Jump to content

sporazumni razvod


ehinus

Preporučene objave

Pozdrav svima. Zelim se sporazumno razvesti, ali je problem sto sam ja trenutno na privremenom radu u inozemstvu. Formalno smo vec rastavljeni jer bivsa sa klincima zivi kao podstanar. Da bi se sluzbeno rastali sporazumno pretpostavljam da i ja moram biti prisutan na rocistu, s obzirom da su i djeca u pitanju. Da li ima tko kakav savijet sto napraviti, na koji nacin obaviti to sve. Mislio sam, mozda i da ona to rijesi tuzbom. Ali se bojim da će joj sud dodijeliti iskljucivo skrbnistvo nad djecom, bojim se da ce to traziti jer se vec sad lagano pocela ponasati kao samohrana majka, sto nije. Placam alimentaciju i kupujem dodatno sto im treba jer sam sad u mogucnosti. Obozavam svoju djecu i ona mene. U inozemstvo sam otisao i radi njih. Da im nesto omogucim u zivotu. Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ako ste na privremenom radu u inozemstvu znaci da cete se vratiti u HR, vjerojatno imate i neke slobodne dane koje mozete koristiti pa doci ovdje i sa suprugom otici u nadlezni centar za socijalnu skrb, objasniti problematiku i zatraziti sporazumni razvod braka. Pisete da placate alimentaciju a jos ste u braku, znaci da ste se o tome dogovorili sa suprugom pa prema tome ocito nema problema sa komunikacijom izmedju vas dvoje i ne vidim razloga da se ko ljudi i ne razvedete. Ne shvacam sta vam ovo znaci " iskljucivo skrbnistvo nad djecom "? Ukoliko se ne uspijete sporazumjeti oko zajednickog skrbnistva sud u preko 90% slucajeva dodjeljuje djecu majci ali to ne znaci da vi nemate nikakvih prava i da cete biti odvojeni od svoje djece vec cete dobiti pravo na vidjanje i druzenje sa djecom ( u vecini slucajeva dva vikenda mjesecno, dva puta preko tjedna po 3,4 sata te pola praznika ) ali buduci da radite u inozemstvu pitanje je koliko cete tih vidjanja moci iskoristiti. Niste naveli dob djece sta je isto dosta vazno kod razvoda jer starija djeca ( mislim od 12 godina pa nadalje ) mogu sama izraziti zelju kod kojeg roditelja zele zivjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa imam ja prava na papiru...ali recimo primjer....ona bi stariju prebacila u drugu skolu koja im je trenutno bliza stanu...i nemam nista protiv. Samo ne sad. Ova skola u kojoj je sad je udaljenija i ide busom (dve tri stanice)....sa braticima, frendicama i tako. Učiteljica mi je rekla da od naseg razdvajanja je postala povucenija, nesigurnija i da se vidi promjena u ponasanju. Da li je pametno u da ju jos salje u drugu skolu na nova prilagodjavanja, da li ce je klinci primiti ili ne...mislim hoce ali kod nje ce se sigurno stvoriti strah od te prilagodbe i zasto dijetetu sad to priustiti. Najgore od svega je sto sam ja to saznao od djeteta. Znaci vec je razgovarala sa djetetom a da se uopce nije konzultirala samnom. Na moj prigovor ona veli pa dijete zeli....a meni veli da ne zeli. Nisam protiv samo ne u ovom trenutku. Znaci ignorirala je moju ulogu u odlucivanju. e da i radim predaleko da bi skakao sim tam. Ali vidjet ce mo kako ce to sve ispasti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

akontacije alimentacija uplaćuj uplatnicama na račun majke. navest da su to akontacije alimentacije za mj.? godina? oko 1.500,00 -2.000,00 kuna/mj.

ako sud odredi alimentaciju bit ćeš terečen od dana kad je podnesenšena tužba.

zar ti treba da ti traži isplatu (napr. 120.000,00kuna odjedamput,uvečano za kamate)i iznosa koji si platio. ako novac daješ djeci to je dar. dar je i sve što kupiš djeci.

dar nemožeš računati u alimentaciju.

 

možda starija smatra da su one krive zbog rastave braka.

sa djecom razgovaraj i objasni im da oni ne snose ni malo krivice za rastavu braka.

ali nemoj na majku svalit svu krivicu (podjeljena je).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nesvaljujem krivicu na majku. Uplacujem alimentaciju preko westeruniona jer su joj racuni blokirani. Ne navodim da je to alimentacija. I to me ne brine. Alimentacija me ne brine. Brine me to sto me se sikanira u ddonosenju odluka bitnim za dijete. Za razvod je potrebno dvoje. kao oca koji su instrumenti protiv samovolje majkE?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nesvaljujem krivicu na majku. Uplacujem alimentaciju preko westeruniona jer su joj racuni blokirani. Ne navodim da je to alimentacija. I to me ne brine. Alimentacija me ne brine. Brine me to sto me se sikanira u ddonosenju odluka bitnim za dijete.

moglo bi te brinuti ako supruga dobije djecu na skrb. odlukom suda ćeš imati obvezu plaćati uzdržavanje. ako bude poštena pa prizna uplate kao doprinos udržavanju djece nema problema. ali, uvjek postoji ono ali, ako odnosi ne ostanu dobri i iskoristi sudsku odluku da naplati zaostatke alimentacije, uvečano za kamate, nadrljo si. odmah ćeš morat uplatiti traženu svotu. ali uplatnce na kojima piše da je to akontacija alimentacije otklanjaju navedenu mogućnost.

nemaš dokaz da si uplaćivo alimentaciju. može tvrditi da su te uplate dar za nju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemaš dokaz da si uplaćivo alimentaciju. može tvrditi da su te uplate dar za nju.

 

 

Samo da napomenem - ovo se odnosi na građansko-pravnu odgovornost i stoji. Kazneno-pravno gledajući, sud bi definitivno uzeo te uplate u obzir.

 

Sad ćete me pitati zašto razlika? Zato jer se radi o dva odvojena pojma odgovornosti, ali realno i zato jer volimo komplicirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nije takvo djub.e. Ne vjerujem da bi ucinila takvo nesto. To bi bilo ispod svih razina ljudskog dostojanstva nakon sveha sto mi je priustila. Ona me prevarila pa izjavila da me nevoli pa bla bla bla....je.iga bilo pa proslo. Djecu volim i dao bi sve za njih. Ako ce ona sad mene ic zezati i oko toga da joj nisam uplacivao novce onda nek joj bude. Ni tog me vise nije strah. Cak bi mi bilo i zanimljiVo. VIse me strah sikaniranja oko djece jer sam daleko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija