Jump to content

nadležnost Općinskog/Upravnog suda


mamutica

Preporučene objave

Poštovani!

Dosad sam već puno puta na ovom forumu dobila konkretne odgovore i upute, i zato vam svima puno hvala. :palac: Imam još jednu nedoumicu, pa bih molila ako netko zna da mi odgovori ili prokomentira. Radi se o sljedećem, čovjeka su "rušili" na redovnom liječničkom, bez osnove i bez objašnjenja. :svejk: On se žalio II-stupanjskoj komisiji koja je ponovila ocjenu, također bez objašnjenja. Onda se obratio sindikalnoj odvjetnici da ih želi tužiti (ovo "ih" = HZZO) i ona je napisala upravnu tužbu te je poslala na Općinski sud. Meni, kao laiku to izgleda potpuno nelogično da se upravna tužba šalje na Općinski sud ako postoji Upravni sud.:misli: Kad sam rekla da mislim da tužbu treba uputiti na Upravni, dobila sam odgovor da ako sam tako pametna zašto sama nisam odvjetnica, tako da sam izgubila volju za razgovorom. Nakon nekoliko mjeseci, sud se oglasio nenadležnim. :-? Pošto mi se sve više čini da odvjetnica namjerno zavitlava (možda griješim,ali ja sam takvog dojma), molim nekoga iz struke da mi objasni kako to funkcionira, odnosno - nije li za upravne sporove uvijek nadležan Upravni sud? I, također, koji je sud ovdje nadležan (odnosno gdje je nadležni sud: Zagreb ili Rijeka) budući da radnik živi u Karlovcu, a radi i obavlja liječnički u Zagrebu? Molim lijepo za bilo kakvu pomoć, tražila sam po postovima ali nisam ništa našla.

Unaprijed puno hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je sve u tolikoj mjeri konfuzno da nije podobno niti za pokušaj gađanja bilo kakve vrste odgovora. Dajte probajte još jednom pojasniti o čemu se radi no ovaj puta na način da bi to barem približno bilo jasno.

 

Kakvo rušenje na kakvom pregledu od koga?, što znači ovo ih? jel netko izdao nekakvo rješenje u upravnom postupku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Joj, ispričavam se, sad vidim da sam sve nešto spetljala.

Ovako: riječ je o rizičnom zanimanju i radnik svake godine mora obavljati liječnički pregled da se ocijeni sposobnim/nesposobnim za taj posao. Nalazi su isti (odlični) već godinama, nema razloga da dobije ocjenu "nesposoban", ali je liječnik u zadnjem nalazu napisao NESPOSOBAN.

Radnik se na taj nalaz žalio II-stupanjskoj liječničkoj komisiji,koja se sastoji od liječničkog povjerenstva na HZZO, a koji su pregledali sve nalaze - i ovaj novi i one od 5 godina unatrag, te su donijeli rješenje na njegovu žalbu, u kojem potvrđuju "nesposoban". U tom rješenju ne piše nikakvo obrazloženje zbog čega ili po kojoj osnovi (ponavljam da su nalazi godinama isti i nema nikakvog razloga za takvu ocjenu, a nisu pristali da se provede još jedan liječnički pregled iako je radnik to predložio). Na to rješenje nije dopuštena žalba pa je radnik odlučio pokrenuti upravni spor kako bi dokazao da je potpuno zdrav i sposoban obavljati svoj posao.

Obratio se svojem sindikatu, čija je odvjetnica napisala upravnu tužbu, a onda ju je uputila na Općinski sud (zato sam pitala - nije li logično da se uputi na Upravni sud, a ne Općinski??). Tako je prošlo pola godine, da bi nedavno dobili odgovor s Općinskog suda da oni NISU za to nadležni, nego Upravni sud.

Mene zanima koliko je stručna odvjetnica koja upravnu tužbu šalje na Općinski sud, odnosno postoji li ikakav zdravorazumski razlog za takvu digresiju, budući da cijela priča traje već skoro 2 godine? Također me zanima da li je u pravu kada kaže da je nadležan sud u Rijeci? Radnik-tužitelj živi u Karlovcu ali radi i obavlja godišnje liječničke preglede u Zagrebu. Razumijete, pitam se da li ona namjerno to odugovlači ili stvarno ima pokriće za to što radi? Ja se baš ne snalazim u svim tim pravnim procesima, ali sam nažalost imala jako negativno iskustvo s odvjetnicima, i sad opet imam dojam da me se voza, pa bih rado na vrijeme doznala da li bi tužbu ipak trebalo uputiti u Zagreb, a ne u Rijeku? Jer ako ona i ovaj puta griješi, koliko će još trajati dok ti papiri stignu na pravu adresu....

Problem je u tome što je zbog takvog negativnog liječničkog nalaza radnik degradiran, promijenjeno mu je radno vrijeme, plaća mu je za pola smanjena i ne može plaćati stambeni kredit u CHF pa se može desiti da ostane bez krova nad glavom ni kriv ni dužan, a kako onda....

Hvala na svakom savjetu i ispričavam se na dugom pisanju, nemam se kome obratiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerujem da se radi o ocjeni specijaliste medicine rada koja je kao takva konačna i s time u vezi bilo bi logično da ukoliko netko to već na ovaj način želi dokazivati suprotno može jedino i samo pred Općinskim sudom u parnici u kojoj će se provesti stručno medicinsko vještačenje, no nije mi jasno što to navodite vezano uz komisije HZZO, tko je to i da li je uopće po tom pitanju ili nekom u nekakvom drugom slučaju donio rješenje i koja je uputa o pravnom lijeku.

 

I dalje mi se čini da nemate sve relevantne informacije o konkretnom slučaju, a ponavljam da ako se ne radi o upravnom postupku, a ocjena SMR-a to definitivno nije, tada je izgleda ovakvo podnošenje tužbe ok, no pitanje svih pitanja je što će se time dobiti s obzirom na protek vremena od dana donošenje te odluke do upitnog uspjeha u toj parnici, jednom, kad se riješi pitanje nadležnosti i postupka koje je očito sporno.

 

I da ne lutamo više ovdje, probajte nam dostaviti informaciju prema kojoj se odluci ili rješenju uopće vodi sve ovo, koje je tijelo donijelo rješenje ako ga je donijelo temeljem kojeg ide sad dalje sve ovo???????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija