Jump to content

Okrivljenik podnosi troškovnik za dolazak


poweref

Preporučene objave

Poštovani,

 

recimo da je obavljen inspekcijski nalaz, i da je inspektor napravio zapisnik u kojem je utvrdio prekršaj, kojeg je odgovorna osoba ovjerila potpisom.

 

Ubrzo je inspektor sastavio prekršajni nalog na koji je uložen prigovor te je predmet dosao na prekršajni sud.

 

Okrivljenik je pozvan u zgradu suda, na sto on šalje obavijest sudu, sa troškovnikom, sukladno prekršajnom zakonu članak 138, te najavljuje naplatu usluga dolaska, a račun ce ispostaviti sudu koji ga poziva.

 

Troskovnik se sastoji od radnog sata čovjeka i broj kilometara od prebivališta do suda.

 

Osnova prekršajnog naloga se u cijelosti osporava unatoč ovjeri okrivljenika, zbog niza nedostataka od nesporazuma, do izrade nepravovaljanog prekršajnog naloga, do drugih propusta u proceduri.

 

Prvo pitanje: da li je opravdano da se stranku naziva okrivljenikom? U najmanju ruku on moze doći na sud kao osumnjičenik, no krivnju tek sud treba dokazati, a ona se osporava. Stranka ne moze biti okrivljenik, sto podrazumijeva da je počinila nekakvu krivnju - prekršaj.

 

Drugo pitanje: sto mislite o troškovniku kojeg okrivljenik šalje na sudu na sto ima pravo po cl 138?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Ovaj drugi dio mi je zanimljiv. Koliko tu sudac doista ima prostora da ne prizna troškovnik?

 

Covjek ima svoj radni sat, kojeg u teoriji moze cijeniti koliko zeli. Ako zelite kupiti moj auto i ne svida vam se moja cijena, nemojte ga kupiti. Ako covjek kaze da je cijena izvršenja usluga koje on pruža takva kakvu kaze, tko to moze osporiti i sa kojim autoritetom?

 

Ako covjek kaze da je njegov radni sat 1500 kuna, netko ce se ovdje nasmijati kako je to apsurdno mnogo, no realno za nekog i nije. Covjek cijeni i vrednuje svoju imovinu koliko zeli. Druga strana je ta koja nameće obvezu pojavljivanja. Ta obveza znaci gubitak vremena i energije čovjeka. On cijeni svoju energiju i vrijeme koliko zeli.

 

Ne razumijem od kuda autoritet sucu da ne prizna čovjeku vrijednost koju on procjenjuje za svoju energiju i vrijeme? Sto mislite koliko vrijedi radni sat čovjeka na samrti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko okrivljenik bude proglašen krivim i ne oskudijeva u materijalnim prilikama (a prema ovome što ste napisali definitivno ne oskudijeva) - biti će dužan platiti sve troškove postupka. U ostalim ishodima, u pravilu troškovi padaju na teret proračuna.

 

Ali to ne znači da će se okrivljeniku priznati ovaj trošak, jer odaziv na sud je dužnost svake osobe i nijedan poslodavac ne može tu raditi probleme. Niti se na tome može zarađivati. Uostalom, poziv na sud je došao najmanje 8 dana prije održavanja rasprave, što je više nego dovoljno da se organizira zamjena, u slučaju takve nužne potrebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se sa time da je dolazak na sud obaveza osobe, no smatram da osoba i čovjek nisu ista stvar, niti su im obveze/prava iste.

 

 

Dolazak na sud vrijedi za osobu. Osoba je entitet kojeg je stvorila država, konkretno Republika Hrvatska. Čovjek nije ta osoba, jer čovjek je živ, a osoba je mrtva. Čovjek živi u materijalnom svijetu, a osoba u nematerijalnom na papiru. Čovjek nema oib, prebivalište, narodnost, dok Repubika Hrvatska posjeduje cijelu osobu, i njen oib, adresu, narodnost. Osoba je imovina države, čovjek je sam svoj vlasnik.

 

 

Ukoliko sudac zaradi zato što dođe na posao, ukoliko inspektor zaradi plaću ako dođe na posao, od kuda pomisao da čovjek nema pravo da se njegovo utrošeno vrijeme i rad naplati? Čovjek isto "dolazi na posao". Kada ne bi bilo tako, državne službe bi samo od toga i živjele, pozivale bi ljude na suđenja znajući da se oni sa time ne mogu izboriti jer ne znaju ispostaviti troškovnik za usuge dolaska. U teoriji, možete biti pozvani na 100 parnica i u svakom možete biti nevini, i nitko od državnih službi ne mora vam za vaše vrijeme i energiju isplatiti niti lipu, osim ako vi to ne zatražite.

 

 

Također, poziv je došo 8 dana ranije, što je bilo taman dovoljno vremena da se sudu isporuči troškovnik i uvjeti poslovanja sa osobom, tj u kojem se potražuje odšteta, tj sredstva zbog isporuke usluga, tj dolaska na sud ako do toga dođe. Tvrdi li netko da nemam pravo napraviti opće uvjete poslovanja - sa menom?

 

 

Čovjek nema nikakav interes da ide na sud bez da mu to bude nadoknađeno ako je cijelu obranu već dostavio sudu tj osporio je osnovu prekršaja. Njegovo vrijeme košta. Naravno korumpirani sudac sve to može ignorirati, kao i korumpirani policajac sa pištoljem koji te može upucati iako nije u pravu. Sve je to dio realnosti u kojem živimo, i čovjek nema ovlasti spriječiti nekog poput policajca/suca tko želi počiniti korupciju ili kriminal.

 

 

Budimo realni. Kad netko iz državne službe podiže tužbu ili prekršaj protiv ikog čovjeka, on je za to plaćen. Čovjek bio kriv ili nedužan potpuno je nebitno, on da bi dokazao nevinost mora izgubiti vrijeme i energiju, a tko će to platiti? Čovjek cijeni svoje vlasništvo, energiju i vrijeme koliko želi.

 

 

Podsjetimo, nije čovjek taj koji nameće obvezu pojavljivanja, a onaj koji poziva nudi čovjeku naknadu za dolazak, sukladno zakonima, no ta informacija nije dovoljno raširena pa je koriste samo vjerujem bolji odvjetnici.

 

 

U svijetu pomorskog prava, gdje prekršajni sudovi imaju svoje OIBove, poput ostalih kompanija, kao i svih građana, jasno je kao dan da smo "izjednačeni" pravno, te da je drugim riječima jedna kompanija (sud) poslala ponudu za ulaskom u ugovorni odnos drugoj kompaniji koja je u njenom vlasništvu, a to je osoba koju ja koristim/upravljam.

 

 

Jedan subjekt sa OIBom šalje račun drugom subjektu sa OIBom, sa osnovama adhezionog ugovora koji je dostavljen sudu nakon primitka "Poziva okrivljeniku". Ponude su obostrano pravlno dostavljene, zaprimljene, pravno su valjane, sa rokom u kojem sudac može otkazati naručivanje usuga tj tražiti da se "okrivljenik" pojavi na sudu.

 

 

Svi su pred zakonom jednaki. Nije li tako? Sud, sudac, niti inspektor nemaju veća prava od čovjeka. Ako su svi plaćeni što su radili svoj posao, onda i čovjeku treba platiti kad odradi što od njega traži. Tako piše i u zakonu, a ja ne znam čitati drugačije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija