Jump to content

stečevina i obaveze


zados

Preporučene objave

Sa bivšom suprugom rastao sam se prije 2 god.Oko djece smo postigli dogovor, ali oko imovine nastaju problemi...Ukratko, u zajedničkom vlasništvu imamo stan za koji smo dali 30%gotovine, ostatak na kredit koji glasi na nju. Predlozio sam bivšoj da želim otplaćivati svoju polovicu uz uvijet da ona meni plati najamninu za stan u kojem boravim..Ona to naravno ne prihvača ali ne želi me niti u suvlasništvu i promjenila je brave, tako da ja tu nekretninu ne mogu koristiti. Moje pitanje glasi:što predlažete u ovakvoj situaciji?Ako ostane ovako, znači da ona otplaćuje kredit sama da li bi nakon otplate stan pripao njoj budući bi zbroj rata bio jednak vrijednosti stana? Da li postoji zastara za ovaj dio što ja nisam uplaćivao?Ja iz suvlasništva ne bi izlazio a novaca za sudski postupak nemam. Hvala unaprijed na svim odgovorima i prijedlozima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znači da ona otplaćuje kredit sama da li bi nakon otplate stan pripao njoj budući bi zbroj rata bio jednak vrijednosti stana?

NE,

na takav način nemože stjecati pravo vlasništva na vašem dijelu nekretnine,no nakon što otplati kredit,ovlaštena je da prema vama postavi obvezno pravni zahtjev,budući da je ispunila i vašu obvezu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Preostalo je još 15 godina otplate kredita. Ako sam dobro shvatio, nakon što se kredit otplati, ja sam dužan bivšoj isplatiti pola uplacenog, pretpostavljam s kamatama. Iznos koji bi morao isplatiti bio bi veci od vrijednosti moje polovice stana. Da li tu postoji zastara, odnosno da li bi joj trebao isplatiti za svih 15 godina ili zadnjih 5? Jasno je da to nije najbolje rjesenje..mozda da pokrenem razvrgnuce suvlasnistva...?Moze neki prijedlog?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neka me netko ispravi ako grijesim ali ne bi li se tu najprije trebalo pokrenuti postupak za utvrdjivanje bracne stecevine? Nakon tog postupka, koji je nazalost dugotrajan, bi sud utvrdio tko je koliko kredita otplatio te koliko kome pripada stana i u kojim dijelovima te koliko vam je supruga duzna placati najamninu za dio koji je pripao vama. Tada bi vam naravno morala platiti i sve zaostatke za najamninu otkad ne zivite u stanu. Napisali ste da nemate novca za postupak. Zatrazite besplatnu pravnu pomoc u vidu oslobadjanja od placanja sudskih pristojbi i sudskih troskova a uz malo srece imat cete pravo i na besplatnog odvjetnika. Probajte se ipak prvo dogovoriti iako po vasem tekstu tu ce do dogovora tesko doci...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija