Jump to content

Alimentacija


Danko70

Preporučene objave

Dobar dan,ovim putem se javljam dobrim ljudima da mi pomognu savjetima jer neznam više što bih.Od 15.11.2014 napustio sam bračnu zajednicu.U braku je rođena kćer koja je teško bolesna,i doktori su savjetovali da je za nju i za nas najbolje da se smjesti u G.Bistri gdje je zadnja 3 mjeseca,stanje joj se nepopravlja.Znači da je malena na skrbi države.U međuvremenu majka je podnjela sudu sporazumni razvod braka,kod socijalne radnice,razgovor je tekao u smjeru da ja nepridonosim izdržavanju majke, i da me može tužiti u zadnjih 6 mjeseci za naplatu alimencije koja se na kraju ni nezna kolika če biti,,i još jedna informacija koja me zanima, u braku sam podignio kredit da li i majka mora platiti taj kredit ,znači pola pola,pomozite mi!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se tiče uzdržavanja bračnog druga, drugi bračni drug je dužan doprinositi njegovom uzdržavanju ako bračni drug nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti.

 

bez obzira što je vaše dijete "na skrbi države", pretpostavljam da je socijalna radnica mislila da ste unatoč tome dužni doprinositi za uzdržavanje djeteta, ne majke (jer se za bračnog druga ne može tražiti unatrag, a za dijete može).

 

kod podjele bračne stečevine, i imovina i dugovi se dijele na pola, kako važeća praksa nalaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U braku je rođena kćer koja je teško bolesna,i doktori su savjetovali da je za nju i za nas najbolje da se smjesti u G.Bistri gdje je zadnja 3 mjeseca,stanje joj se nepopravlja.Znači da je malena na skrbi države.U međuvremenu majka je podnjela sudu sporazumni razvod braka,kod socijalne radnice,razgovor je tekao u smjeru da ja nepridonosim izdržavanju majke, i da me može tužiti u zadnjih 6 mjeseci za naplatu alimencije koja se na kraju ni nezna kolika če biti,

 

Isprva sam, kao i Ruby, bio zbunjen kome bi vi zapravo trebali plaćati alimentaciju ženi ili djetetu.

 

Bio sam nekoliko puta u bolnici u G.Bistri i znam koja vrsta hendikepa su ta djeca - nažalost, vaša kćer nikada neće 'ozdraviti' i vjerojatno će stalno biti institucionalizirana.

 

Ovo što su ženi rekle socijalne radnice da bi vi ženi trebali plaćati alimentaciju za dijete je protivno slovu zakona, ako je dijete stalno smješteno u instituciju.

Obiteljski zakon , u čl. 233. kaže:

 

»Čuvanje, njega i skrb koju za maloljetno dijete ili dijete nad kojim roditelji ostvaruju skrb nakon punoljetnosti, ulaže roditelj s kojim dijete živi, vrijednosno su izjednačeni s novčanim iznosom kojeg daje za uzdržavanje roditelj s kojim dijete ne živi.«

 

Dakle, ako je dijete stalno smješteno u bolnicu, onda majka ne brine o njemu, pa nije iznos alimentacije jednak 'skrbi koju osigurava drugi roditelj'.

U vašem slučaju bi onda oboje roditelja ili plaćali alimentaciju toj instituciji, ili ne znam kako.

 

primanja majke su 2.700 kn,a moja primanja su 4.000 kn,stim da imam 3.100 kn kredita,znači 1.000 kuna almentacije bih trebao plačati supruzi i to na zaštičeni račun?

...

,i još jedna informacija koja me zanima, u braku sam podignio kredit da li i majka mora platiti taj kredit ,znači pola pola,pomozite mi!!!

 

Da, dug je isto bračna stečevina pa se dijeli.

A za što je bio kredit? Za stan?

Tko sada živi u tom stanu ako je kreditom kupljen stan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kredit smo digli za zatvaranje ostalih kredita,jer dok sam bio u braku podigao sam ih 6 financijskih i 9 robnih,pa smo htjeli da bude samo jedan kredit sa manjom ratom.Ta nazovi alimentacija je načelno dogovorena u czss,buni me ta alimentacija,jer dijete nije ni sa majkom ni sa ocem,tj,samnom.Rekao sam socijalnoj radnici da ja ne bježim od alimentacije kad djete bude na skrbi kod majke što je jako upitno jer malena ima teški oblik HIDROCEFALUSA i k tome je non-stop na kisiku.Bojim se tužbe majke ako ne uplačujem za malenu??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

alimentaciju si dužan plaćati tek po odluci suda.

nikakve izjave ne potpisivati. tužbom tražit utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

i kredit može biti bračna stečevina i djeli se.

odustani od sporazumnog razvoda braka ako se traži potpisivanje neke izjave da češ majci plaćati alimentaciju za djete o kojem se ne brine.

ako se bude brimula o djetetu (djete bude dodjeljeno njoj na brigu) imat ćeš obvezu plaćati alimentaciju.

predpostavljam da je djete korisnik invalidskog dodatka koji ne prima dok je u ustanovi.

 

možda dobiješ obvezu participirati u trošku smještaja djeteta. traži da se taj trošak djeli i na majku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Dobar dan želim svim članovima Legalisa.Imam pitanje ako netko zna,koje je najbolje rješenje za moj problem.Bivša supruga me ovršila kod Fine za godinu dana alimentacije ja joj plaćam unazad 6 mjeseci zašto imam i uplatnice,sad je problem ovih zadnjih 6 mjeseci jer načelno dobiva duplu alimentaciju nego što je sud utvrdio!!Da li da je tužim za povrat nepravomoćno dobivenih sredstava ili što? Već sam fini službenim putem poslao kopije svih svojih uplata,ali njihov odgovor me je razočarao da supruga mora dostaviti dokaze o uplatama iako ih ja imam(moje uplatnice nisu željeli ni vidjeti),i da i oni moraju nešto nešto zaraditi,molim POMOĆĆĆ..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija