Jump to content

što ako umre stranka kojoj je u postupku osporavanja nasljedstva


simun79

Preporučene objave

Moj pokojni ujak je od svoje tetke nakon njezine smrti naslijedio kuću...kuća je prepisana na njega(još za vrijeme života pokojne tetke) i on je upisan kao vlasnik,ali nakon njene smrti rodbina je pokušala to osporiti i pokrenula sudski postupak sa ujakom ...u međuvremenu je i moj ujak nakon kratke bolesti preminuo i mi smo naslijedili kao zakonski nasljednici tu kuću...može li sudski postupak koji je bio pokrenut protiv moga ujaka utjecati na naše raspolaganje tom imovinom konkretno utjecati na prodaju te kuće..napominjem kuća je bila prenesena na pokojnog ujaka još za vrijeme života pokojne njegove tetke i on je bio uknjižen kao vlasnik..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na dosadasnjim odgovorima..pokojna tetka je bila u braku,djece nije imala a njen suprug je umro prije nje....brat od njenog muza je vlasnik -suvlasnik nekretnine u postotku od 15% i takodjer je upisan u knjige i to nije nista sporno,,sudski postupak je pokrenula sestra od tetke i njena djeca pokusavajuci osporiti mom pokojnom ujaku njegovih 85% vlasnistva nekretnine koji smo mi nasljedili...jednostavno su nanjusili lovu,a dok je tetka bila ziva moj pokojni ujak se brinuo o njoj i placao sve i odrzavao kuću dok je rodbina nije ni poznavala...u knjigama nije zabiljezen spor..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako je ujak stekao predmetni dio kuće.

nasljeđivanjem? ugovor o doživotnom uzdržavanju? darovanjem ?

tetkini nasljednici bi bili njen muž (da nije umro) i djeca (da ih je imala). nasljednici tetke su njeni roditelji odnosno njihova djeca. uz ujaka i tetka je nasljednik.

bitno je znati kaoje ujak stekao predmetni dio nekretnine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ujak je stekao vlasnistvo na osnovu ugovora o dozivotnom uzdržavanju..pred kraj tetkina zivota nakon sto je ona ostala nepokretna i bilo je izvjesno da nece jos dugo zivjeti..sestra od teke koja osporava nasljedstvo nagovarala je tetku da raskine ugovor o uzdržavanju sa mojim pok.ujakom obecavajuci joj brda i doline i potpise novi ugovor sa njom...tetka je navodno htjela promijeniti ugovor,mislim da je podnijela negdje i zahtjev, i moj ujak bi bio pristao na to pod uvjetom da mu tetka isplati sva ona ogromna sredstva koja je ujak ulozio u renoviranje kuce i troškove bolničkog liječenja pokojne tetke,ali ugovor nikada nije raskinut jer je tetka u medjuvremenu umrla,a mi smo nakon ujakove smrti naslijedili nekretninu koju je on stekao na osnovu tog ugovora...troskove pogreba tetke je takodjer snosio moj ujak u cijelosti a ne njena rodbina...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koristite uslugu odvjetnika (čiji rad trebate pratiti). uvjeren sam da bi dobili spor.

u postupku tražite troškove. veliki troškovi spora su sredstvo za odvračanje od bespotrebnih tužbi (objesnog parničenja).

 

ali opreza radi postavite prtutužbeni zahtjev za isplatu troškova koje je imao ujak(trošak, briga i skrb za primateljicu uzdržavanja, trošak sahrane itd) uvečano za zakonske kamate od dana ulaganja.

vjerujem da će po izračunu troškova odustati od tužbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..da..vjerujem da su troskovi postupka uz protutuzbu sa svim navedenim troskovima uz kamatu(tetka je umrla prije vise od 10 godina) kao i troskovi placenoga poreza na nakretnine koji smo mi uredno platili,(a mislim i ujak prethodno,koji je do kraja ispostovao sve obveze iz ugovora o DU ukljucujuci i troskove pogreba)i vise nego dovoljan razlog za odvracanje od bespotrebnog parnicenja i komplikacija(eventualnih ucjena i pokusaja dobivanja određene svote novca u zamjenu za povlačenje tužbe i sl.) za slucaj da mi prodamo kucu u medjuvremenu...hvala jos jednom na sugestijama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija