Jump to content

Darovni ugovor, kriva izmjera nekretnine, sudski vještak...


aneea13

Preporučene objave

Imam jedno pitanje u vezi nektretnine, naime radi se o kući staroj preko 100 godina kojoj je potrebna adaptacija. Vlasnici nekretnine su 1/2 majka od muža i 1/2 njen brat. Brat, odnosno ujak bi svoju polovicu darovao sestri, a ona bi cijelu nekretninu darovala sinu kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. Problem je sljedeći, kad su bile izmjere prije 6 godina, kuća je kao dvojni objekt krivo izmjerena te će biti potrebno zvati sudskog vještaka da utvrdi stanje ako sam dobro shvatila i prije toga se naravno nebi smjelo ići u nikakve adaptacije kuće. Mene konkretno zanima ako netko zna koliko dugo traje dok se evidentira taj prijepis sa ujaka na majku, pa opet na sina i u kojem trenutku zvati sudskog vještaka da se krene u ponovnu izmjeru kuće. Dvoji dio druga polovica kuće pripada daljnim rođacima. Mi bi naravno željeli što prije početi ulagati u nektretninu jer trenutno nemamo riješeno stambeno pitanje, ali naravno dok se ne ishoduje uporabna dozvola nećemo moći. Ja se nadam da su ipak mjeseci a ne godine u pitanju, ali eto ako tko ima iskustva molim da mi kaže.

Hvala

 

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sklapanje jednog darovnog ugovora i predaja prijedloga za uknjižbu na gruntovnicu - 1 dan. sklapanje drugog darovnog ugovora i predaja na prijedloga za uknjižbu na gruntovnicu - 1 dan. ako je stanje jednostavno, gruntovnici treba nekoliko dana do nekoliko tjedana da provede uknjižbu, ovisno o tome radi li se o gruntovnici u većem ili manjem gradu i koliko ažurno radi, po nekakvim mojim saznanjima (nemojte zaboraviti podnijeti prijavu poreza na promet nekretninama, bez obzira na to jeste li oslobođeni plaćanja poreza, prijave se moraju podnijeti nadležnoj PU)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ta 4 m2 razlike bi mogao biti neki mali trijem ili balkon. Površine se različito iskazuju u projektu kuće i u geodetskom elaboratu.

 

Druga mogućnost je da kuće nisu napravljene točno na međi (dvojni objekt!).

Ako im je prilikom gradnje 'pobjegao' temelj za 20 cm, evo ti odmah par kvadrata više.

 

Problem je mogao nastati i kod prevođenja stare austrougarske geodetske izmjere 1.2880 u novu 1:1000 , ili koliko već. Tom prilikom lako su nastale kumulativne greške u izmjeri (ili su ispravljene greške starije manje precizne izmjere), pa su kuće malo drugačije.

Ako su kuće stare 100 godina i nisu dograđivane , ne vidim da bi trebalo biti problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx nije stvar u par kvadrata, kuća jeste dvojni objekt i sa jedne strane je omjer 50:50 dok dok druga strana ima još jednu prostoriju koja ulazi u tu drugu kuću, znači kuća nije sa obje strane jednaka i to se vidi jer nije nadograđivana, ali su geodeti uzeli taj stražnji dio kuće i pretpostavili da je i prednji u omjeru 50:50. Radilo se o izmjerama koje je fin dijelo EU i tu se mjerilo sve u mjestu i naravno na brzinu tako da postoji dosta odstupanja, ali na koja tek po upisu u ZK vidimo da ne odgovaraju stvarnom stanju. Znači rok za žalbu je gotov, treba ići u ponovne izmjere.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija