Jump to content

ugovor o dozivotnom uzdrzavanju


dadotea

Preporučene objave

Molim pomoc..mama ima tri sestre i svaka je imala 1\10 kuce u kojoj. Je zivjela baka do nedavno .nakon dedine smrti svaka je dobila 1\10 a baka pola i 1\10.2012 dvije sestre su napravile ugovor o dozivotnom uzdrzavanju bez znanja druge dvije .kad se baka razbolila prve dvije i moja mama su se brinule o njoj ,njih dvije po 1 mjesec moja mama dva mjeseca dok baka nije umrla.isto tako u ove dvije zahtjevale podjelu troskova doma za baku u kojem je bila samo 7 dana te podjelu troskova za legalizaciju kuce u kojoj je zivjela baka na cetri jednaka djela jer baka nije imala novaca.na svu srecu druge dvije su platile samo 1\10 troskova legalizacije.na ostavinskoj raspravi su dosle s tim ugovorom za koji nisu znale druge dvije sestre te je je sve pripalo njima s ugovorom.dali se ugovor moze pobiti s obzirom da je moja mama brinula o njoj tih 2 mjeseca umjesto njih te nije znala za ugovor i stovse jos u tom slucaju oze napraviti.ima li pravo na jos nuzni dio i na koji nacin.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moje mišljenje je da vam majka i njena sestra (koja nije znala za ugovor o DU) nemaju mogućnosti pobiti isti, iz razloga jer ne vidim da ove druge dvije sestre nisu ispunjavale svoje obveze po spomenutom ugovoru. Jedino ako sumnjate u mentalno zdravlje bake prilikom sklapanja ugovora te njegova razumijevanja, ali to može biti jako, jako teško dokazivo, pa vas na kraju parnica bude koštala više od vrijednosti koju biste dobili.

 

O samom ugovoru o DU, prema zakonu ne mora biti nitko obaviješten, a može se ishoditi njegova zabilježba u ZK.

 

Pomoć vaše majke u brizi za baku bi se tretirala kao dobrovoljna, pogotovo ako su druge dvije sestre htjele i bile spremne brinuti se. Eventualno bi majka mogla potraživati neku naknadu za to vrijeme, ali i to je upitno.

 

Troškovi legalizacije ionako terete sve suvlasnike, pa tu ne vidim problem.

 

Postojanje ugovora o DU isključuje pravo na nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija