Jump to content

Prijevremeni raskid ugova o najmu stana


Neven.

Preporučene objave

Poštovanje, evo javljam vam se u nadi da mi možete pomoći s problemom koji imam.

 

Naime prije jedno mjesec dana sam potpisao ugovor o iznajmljivanju svog stana na 6 mjeseci sa podstanarkom. Već mjesec dana kasnije šalje mi poruku na mobitel da iseljava jer si nemože to više priuštit jer joj navodno nisu produžili ugovor na poslu. Pošto sam platio taj mjesec ovjere kopija ugovora kod bilježnika i porez pobojao sam se da ću morati platiti i raskid ugovora kod bilježnika te sam rekao neka ponese 500 kuna sa sobom za slučaj da treba platit raskid.

 

Kasnije sam primio poziv sa skrivenog broja od njenog brata u pol 10 navečer gdje je bio jako bezobrazan i bahatio se i između ostalog mu je izletjelo da se ona odseljava iz privatnih razloga, a ne zbog posla.

 

 

Sad moje prvo pitanje je: Dali uopće najmoprimac može raskinuti ugovor koji je sklopljen na određeno vrijeme bez mojeg pristanka (pod uvjetom da sam ja ispunio sve ugovorne obveze)? Nama u ugovoru piše da je otkazni rok 7 dana i da jedna strana mora obavijestiti drugu u pismenom obliku ali samo za ugovor na neodređeno vrijeme (naš je na određeno) (šprancu za ugovor sam kupio u narodnim novinama), a mene je podstanarka obavijestila sms porukom (što je elektronski oblik).

 

Išao sam se raspitati kod javnog bilježnika koja je procedura sa raskidom ugovora te koliko treba platiti, na što mi je rečeno da otkaz ugovora trebamo ja i najmoprimac sami sastavit i potpisati i poslati na poreznu upravu. Nisam mogao stupiti u kontakt s podstanarkom jer mi se nije javljala na mobitel pa sam joj poslao poruku da mi treba samo njen potpis i da mi vrati ključeve te da neće trebati ništa više platiti (stanarinu za prvi mjesec svog boravka je uredno platila). Već par dana nema odgovora od nje a 25. ovog mjeseca joj istječe stanarina. Koliko vidim ona je iselila svoje stvari već.

 

Mene sad zanima ako mi ona odbije potpisati Otkaz ugovora i vratiti ključeve stana (a to mi je važno jer su protuprovalna vrata na stanu čije mjenjanje brave je skupo) dali mogu i na temelju čega pokrenuti privatnu tužbu protiv nje?

 

Dali je mogu tužiti samo za jedan mjesec, ili za svih šest (na toliko smo potpisali ugovor)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, treba razlikovati pojam otkaza ugovora te raskida ugovora.

 

U načelu, ugovor o najmu stana sklopljen na određeno vrijeme ne može se otkazati te prestaje istekom ugovorenog vremena, osim ako se naravno drugačije ugovori. U vašem "špranciranom" ugovoru pretpostavljam da to niste posebno ugovorili, što znači da je možete teretiti za čitavo razdoblje ugovorenog najma.

 

Raskid ugovora, dogovoran raskid je sasvim druga stvar te zavisi o volji obje strane (a i mora postojati određena pravna osnova).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo samo da vam se zahvalim na savjetu, nakon dosta potezanja ova priča je srećom dobro završila. Vraćeni su mi ključevi, potpisan raski i naplatio sam promjenu brave na vratima pa srećom neću morati podizati tužbu. Ne znam kakva je točno procedura oko toga i koliko bi to trajalo pa mi je u svakom slučaju drago da je to tako završilo.

 

Još jednom vam hvala na vašoj pomoći :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija