Jump to content

ugovor o dozivotnom izdrzavanju i darovni ugovor


liliands112

Preporučene objave

Molim vas za pomoc!

Moja pokojna majka je sa mojom mladjom sestrom sklopila Ugovor o izdrzavanju kojim je moja sestra dobila stan u kom je majka zivjela. Poslije sklapanja tog Ugovora majka je nasljedila nekretnine i Darovnim ugovorom podijelila na dva jednaka dijela kcerkama, sestri i meni. Medjutim,moja sestra u ugovoru ima klauzulu da nasljedjuje i sve nekretnine koje budu upisane na majcino ime, sto nisam znala a ocigledno ni moja majka, s obzirom da je poslije ostavila Ugovor o poklonu.Radi se ocigledno o nemoralanom cinumoje sestre jer to nije bila majcina zelja. Sestra sad pokrece ostavinski postupak da se cijela nekretnina upise na nju. Mozete li mi odgovoriti kakva su moja prava, i sta da uradim, jer ocigledno je da je majka izmanipulisana.

Unapred hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pored dvoje djece sa sestrom zaključi ugovor o doživotnom uzdržavanju ????

dali se sestra doista i brinula o sestri ?

 

jedina mogučnost je da tražite utvrđivanje ugovora ništavnim.

ili da tužbom tražite poništenje ugovora (ako imate dokaz da pružateljica uzdržavanja nije vršila ugovorenu obvezu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U sudskoj praksi zauzeto je stajalište da predmet ugovora o doživotnom uzdržavanju može biti i buduća imovina, dakle imovina koju primatelj uzdržavanja nema u času zaključenja ugovora, nego koju će steći do časa kada dolazi do prijenosa prava vlasništva u korist davatelja uzdržavanja, dakle u času smrti primatelja uzdržavanja (vidi odluke Županijskog suda u Rijeci Gž-786/01 od 18. rujna 2002.,i Vrhovnog suda Republike Hrvatske Rev. 2082/99 od 21. kolovoza 2002)…

Nejasno je zbog cega sestra(davateljica izdrzavanja)uopce ceka ostavinsku raspravu,buduci da je na temelju konkretnog ugovora ovlastena ishoditi upis prava vlasnistva na svim nekretninama koje je umrla primateljica izdrzavanja imala trenutkom smrti u svom vlasnistvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li je obavezna predbilježba ugovora o doživotnom uzdržavanju u Zemljišne knjige ? i da li ugovor vrijedi bez predbilježbe jer nigdje ne vidim da je obavezno ?

zabiljezba ugovora nije obvezna,niti utjece na njegovu valjanost,buduci da se ucinci zabiljezbe ogledaju u pravnoj sigurnosti na strani davatelja uzdrzavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predmet ostavine je kuća koja uopće nije ucrtana u Zemljišne knjige , samo je u katastru pod nazivom obiteljska kuća ... da li će utjecat to na uknjižbu ugovora za vrijeme ostavinske rasprave ? hvala

podsjeticu vas da kuca nece biti predmetom ostavine kao niti jedna nekretnina koju je umrla imala u svom vlasnistvu a da je obuhvacena ugovorom,jer ce ugovor proizvesti pravne ucinke u smislu da ce u potpunosti iskljuciti nasljedjivanje.

Ako vec kuca nije uknjizena u zemljisnim knjigama,onda jeste k.c.na koju se kuca oslanja koja je za pretpostavit upisana na ime umrle,glede cega vrijedi pravno jedinstvo nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za brisanje objava/tema moraju postojati jasni razlozi, a za što su nadležni moderatori Portala.

 

Anonimnost je ovdje svima zagarantirana pod istim uvjetima, i iz posta #7 ne vidim da bi se radilo o opravdanom razlogu za uklanjanje objava.

 

Uz napomenu kako je naš cijenjeni korisnik Matrix76 citirao vaše objave iz isključivog razloga, jer ste se "ubacili" u tuđu temu, pa je htio da bude svima, pa i vama, potpuno jasno da se njegov odgovor odnosi na vašu objavu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija