Jump to content

Popravljam roditeljsku kuću u kojoj ne živim - povrat poreza


anonimno

Preporučene objave

Molim za pomoć!Imam stare roditelje i ne živim sa njima već sa obitelji u stanu.Otac ima 91 g,majka 78 g.Otac ima mirovinu od 1300,00 kn i ja majku svake godine prijavljujem radi povrata poreza.Radi se o obiteljskoj kući koju smo započeli i odustali.Sada sam odlučio napraviti im dio krovišta iznad 1 sobe kroz koju im često prokišnjava do pola kuće.Digao sam kredit 100.000 kn da im to složim. Imam li pravo na povrat poreza po računima?Kuća glasi na oca i ne misli mi je prepisati, a to što majka skuplja vodu cijelu noć njega nije briga.Ja sam sin jedinac i brinem se za njih svaki dan sa suprugom i djecom,jer sami ne mogu živjeti.Molim da mi netko odgovori da li imam pravo račune slijedeće godine priložiti za povrat poreza.Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobni odbitak moguće je ostvariti po osnovi investicijskog održavanja radi poboljšanja uvjeta stanovanja u kući ili stanu financiranim vlastitim sredstvima ili kreditom. Da biste to ostvarili potrebno je da imate potvrdu o prebivalištu na adresi na kojoj su spomenuti radovi učinjeni tj. utrošena sredstva, (izjavu da tu trajno boravite) i vlasnički list . Ukoliko to imate ili uspjete pribaviti imate prava ostvariti povrat poreza po računima za investicijsko održavanje s tim da ti računi glase na vaše ime. Ukoliko niste počeli trošiti kredit bilo bi preporučljivo da prijavite boravište na toj adresi, tim više što uzdržavate majku i prikazujete je u poreznoj prijavi kao uzdržavanog člana obitelji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.Kredit nisam počeo trošiti,već nešto vlastitog keša.Radove sam počeo u VIII mj.I računi su iz VIII mjeseca.Kuća glasi na oca,vlasnički list nije nikada vađen jer je kuća građena 1936 godine.U svakom slučaju ću se prijaviti odmah.Što se tiče računa oni su iz kase,klasični,neki su samo na moje ime.Moram li tražiti svaki taj račun na svoje ime.Još jednom puno hvala.Bio bih zahvalan da mi odgovorite i na ova pitanja jer sam po struci strojar i prijavu mi rade na poslu cure.Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad biste bili manje "anonimni", ali eto...

Račune tražite R1 što znači povrh računa iz kase još dodatni koji će sadržavati vaše ime i prezime i vaš JMBG. Samo takvi računi se priznaju. Ukoliko se radi o poboljšanju stanovanja, u što spada i krovište to će vam biti priznato. Nije mi jasno da ne postoji vlsnički list, pokušajte ga izvaditi na sudu kad budete popunjavali poreznu prijavu ili čak i ranije. Trebate priložiti original račune ali vam savjetujem da napravite kopije istih, zlu ne trebalo, ako nekada budete morali dokazivati koliki je vaš udio sredstava uloženih u kuću. Adresa treba biti ista i na poreznoj prijavi. Pozdrav, V. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pročitajte pozorno što piše u gornjim postovima, dakle: imate pravo na povrat poreza po troškovima koji su učinjeni u cilju poboljšanja stanovanja u stanu, kući, itd. (pod uvjetom da imate za svaku kupljenu stvar račun R1, koje prilažete poreznoj prijavi tj. kad je riječ o gotovinskom plaćanju za utrošeni materijal). Ukoliko niste vlasnik nekretnine na kojoj je spomenuto učinjeno, već Vaš supružnik/supruga, a prebivalište Vam je na istoj adresi, dakle na adresi na kojoj su radovi obavljeni, poreznoj prijavi priložit ćete već spomenute račune, vjenčani lsit, potvrdu o prebivalištu te vlasnički list iz kojeg je vidljivo da je jedan od supružnika vlasnik. To je ta mudrost. Pozdrav, V

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram priznati da ne razumijem.Povrat poreza mogu dobiti do onog iznosa koji mi je i uzet na osobnom dohotku ili ne?Mislim da ne mogu dobiti više nego sam uplatio (to mi se čini logično).Osim toga nisam prijavljen na očevoj adresi.I na majku dobijam svake godine povrat poreza iako nisam prijavljen (nitko mi nije rekao i ne znam da je to potrebno jer ih stvarno financijski potpomažem).I sada sam već uložio 100.000,oo kn kredita,imam račune ali nemam R-1.Mogu li što učiniti.Mogu li prijaviti i popravak auta (moju suprugu je čovjek udario u vrata na parkingu i uredno smo to kod majstora popravili - šteta je bila oko 700,00 kn).Moram li i tu imati taj R? Može li se ŽR-1 tražiti naknadno,ako imam "šlajfne"Sav materijal sam kupovao u okolici,da li to prodavačima što smeta ako se straži R nakon 1 mj.?Puno hvala na odgovorima.Znam da djeluje glupo za stručnjake,ali nismo svi fin.stručnjaci,ni poreznici.naravno da želim povratiti dio novca koji sam uložio.Puno hvala na odgovorima.Inače,konačno sam se poksrio i ne skuplja mi obitelj više vodu noću!Malo šale na vlasiti račun ne smeta. :jumping:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovani,

 

Vezano za Vaše pitanje glede povrata poreza po osnovi investicijskog održavanja u stanu ili kući, objašnjeno Vam je u gornjim postovima koji su Vam dokumenti/potvrde potrebni da biste ostvarili to pravo. Porezni obveznik može koristiti dio osobnog odbitka za održavanje stambenog prostora po osnovi vlastitih sredstava i/ili sredstava namjenskog stambenog kredita, što znači- dio osobnog odbitka temeljem plaćenih kamata, a dio temeljem vlastith sredstava.

Kako Vam je spomenuto, taj iznos može biti najviše 12.000 kuna godišnje. Na zahtjev, prodavatelj Vam je dužan izdati račun R1 koji će sadržavati Vaše osobne podatke (ime i prezime, porezni broj i adresu stanovanja). Da biste ostvarili tu olakšicu, osim navedenih računa, potreban je dokaz o prebivalištu. Ako osoba nije registrirana da živi na tom objektu, potrebna je pisana izjava zašto to još nije učinjeno. Također Vam je potreban vlasnički list kojim dokazujete vlasništvo nad predmetnom nekretninom,Vas ili bračnog druga. Dakle, prikupite li navedenu/ispravnu dokumentaciju, priložite je poreznoj prijavi. Za majku, kao uzdržavanog člana nije upitno da adresa bude identična. Čini mi se da ste negdje spominjali da imate dvoje djece, u tom slučaju ostvarujete osobni odbitak od 51.840,00 kuna, ovisno o tome da li vam je prebivalište u području ili izvan posebne državne skrbi. Imajte u vidu i to da porezni obveznik u poreznoj prijavi iskazuje ukupno ostvareni dohodak u poreznom razdoblju, dakle ne samo dohodak od nesamostalnog rada (plaća) već i sve ostale dohotke (ukoliko ih imate). Također mi nije poznato je li Vam supruga zaposlena i je li osobne odbitke za uzdržavane članove obitelji dijelite s njom. Preostaje Vam, nakon pribavljanja gornjih dokaza da procijenite koliko vam se to isplati, ali u svakom slučaju, vrijedi pokušati. Nije sve tako složeno kao što izgleda, pozdrav, V.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija