Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju – nekretnina iz bračne stečevine


Pravni laik

Preporučene objave

Potpisan je ugovor o doživotnom uzdržavanju kojeg je predmet nekretnina koja je stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice – dakle, navedena nekretnina je bračna stečevina. Ugovor je potpisan samo sa osobom na koju glasi nekretnina, u ugovor ni na koji način nije uključen i drugi supružnik premda davatelj uzdržavanja brine i o njemu. Moja pitanja su:

 

 

  1. u slučaju da prvo premine supružnik s kojim je potpisan ugovor, davatelj uzdržavanja „preuzima“ polovicu, a druga polovica će se dijeliti na nasljednike nakon smrti i drugog supružnika koji nije uključen u ugovor?;
  2. u slučaju da prvo premine supružnik s kojim nije potpisan ugovor, drugi supružnik postaje 1/1 vlasnik nekretnine te nakon njegove smrti davatelj uzdržavanja postaje jedini vlasnik ili nasljednici ipak na neki način imaju pravo na neki vid nužnog dijela?;
  3. da li je potrebno sastaviti aneks ugovora u kojem bi se uključilo i drugog supružnika kao primatelja uzdržavanja? Kako konkretno taj aneks treba izgledati, što mora u njemu biti navedeno?

 

Pretpostavljam da bi aneks ugovora pitanja pod 1) i 2) neutralizirao, ali vas svejedno molim za odgovore.

Unaprijed zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Davatelj uzdržavanja preuzima cijelu nekretninu, obzirom i u ZK glasi na samo jednog bračnog druga. Na drugom bračnom drugu je da onda (a obzirom znade za cijelu tu situaciju, bolje odmah) traži ili svoje uključivanje u ugovor (odmah sada) ili izuzimanje iz ugovora, tj. utvrđivanje ništetnim ugovor o DU u odnosu na polovicu nekretnine, a temeljem osnove da ista predstavlja bračnu stečevinu (odmah sada ili nakon smrti primatelja DU).

 

2. Opet, obzirom je ZK stanje takvo kakvo je, nasljednik/-ci bi trebali inicirati postupak utvrđivanja bračne stečevine u odnosu na 1/2 nekretnine (odnosno cijele bračne stečevine) i njeno uvrštenje u ostavinu, pa onda ide zakonsko nasljeđivanje (ako nema oporuke).

 

3. Bilo bi dobrodošlo, ali za to treba suglasnost svih (davatelj DU i supružnik).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija