Jump to content

Vrijeme odbitka pretporeza


Maun

Preporučene objave

Čl 106 zakona o PDV kaže između ostalog:

....pretporez se odbija u obračunskom razdoblju u kojem je primljeno dobro ili izvršena usluga i primljen račun sa svim podacima....

Pitanje je slijedeće recimo usluga izvršena 31.08. i račun izdan 31.08. ali je poštom stigao 04.09. i na njemu je uredan pečat urudžbenog zapisnika.

Tvrtka je pretporez odbila u 8 mjesecu što i kod mene uredno rade.

E sad navodno im je porezna uprava vratila račun jer je račun primljen u 9 mjesecu i tumače da ga treba i odbiti u 9 mjesecu, a pozvali su se na navedeni članak. Nisu im priznali u 8 mjesecu pretporez, nego su tražili da račun stave u idući mjesec. Dakle firma ne samo da u 8 mjesecu nije imala za povrat nego su još morali i platiti, a slijedeći mjesec će im se to vratiti.

Još su im k tome odrezali kaznu za neuredno vođenje knjigovodstvene dokumentacije.

Obzirom da mi imamo svaki mjesec povrat PDV-a zanima me vaše stručno mišljenje.

:-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NIste naveli nekoliko elemenata.

 

(1) Da li je "firma" doo, zadruga ili druga vrsta pravne osobe ili obrt (fizicka osoba i druge fiz. osobe koje su u sustavu PDV-a); niste naveli niti (u skladu s tim) nacin placanja te nadnevak placanja - bitno iskljucivo za fizicke osobe (npr. obrtnici)

 

(2) Dokumentacija iz koje je vidljiv nadnevak vrsenja usluge sluzi kao temelj za izdavanje racuna (otpremnice/primke, knjige popisa...)

 

(3) Na Rjesenje porezne uprave i kaznu trebalo je staviti prigovor/zalbu na pogresnu primjenu prava temeljem istog clanka, jer nije mjerodavan datum primitka poste, nego datum vrsenja usluge, odnosno izdavanja racuna i obavljanja usluge

 

(4) Morate znati da je Porezna jako "osjetljiva" na stalne povrate te obicno zbog toga idu na "povecalo" i nebitne stvari sto je posebno vidljivo iz tumacenja kojeg su Vam dali

 

(5) Rekli ste : "recimo".

Pitanje : da li je "recimo" ili je stvarno ?

Porezna nije donijela rjesenje o kazni samo tek tako ... mozda ima neki detalj ...

 

(6) Zasto nije dan prigovor ili zalba na rjesenje o kauzi i rjesenju kao i o njihovom postupku ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, zaboravih spomenut da se radi o komunalnom poduzeću doo i naravno stavljen je prigovor... i sve potrebno,

ali stvar me zainteresirala jer moje poduzeće doo ima svaki mjesec povrat PDV-a (od samog uvođenja PDV-a kontinuirano svaki mjesec) a iz navedenog članka moguće je i protumačiti da je važan datum samog primitka računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako i ispada: uvjeti moraju biti ispunjeni kumulativno : dobro mora biti primljeno/ usluga izvršena I račun primljen! (ne izdan, ispostavljen, poslan - već PRIMLJEN)

 

Ako vas gornje ne zadovoljava, bilo bi dobro da potražite odgovor u Poreznom vjesniku ili Informatoru, gdje MF daje upute, tumačenja, objašnjenja.... iiiiiiii kaj se tu svega može pročitat: SF - vjerujte mi!

Ja bih svakako nazvala Poreznu, pozvala se na načelo pomoći iz upravnog i inzistirala da mi pojasne utančine primjenu propisa. Znaju oni svašta - samo treba bit uporan. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već je postavljeno službeno pitanje MF, ali do tada ulazne račune urudžbiramo prema datumu računa ili još bolje da ih možda uopće ne urudžbiramo?

Nisam sigurna da li bi tada mogli reći da je to neuredno vođenje knjiga.

Imamo povrat svaki mjesec još od uvođenja PDV-a i do nekih godinu dana unatrag svaki mjesec smo donoslili sve račune u PU. Sada PU više ne želi gledati račune jer kažu nemaju vremena...

U tih nekih 7 godina nijednom nismo dobili primjedbu na datum primitka računa što je bilo vidljivo iz urudžbenog pečata na samom računa :-P

I evo ti sada informacije :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me samo s kojim danom knjižite račune? S danom primitka u urudžebni ili s danom izdavanja računa ili s danom valute ili na neki treći dan...Nije to sve isto. Uvjete morate kumulativno zadovoljiti. Dakle primiti dobro/uslugu i primiti račun.

 

Morate vidjeti za koje ste razdoblje knjižili pretporez, pa ga za isto ispraviti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

račune knjižimo sa datumom izdavanja računa, uslugu smo primili isto u tom periodu, ali je račun od dobavljača stigao u idućem mjesecu jer teoretski nema šanse da stigne u mjesecu izdavanja kad je npr. datum izdavanja 31.08.2006.

Dakle iz uruddžbenog je vidljivo da je račun zaprimljen u 9 mjesecu.

Mislim da niti jedna firma (čast izuzetcima) ne gleda na datum fizičkog primitka računa.

Većina pazi da usluga ili dobro bude isporučeno u mjesecu koji je naveden kao datum izdavanja računa.

Pa mi neke dobavljače koji kasne sa slanjem pošte zovemo da nam faxom dostave račun baš zato da bi ga i odbili u mjesecu obavljene usluge.

Po vašem postu izgleda da je to sve krivo???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Maun, mislim da je krivo to što URE urudžbirate s datumom računa. Smisao urudžbiranja se sastoji u tome da se vidi kronologija poslovnih događaja. I treba ga razlikovat od broja u upisa u Knjigu ulaznih računa, iako se i tu radi o kronologiji događaja. U urudžbenom biste trebali imati svu dokumentaciju koju ste primili. U Knjigu ulaznih računa dužni ste upisivati račune po datumu primitka (istodobno na računu koji odlažete upišete famozni crveni broj npr. URA-1,2,3,4,5,...itd. )

Datum izdavanja računa je bitan za onoga koji vam je robu izdao ili uslugu pružio (to ima evidentirano u Knjizi IRA), a vama zbog sravnivanja skladišta i drugih računovodtsvenih briga.

 

Mislim da vam i u rubrikama uz Knjigu URE piše da se računi evidentiraju prema primitku (pogldajte ui Pravilnik) - ako ih ulažete prema datumu izdavanja - ne valja vam slijed poslovnih događaja, što vam vjerojatno i u računovodstvu stvara zbrku.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda ssm se nespretno izrazila.

Naravno da svu dokumentaciju uključujući i UR-e urudžbiramo sa datumom primitka. Obzirom UR-e knjižimo na jednu temeljnicu knjižimo ih također prema datumu primitka, no u datum prometa po tom računu stavljamo datum izdavanja računa što je ispravno. Program izrađuje PDV knjigu prema datumu prometa, a ne prema datumu knjiženja tj. temeljnice ili ti ga datumu primitka.

Nema zbrke sve je OK ali ovaj primjer s početka me potaknuo da stvorimo zbrku baš iz razloga što je nelogično da UR koji smo i platili i primili uslugu, a on je kasnije stigao poštom u originalu, npr. u slijedećem mjesecu (što je OK jer imamo mjesec dana za izradu PDV-a) i ne odbijemo u istom mjesecu. Naime u tom primjeru je PU zatražila izlistanje urudžbenog kako bi osporila zahtjev za povrat.

To je primjer nekog drugog jer mi smo par godina nosili sve račune na pregled i nikad nismo dobili nikakovu primjedbu. Samo pušem na hladno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema veze. Meni je o.k. kad malo mozgam i čujem kako drugi rade i misle. Zato sam si dala još malo truda i našla u Pravilniku o PDV ono o čemu smo ovdje legalili:

 

 

Članak 128.

 

(1) Porezni obveznik mora u svome knjigovodstvu osigurati sve podatke potrebne za točno, pravilno i pravodobno obračunavanje i plaćanje poreza na dodanu vrijednost.

 

******* OVAJ DIO JE BITAN

(2) Temelj za knjigovodstveno evidentiranje porezno značajnih događaja, promjena i činjenica su odgovarajuće isprave kao što su obračuni izvršenih i primljenih isporuka, izdani i primljeni računi,, isprave o uvozu i izvozu (carinske deklaracije), isprave o plaćanjima i naplati kao i sve druge isprave bitne za obračun i plaćanje poreza i korištenje prava na odbitak pretporeza.

 

(3) Knjigovodstvo poduzetnika i knjige izdanih i primljenih računa moraju se voditi prema načelima točnosti, urednosti i pravodobnosti prema Zakonu o računovodstvu i drugim propisima koji uređuju vođenje knjiga poduzetnika.

 

(4) Načelno, porez na dodanu vrijednost obračunan na isporuke dobara i usluga nije prihod poreznog obveznika niti je porez na dodanu vrijednost zaračunan na ulaznim računima - pretporez rashod poreznog obveznika.

 

Tako. Sad smo ovu dilemicu razjasnili. Ajmo dalje....

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Btw. Ne bih htjela da ispadne da pametujem. Meni je grozno kad nešto radim po nalogu ili inerciji, a nisam prije toga provjerila di to piše, kako piše i što točno piše.

Pa to je smisao nas pravnika: nikad niš´ne radimo na pamet: pitaj - pojednostavi - nađi - pročitaj - riješi!

:thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija