Jump to content

uzdržavanje od strane majke


toni22

Preporučene objave

pozdrav, ako netko zna ljubazno vas molim za savjet.

Radi se o djevojci koja ima 40g. i već 10 godina boluje od teškog oblika shizofrenije. Kćer je jedinica i ima samo majku živu koja živi u stanu i prima mirovinu od strane pok.muža. Nakon što se opet vratila iz bolnice majka je ne želi pustiti u kuću. Ima li ta cura pravo tražiti da je majka novčano uzdržava s osnove njezine bolesti obzirom da je cura pod jakim lijekovi i nesposobna je za rad. Ako postoji mogućnost, molim vas da kažete kako postupak izgleda?

 

puno vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav, ako netko zna ljubazno vas molim za savjet.

Radi se o djevojci koja ima 40g. i već 10 godina boluje od teškog oblika shizofrenije. Kćer je jedinica i ima samo majku živu koja živi u stanu i prima mirovinu od strane pok.muža. Nakon što se opet vratila iz bolnice majka je ne želi pustiti u kuću. Ima li ta cura pravo tražiti da je majka novčano uzdržava s osnove njezine bolesti obzirom da je cura pod jakim lijekovi i nesposobna je za rad.

 

Pokušajte sagledati problem i s druge strane.

 

Teški psihički bolesnici u pravilu teroriziraju svoju okolinu. Šizofreničar koji neredovito uzima lijekove može biti opasan, ali uistinu opasan, za okolinu.

Majka je starica od cca 70 godina koja ima skromnu mirovinu po pokojnom suprugu, i vjerojatno krpa kraj s krajem. Vjerojatno i sama nije najboljeg fizičkog zdravlja i jedva se brine za sebe.

I sada joj želite pretvoriti život u pakao u kojem će ju maltretirati kćer šizofreničarka?

Jer, da je taj suživot ikako moguć, vjerojatno ne bi majka odbila primiti kćer, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Felixx, malo ste ubrzali sa svojim razmišljanjem, uz dužno poštovanje što god da ste po struci. Naime, ta ista starica o kojoj navodite (bez da ste pitali) je starica sa 3 stana u svome vlasništvu i mirovinom od 4.500 kn. Majka je tu istu kćer (šizofreničarku) kako je nazivate odnosno osoba koja boluje od dijagnoze shizofrenije maltretirala od malena kao i drugi roditelj. Makar tako medicinski nalazi pokazuju, osim ako psihijatar ne laže. Tako da kod ovog pitanja treba sagledati obe strane.

 

Vaša izjava u dijelu drži vodu. Ima situacija gdje tako bolesne osobe znaju neredovito uzimati lijekove, ali to ovdje nije slučaj. I sami svi znamo da suživot u zajedničkom kućanstvu nije moguć iz tisuću razloga, ne samo bolesti. Mnogo je danas teži suživot kad osobe same stvaraju bolesne situacije, a u stvarnosti nemaju dijagnozu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Felixx, malo ste ubrzali sa svojim razmišljanjem, uz dužno poštovanje što god da ste po struci. Naime, ta ista starica o kojoj navodite (bez da ste pitali) je starica sa 3 stana u svome vlasništvu i mirovinom od 4.500 kn.

 

Bez uvrede, ali kad je netko ovako nedosljedan kao vi, onda nešto mulja.

Ne možete meni takve stvari prodavati.

 

Spomenuli se da majka ima stan i mirovinu po pokojnom suprugu. Niste spominjali da ima 3 stana, a to bi vjerojatno odmah spomenuli u prvom postu da je istina. I ova mirovina po mužu od 4500 kuna , hm, pa nekako mi je čudno da baš tako solidnu mirovinu (mirovina po mužu od 4500 kn , koliko takvih ima?) isto niste spomenuli.

 

 

 

Majka je tu istu kćer (šizofreničarku) kako je nazivate odnosno osoba koja boluje od dijagnoze shizofrenije maltretirala od malena kao i drugi roditelj.

 

Spomenuli ste da je kćer obolila sa 30 godina, a sad su ju najedamput zlostavljali od djetinjstva...

Da vam malo to objasnim. Šizofreničari i drugi slični imaju halucinacije i deluzije, i totalna je glupost da neki psihijatar može utvrditi nakon 20-30 godina da su takve osobe bile stvarno zlostavljane u djetinjstvu. To što takve osobe percipiraju da jesu, uopće ne mora biti istinito.

 

 

Makar tako medicinski nalazi pokazuju, osim ako psihijatar ne laže.

 

Koji to medicinski nalazi sada pokazuju da je zlostavljana u djetinjstvu? To je psihijatar utvrdio sa stopostotnom sigurnošću? Kod šizofreničara? Što, stavio ju je u onaj stroj koji projicira događaje iz djetinjstva?

LOL

Oprostite, nije to baš smiješno, ali morate shvatiti da danas razni lijevoliberalni ideolozi prodaju bullshit da je baš za sve krivo neko silno zlostavjanje u djetinjstvu. Sad je već došlo do toga da kad roditelji djetetu ne kupe sladoled ili mobitel (po želji) budu optuženi za zlostavljanje.

 

 

Tako da kod ovog pitanja treba sagledati obe strane.

 

Upravo tako. Sagledajte vi koliko u stvari možete vjerovati toj osobi.

 

 

 

 

Šizofreničari nisu fizički hendikepirane osobe, niti im je zbog psihičkog stanja oduzeta poslovna sposobnost.

Tako da je jako teško baš utvrditi da bi ih roditelj trebao uzdržavati. To vjerojatno ovisi od slučaja do slučaja.

 

Našlo bi se po takvim kriterijima mnogo onih o kojima bi se drugi trebali brinuti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Felixx,

moje pitanje je bilo isključivo ima li kćer pravo ili ne, a ne ovdje javno raspravljati o nečijoj odnosno tuđoj imovini stoga je tuđa imovina da je se odmah spominje na početku doista nebitna. Taj bi odgovor dao Sud ima li majka ili nema dovoljno sredstava da je uzdržava. Pogledajte samo kako je nick Mario 77 dao precizan odgovor, iako ste isti odgovor pretpostavljam i sami znali. Samo da još ne ispadne da je i Mario 77 ideolog. Također vam moram kazati kako je djevojci o kojoj je ovdje riječ oduzeta poslovna sposobnost i proglašena je vještačenjem radno nesposobna i to rješenjem CZSS. I da, doista se da jasno zaključiti da su psihijatri glupi kao i vjerojatno cijeli tim CZSS...Vjerojatno su završili tečaj psihijatrije u trajanju od 60 sati u Varšavskoj ulici zajedno sa engleskim jezikom.

 

Međutim,sve i da ovome nije tako, odnosno da cura tj. ja "muljam" kako se vi izražavate, pitanje je prvenstveno pravne, a ne moralne prirode obzirom da je ovo pravni portal. Neovisno o svemu, ljubazno vas molim nemojte dalje jer se radi o jednoj vrlo tragičnoj i ne daj Bože nikom situaciji. Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte samo kako je nick Mario 77 dao precizan odgovor, iako ste isti odgovor pretpostavljam i sami znali. Samo da još ne ispadne da je i Mario 77 ideolog.

Od Maria niste dobili odgovor na svoje pitanje nego citirani članak Obiteljskog zakona.

Upitno je spada li vaša poznanica u tu kategoriju.

 

Osnovni problem je što mnogi ljudi danas čuju i vide samo ono što im se sviđa.

 

 

Također vam moram kazati kako je djevojci o kojoj je ovdje riječ oduzeta poslovna sposobnost

 

I tko joj je određen za staratelja ako je lišena poslovne sposobnosti?

 

 

 

 

i to rješenjem CZSS. I da, doista se da jasno zaključiti da su psihijatri glupi kao i vjerojatno cijeli tim CZSS...Vjerojatno su završili tečaj psihijatrije u trajanju od 60 sati u Varšavskoj ulici zajedno sa engleskim jezikom.

 

Psihijatrija baš i nije neka egzaktna znanost - definicije bolesti i poremećaja često su se u zadnje vrijeme totalno mijenjale pod utjecajem politike i ideologija. Ali to ovdje nije tema.

 

A o CZSS bolje da i ne napišem što mislim o njihovoj stručnosti.

I to ovdje nije tema.

 

 

Međutim,sve i da ovome nije tako, odnosno da cura tj. ja "muljam" kako se vi izražavate, pitanje je prvenstveno pravne, a ne moralne prirode obzirom da je ovo pravni portal.

 

Gledajte, ako ste ovdje došli dobiti odgovor koji želite čuti, dobili ste ga od forumaša Maria.

A ja vam pokušavam objasniti da upravo pravna formulacija ulazi li vaša poznanica u kategoriju osoba koje su dužni uzdržavati roditelji i nije tako jednoznačna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovana,,

 

hvala na stručnom odgovoru. Rođak joj je dodijeljen kao skrbnik jer je već neko vrijeme pomaže i brine se o njoj i CZSS je ocijenio da bi on kao skrbnik mogao i dalje to odgovorno obavljati. Dake, rođak bi trebao pokušati ostvariti ovo pravo za nju ?

 

nisam to rekla, nažalost, i nisam sigurna da je doista tako da poslovno nesposobna osoba ima pravo na uzdržavanje od majke, s obzirom da se uzdržavanje pruža dok roditeljska skrb traje (do punoljetnosti, odnosno do kraja redovitog školovanja). S obzirom da se radi o osobi koja skoro 20 godina nije bila pod roditeljskom skrbi, sada bi je trebalo posebno ponovno uspostaviti odlukom Centra za socijalnu skrb. S obzirom da je osobi već postavljen skrbnik koji nije roditelj, nema svrhe da se za skrbnika postavlja i roditelj koji može vršiti roditeljsku skrb, po mom mišljenju. Konačno, za takvo nešto je potreban pristanak i sposobnost roditelja - vidite čl. 163. Obiteljskog zakona. No za sve opcije glede ostvarivanja prava (npr. pravo na tuđu pomoć i njegu, pravo na smještaj u psihijatrijsku ustanovu) umjesto osobe lišene poslovne sposobnosti, čije radnje pred zakonom nemaju nikakvo značenje, kao da se radi o djetetu, mora poduzimati skrbnik kao njezin zakonski zastupnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Vaša izjava u dijelu drži vodu. Ima situacija gdje tako bolesne osobe znaju neredovito uzimati lijekove, ali to ovdje nije slučaj. I sami svi znamo da suživot u zajedničkom kućanstvu nije moguć iz tisuću razloga, ne samo bolesti. Mnogo je danas teži suživot kad osobe same stvaraju bolesne situacije, a u stvarnosti nemaju dijagnozu.

 

 

a evo cu vam ja ponudit svoje razmisljanje

 

put kojim bi isli tuzbama nije jednoznacan

 

moze se dogoditi i da sa tuzbom koja nema izgleda za uspjeh otvori neke druge mogucnosti, bilo uspjesnije tuzbe ili prilike

 

medutim u Hrvatskoj to se ispalti samo onima kojima to nije nuzno, koji ionako imaju dovoljno novaca.

 

kad su uvodili to skupo sudovanje izgovor je bio da se tako nece nitko suditi bez veze, a u stvari dogodilo se to da samo bogati uvjek pobjeduju a siromasni su sve siromasniji te novi stalishi su stvoreni (odvjetnici zvijezde, pravosudni radnici, biljezici) i bogate se

 

stoga ja vam taj put ipak ne bih preporucio

 

ali imam jednu preporuku, procitajte i vi (kome je stalo do te osobe) ali svakako i njoj dajte ovu knjigu za pocetak

http://www.vbz.hr/knjiga/archer-dale-vise-nego-normalno

to ce i vas i nju maknuti iz te nesretne defetisticke pozicije i omoguciti joj da se iscupa iz tog psihijatrijskog sedativnog kriminala zlocina nad slabima, slabima sa kojim malo tko susojeca jer su jako teretni i zahtjevni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a evo cu vam ja ponudit svoje razmisljanje

 

put kojim bi isli tuzbama nije jednoznacan

 

moze se dogoditi i da sa tuzbom koja nema izgleda za uspjeh otvori neke druge mogucnosti, bilo uspjesnije tuzbe ili prilike

 

medutim u Hrvatskoj to se ispalti samo onima kojima to nije nuzno, koji ionako imaju dovoljno novaca.

 

kad su uvodili to skupo sudovanje izgovor je bio da se tako nece nitko suditi bez veze, a u stvari dogodilo se to da samo bogati uvjek pobjeduju a siromasni su sve siromasniji te novi stalishi su stvoreni (odvjetnici zvijezde, pravosudni radnici, biljezici) i bogate se

 

stoga ja vam taj put ipak ne bih preporucio

 

ali imam jednu preporuku, procitajte i vi (kome je stalo do te osobe) ali svakako i njoj dajte ovu knjigu za pocetak

http://www.vbz.hr/knjiga/archer-dale-vise-nego-normalno

to ce i vas i nju maknuti iz te nesretne defetisticke pozicije i omoguciti joj da se iscupa iz tog psihijatrijskog sedativnog kriminala zlocina nad slabima, slabima sa kojim malo tko susojeca jer su jako teretni i zahtjevni

 

 

hvala Coruptionbuster na preporuci za knjigu. Osobno ću je vjerojatno pročitati, tim više jer je na prijevod utjecala psih.Mirjana Krizmanić čije knjige su sasvim životne, kao i njezina javna stajališta s kojom dijelim gotovo iste svjetonazore. U odnosu na isto, ja bih vam također uzvratio sa preporukom da za razonodu pročitate roman od spisateljice Merite Arslani "Probudi me kad prođe". Roman je opuštajući i podoban za ljeto koje nam stiže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija