Jump to content

NAGODBA u kaznenom postupku u kojem je ovlašteni tužitelj državni odvjetnik


Irenak

Preporučene objave

Kazneni postupak pred prvostupanjskim sudom je pri kraju, a sina državno tužiteljstvo tereti za izazivanje prometne nezgode sa smrtnim posljedicama- kao uzrok navode zakašnjelu reakciju. Predlažu 4 godine zatvora, a mi unatoč tome što imamo dosta dokaza i svjedoka ne znamo što će biti, tj. dali će i koliko kazne dobiti. Odvjetnik spominje mogućnost nagodbe.

 

Kakav je proces nagodbe, dali je ona moguća samo sada prije donošenja presude ili je nagodba moguća uvijek, npr. nakon presude prvostupanjskog suda, prije odluke drugostupanjskog suda itd.?

 

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morali bi malo precizirati detalje kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, jer prema napisanome zaključujem da mu se stavlja na teret nehajno počinjenje djela (čl. 227. st. 6. KZ-a), ali mi je pritom predložena kazna malo previsoka (osim ako se radi o slučaju smrti više osoba ili postoje znatne otegotne okolnosti). Znači za što ga se točno tereti?

 

Inače, pretpostavljam da mislite na tzv. presudu na temelju sporazuma stranaka.

 

Ona je predviđena za stadij postupka koji prethodi sjedici optužnog vijeća (dakle kod DO-a) ili na sjednici optužnog vijeća ili na pripremnom ročištu. Neophodno za takvu presudu je pisana izjava, čije detalje imate u čl. 360. ZKP-a, ali i nakon toga optužno vijeće/predsjednik vijeća ima mogućnost da se ne odluči za takvu presudu, ukoliko nisu ispunjeni zakonski uvjeti za nju.

 

Nakon što predmet dođe na raspravu, načelno takve mogućnosti više nema, iako bi se cijenila činjenica da primjerice okrivljenik prizna djelo u cijelosti onako kako mu se stavlja na teret i DO tada predloži određenu sankciju (u pravilu blažu od uobičajene prakse). Sud njome ne bi bio vezan, ali bi navedena činjenica svakako bila uzeta u obzir prilikom izricanja vrste i mjere kazne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija