st. 8. KZ-a, mogla se opozvati i odrediti izvršenje izrečene vam kazne iz uvjetne osude, do dana 27/03/2014.

 

Ako gledamo raniji KZ (1997.), prema njemu vam se uvjetna osuda može opozvati u roku od jedne godine od isteka roka provjeravanja, dakle do zaključno dana 27/03/2015. Upravo iz tog razloga, smatram kako se morate pozvati na primjenu blažeg zakona u sklopu odlučivanja o opozivu. Na ovom Forumu imate identičan slučaj korisnice "nadam se", prosurfajte i vidjet ćete. Tamo sam opširno pisao o ovoj temi, pa da se ne ponavljam.

 

U njenom primjeru sud je propustio primijeniti blaži zakon i isprva joj je opozvao uvjetnu osudu, iako izvan roka, ali onda su kasnije tu grešku ispravili putem primjene odredbe čl. 180. ZKP-a. Dakle, sud je priznao svoju grešku, do koje nije ni trebalo doći i obustavio je izvršenje kazne.

 

U vašem slučaju, smatram da će sud imati u vidu tu činjenicu i da neće pogriješiti, jer temeljem ovog što ste napisali, jedina moguća odluka je obustava opoziva. Vi im svakako ukažite na tu činjenicu, a onda dodajte da ukoliko sud ipak razmišlja drugačije, da molite za produljenje roka za naknadu štete. Ako se oni i odluče za opoziv, imat ćete pravo žalbe višem sudu, u kojoj ćete moći isticati sve što sam vam ovdje napomenuo. A prosurfajte malo i pronađite ovu temu, koju sam vam spomenuo.

 

I na kraju - imajte na umu da činjenica što ćete se (najvjerojatnije) izvući od izvršenja zatvorske kazne, ne znači ama baš ništa u pogledu vaše građansko-pravne odgovornosti za naknadu štete, koja će postojati još dugo vremena. Na kraju ćete biti dužni platiti, svidjelo se to vama ili ne. Čim prije, tim bolje za vas.

 

P.S. Molio bih vas da povratno javite ishod postupka. To rijetko koji korisnici rade, a moguće će biti od pomoći nekome drugome u sličnoj situaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na opširnom objašnjenju.Već sam ranije pratio Vaša objašnjenja slučaja korisnice ''nadam se'' i mislim da mi je sada jasnija situacija.Također mi je jasna i moja građansko pravna odgovornost za naknadu štete ali upravo iz tog razloga želim izbječi izvršenje kazne jer bi mi to otežalo cijelu situaciju i vremenski a i financijski.Još Vas molim jedno objašnjenje;na sjednici vijeća koja je zakazana i na kojoj će se odlučivati o opozivu vijeće najvjerojatnije neće donositi odluku na samoj sjednici tj.u trenutku kada ja budem tamo prisutan već će (možda) naknadno poslati rješenje o odluci.Dakle,ja na sjednici neću znati dali uvažavaju moje pozivanje na novi Kz i primjenu blažeg zakona a ako paralelno zatražim i produljenje roka oni mogu produljiti rok a ne obustaviti postupak opoziva što je u konačnici nepovoljnije za mene jer onda nakon tog roka mogu ponovno pokrenuti opoziv ako slučajno ne uspijem ispuniti obvezu do kraja i na vrijeme.Možda Vi mislite da bi tijek sjednice mogao biti drugačiji i da će se oni odmah izjasniti u vezi mojih prijedloga....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, ova sjednica je čisto zadovoljavanje forme propisane zakonom. Ona se održava pred predsjednikom vijeća, ali konačna odluka o predmetu donosi na tzv. Kv vijeću, koje se (barem prema mojem iskustvu), održava jednom tjedno gdje se iznosi sam predmet, pa članovi vijeća zauzimaju stajalište o njemu i donose odluku. Na kraju, odluka se naravno šalje strankama i oštećeniku, uz mogućnost žalbe višem sudu.

 

Dakle, na samom kraju sjednice, vi 99,99 % nećete znati odluku, ali ćete je dobiti na kućnu adresu. A glede vašeg držanja, ponavljam - svakako istaknite ovu činjenicu blažeg zakona, a onda možete slobodno dodati da, podredno ukoliko se vijeće ne slaže sa takvom interpretacijom, da iz tih i tih razloga molite odgodu (loša imovinska situacija i sl.). Oni će sve vaše navode morati uzeti u obzir i obrazložiti ih u samoj odluci. Ako ne prihvate ovakvu interpretaciju, onda ćete imati valjanu osnovu za podnošenje žalbe višem sudu.

 

Smatram da su stvari poprilično jasne i da će postupak opoziva biti obustavljen, ali eto upravo slučaj korisnice "nadam se" je pokazao da ove prečeste izmjene koje su pogodile kazneno pravo zadnjih godina, jednostavno zbunjuju struku i dovode do pogrešnih razmišljanja. No, zato je tu uvijek viši sud, koji može ispraviti stvari. U slučaju korisnice "nadam se" je takva pogreška bila ispravljena, doduše na samom kraju, ali ipak ispravljena.

 

Građansko-pravna odgovornost ostaje, to i sami znate, i to je pohvalno. I inače, nitko od sudaca nema nevjerojatnu potrebu da ljude pošalje u zatvor na izdržavanje kratkotrajne kazne zatvora, koja ima ogroman potencijal da dugoročno napravi daleko veću štetu negoli korist, i zato je to uvijek apsolutno zadnja opcija.

 

Javite ishod, ako nije problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Nema problema, zato smo tu.

 

Sa povratnom informacijom pomoći ćete drugim našim korisnicima, koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji.

 

Sutra mi je sjednica vijeća za opoziv o kojoj smo pisali i gdje ste predložili da se pozovem na primjenu blažeg zakona i na odredbe čl.58.st.8 KZ-a prema kojima se uvjetna osuda više ne može opzvati jer je prošao rok.Još bih Vas želio pitati u svezi čl.384 KZ-a i da li i taj član ide u prilog tome da treba primjeniti novi (blaži) zakon tj.dali i taj član ide u prilog Vašem mišljenju?Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala,nije kasno,sjednica će biti iza 14 sati.Spomenuo sam to iz razloga što taj članak govori o izvršenju sankcije tj.o tome da se izvršenje sankcije koje nije započeto do 01.01.2013.mora sprovesti po trenutno važečem zakonu a to je svakako novi zakon te bi ja služio kaznu po novom zakonu.Dakle, ako bi sud opozvao uvjetnu osudu po starom zakonu a izvršenje bi bilo po novome to bi značilo primjenu dva zakona na isti slučaj u isto vrijeme što se kosi sa osnovnim načelima primjene novog zakona.Da li sam u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hoće li se ili ne izdržavati kazna, ovisi o ishodu postupka opoziva. Iako, i uvjetna osuda jeste jedna od zakonom propisanih kazneno-pravnih sankcija. Međutim, nemojte se previše zamarati sa tehnikalijama, bit je u činjenici da vam novi KZ ide u prilog, jer ima povoljnije odredbe. Na to se treba pozvati, a sud ionako zna to i sam. Odnosno, trebao bi znati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Dakle,pod uvjetnoj sam jps mjesec dana-a u osmom mjesecu dogodio se zbog moje izrazite nepromisljenosti glup cin.Naime skoro sam s jos jednom osobom pocinio kd ali sam odustao u zadnji tren ne otvorivsi vrata prostorije i slagavsi "supocinitelja" da je zakljucano.Nitko to nije prijavio policiji kao pokusaj djela,no sto da danas-sutra ta osoba to rece tj cinka a ponavljam djelo nije evidentirano.Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime skoro sam s jos jednom osobom pocinio kd ali sam odustao u zadnji tren ne otvorivsi vrata prostorije i slagavsi "supocinitelja" da je zakljucano.

 

Po ovome niste niti ušli u kažnjivu sferu (pokušaj kaznenog djela), već se radilo o nekažnjivoj pripremnoj radnji - došli ste do vrata, okrenuli se i otišli. Da ste počeli obijati bravu - druga stvar. Ali niste.

 

Nema razloga za brigu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija