Jump to content

Prodaja zajednički stečene nekretnine


djze

Preporučene objave

Jedan bračni drug može svojim idealnim dijelom stvari koja ulazi u bračnu stečevinu slobodno raspolagati, bez traženja pristanka drugog bračnog druga, no to može činiti samo ako time ne dira u tuđa prava.

Prema prvotnoj praksi (stajalištu) Ustavnog suda RH pravni posao sklopljen po samo (jednom) bračnom drugu, a čiji predmet je zajednička imovina bračnih drugova apsolutno je ništav. Na taj način se derogiralo načelo povjerenja u zemljišne knjige u korist trećih osoba, budući je čest slučaj da oba bračna druga nisu upisana kao suvlasnici u zemljišnim knjigama

(odluke broj:U-III-493/2002od 13. listopada 2004. i U-III-821/2007od 18. lipnja2008.).

Međutim, odlukom broj U-III-103/2008od 14. lipnja 2011. Ustavni sud RH djelomično je odstupio od gornjeg stajališta o apsolutnoj ništavosti pravnog posla sklopljenog po (samo) jednom bračnom drugu, te je naglasio da će u buduće u svakom pojedinačnom slučaju, uzimajući u obzir osobite okolnosti svakoga konkretnog slučaja, valjanost pravnog posla procjenjivati ovisno o ponašanju, savjesnosti i dobroj vjeri svih sudionika određenog pravnog odnosa, uključujući i bračnog druga koji (eventualno) nije bio sudionik tog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj suprug je prodao, bez mog znanja, zemljište koje smo zajednički stekli u braku (kupoprodajni ugovor). Kupac još nije zatražio uknjižbu vlasništva. Što mogu učiniti kako bi zaštitila svoje pravo? Napomena- zmljište je uknjiženo na ime supruga!

Hvala!

imaš pravni interes tražiti utvrđivanje ugovora ništetnim.

dali ste u braku? dali možeš doći do ugovora ?

 

ili podnesi tužbu za utvrđivanjem i podjelom bračne stečevine. u vlasnički list napraviti zabilježbu spora.

zabilježbom spora spriječava se kupca da upiše vlasništvo (ako ga ne upise prije pokretanja tužbe)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. U braku smo samo formalno, i ne mogu doći do ugovora.

Da li tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine mogu podnijeti neovisno o tome što nije pokrenut postupak za ravod braka?

Koliko mi je poznato, prema novom Obteljskom zakonu je potrebna suglasnost bračnog druga za raspolaganje bračnom stečevnom pa me zanima da li će sud dozvoliti uknjižbu u slučaju ovog nedosatka?

Hvala!

 

Ažurirano

 

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zabilježbom spora spriječava se kupca da upiše vlasništvo

u biti zabilježba spora neće spriječiti kupca da upiše pravo vlasništva,no sukladno čl. 81. st. 2. Zakona o zemljišnim knjigama proizvest će učinak da pravomoćna presuda, donesena u povodu tužbe, djeluje i protiv kupca,odnosno svih oni osoba koje su stekle knjižna prava nakon što je prijedlog za zabilježbu spora stigao zemljišnoknjižnom sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija