Jump to content

Razdioba imovine


Melon

Preporučene objave

Postovanje,

 

zanima me sto se nakon razvoda dogadja s imovinom koju sam sa strane svoje obitelji nasljedio prije vjencanja, a sto s onom koju sam naslijedio iza vjencanja, ima li druga strana pravo traziti dio te naslijedjene imovine i ma li tu uopce kakve razlike ovisno o tome kad je prva strana dobila tu nasljedjenu imovinu?

 

Drugim rijecima, je li imovina koju sam ja naslijedio ili bi je mogao naslijediti tijekom braka razdjeljiva ili bivsi bracni partner tu ne polaze nikakvo pravo? Sto (jednog dana u buducnosti ) ukoliko se radi o djeci koja su dodijeljena bivsem partneru, imaju li oni pravo to potrazivati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sad ovu koju ste stekli u braku(zajednički), pripada svakome 1/2.

 

Odnosi li se to i na imovinu koju sam ja iskljucivo nasljedio (a ne zaradio) sa strane svoje obitelji nakon sto smo vec bili vjencani? Pitam ovo jer me malo buni vas odgovor "stekli", laiku to moze znaciti vise stvari.

 

Ukoliko je odgovor da, a ja tu nasljedjenu imovinu prodam tijekom braka, znaci li to da se dobiveni iznos razvodom dijeli popola?

 

Ako dvoje ljudi nije jos vjencano, moze li se u predbracnom ugovoru staviti stavka po kojoj "bilo koja imovina koju bi jedna strana mogla iskljucivo nasljediti tijekom braka" nece biti dijeljena u slucaju razvoda, tj. je li to legalno i je li praksa koja se moze provesti (ili se opcenito provodi)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi imovine stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te , imovinska korist od autorskih i autorskom pravu srodnih prava te dobitak od igara na sreću. Znači bracna stecevina je ona imovina koja je stecena radom za vrijeme braka, ali ne i samostalnim nasljedstvom koje pripada vama(npr kuca koju ste nasljedili od roditelja). Što se tice ovog predbracnog ugovora vaše nasljedstvo koje ste stekli osobno ne smatra se bračna stecevina u smislu obiteljskog zakona, pa smatram da je ta klauzula u ugovoru bespotrebna. A što se tice imovine koju ste stekli radom za vrijeme braka, takvu imovinu ne smijete prodati, opteretiti, pokloniti, ili vršiti druge zahvate u takvu imovinu bez suglasnosti bracnog druga, pa čak i ako joj isplatite tu polovicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam slično pitanje. Suprug i ja smo živjeli u stanu koji samo kupili od novca koji je moja mama poklonila meni. Taj stan je glasio na mene, i kupoprodajni ugovor je potpisan s mojim djevojačkim imenom jer se kupnja stana odvijala neposredno prije stupanja u brak. Nakon nekoliko godina smo kupili veći stan (oboje smo vlasnici), djelomično pripomognuti novcem njegovih roditelja, djelomično vlastitom (zajedničkom) ušteđevinom, a djelomično smo digli kredit. Kad smo prvi stan uspjeli prodati, sve smo uložili u zatvaranje dijela kredita. U slučaju razvoda i prodaje tog većeg stana, kako dijelimo taj novac? Imam li ja u tom slučaju još uvijek pravo na novac od prodaje prvog stana? Ima li moj suprug pravo na dio novca njegovih roditelja koji smo dobili dok smo bili u braku a uložili u drugi stan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija