Jump to content

Samohrani roditelj


AuraBin

Preporučene objave

Pozdrav.

Imam trogodišnje dijete. Rođeno je izvan braka i priznato od oca. Otac djeteta nejavlja se dvije godine. Smatrala sam da nemam nikakva prava kao samohrani roditelj obzirom da je otac dijete priznao, a ja nisam pokrenila nikakav sudski postupak niti se obratila centru za socijalnu skrb. Tako sam prije mjesec ipo dana, pri upisivanju djeteta u vrtić, od djetetovog oca pokušala dobiti potvrdu o prebivalištu i podatke o zaposlenju. Bezuspješno. Otišla sam u vrtić sa djelomično popunjenim obrascima i objasnila da potrebne podatke i potvrde od djetetovog oca nisam mogla dobiti, na što mi je gospođa odgovorila da naznačim da sam samohrani roditelj i zapisala 'vidljivo iz rodnog lista' (jer je rođeno izvan braka).

Nije mi jasno kako to može biti "dokaz" da netko sam brine o djetetu? Da li taj "dokaz" vrijedi i u drugim situacijama u kojima mi činjenica da sam samohrana majka može pomoći, npr. pri zapošljavanju (jedna od ciljanih skupina za zapošljavanje po programu javnih radova su samohrani roditelji)? Ako ne, da li je, u ovakvom slučaju, pokretanje sudskog postupka za utvrđivanje alimentacije jedini način za dobivanje tog statusa?

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi niste samohrani roditelj, Obiteljski zakon ne poznaje taj termin.

Žalosno je da se u vrtićima još uvijek koriste formularima koji nisu usklađeni sa zakonom.

 

to je doista točno, pa sam morala potražiti: Zakon o socijalnoj skrbi poznaje termin "samohrani roditelj", u čl. 4. st. 4. Zakona kaže se da je to roditelj koji sam skrbi za dijete i uzdržava ga (daljnje objašnjenje: ne prima pomoć u izvršavanju roditeljske skrbi od drugog odsutnog ili umrlog roditelja, te ne živi u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici).

 

to prilično zbunjuje, mislila sam da je samohrani roditelj onaj roditelj čije dijete drugi roditelj nije priznao, odnosno nepoznat je identitet drugog roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija