Jump to content

pravo nasljedjivanja i oporuka


jurnalist

Preporučene objave

Pozdrav, trebam savjet kako postupiti na ostavinskoj raspravi. Suprug se tesko razbolio i umro, bili u braku 4 godine. Prije smrti ostavio oporuku u kojoj kucu ostavlja kcerki i sinu iz prvog braka. Kuca nije legalizirana niti upisana u zemljisnim knjigama. Kroz 4 godine braka, ja sam sudjelovala materijalno i fizicki u uredjenju okolisa kuce, odrzavala kucu i okucnicu, nadogradjivali kucicu za odmor, betonirali dvoriste. Nakon sto se muz razbolio i postao tesko pokretan bila sam uz njega 24 sata dnevno i njegovala ga, cistila, prala, brinula o njegovoj osobnoj higijeni - inkontinecnija, brinula o pravovremenom uzimanju lijekova, previjala mu sakodnevno rane, odlazila s njim kod lijecnika, u bolnicu na lijecenje, brinula o kucanstvu. 8 mjeseci bila sam na bolovanju radi brige i njege bolesnog muza. Djeca, kojima je oporucno ostavio kucu, ponajvise zbog njihova emocionalnog ucjenjivanja, a u kojoj smo mi zivjeli, nisu uopce ni na koji nacin brinula o njemu.Koliko znam imaju kopiju oporuke koja je pisana na pisacoj masini, bez bilo kakve ovjere. Sada nakon smrti mog muza a njihovog oca, traze da ja odselim iz kuce. Zanima me, ako mi netko moze savjetovati koja su moja zakonska i nasljedna prava nakon muzeve smrti,sto mi pripada po zakonu, kako da se postavim na ostavinskoj raspravi i koliku tezinu ima kopija neovjerene oporuke koju oni imaju. Hvala svima koji u ovoj temi mozete pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me, ako mi netko moze savjetovati koja su moja zakonska i nasljedna prava nakon muzeve smrti,sto mi pripada po zakonu, kako da se postavim na ostavinskoj raspravi i koliku tezinu ima kopija neovjerene oporuke koju oni imaju. Hvala svima koji u ovoj temi mozete pomoci.

 

kao nasljednik koji je ostao bez svog nasljednog djela tražite nužni dio (1/2 od djela koji bi nasljedili). ako imate dokaze za ulaganja tražite povrat 1/2 ulaganja (od drugih nasljednika) ili uračunavanje u nužni dio.

zašto sa mužem nisi sklopila ugovor o doživotnom uzdržavanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko znam imaju kopiju oporuke koja je pisana na pisacoj masini, bez bilo kakve ovjere.

 

Ovdje će se postaviti i pitanje pravne valjanosti oporuke, jer očito se ne radi o vlastoručnoj oporuci, a pitanje je jesu li ostvarene pretpostavke za pisanu oporuku pred svjedocima (pogotovo tko je bio svjedok).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

prijatelj mojih roditelja živi u Kanadi i stariji je čovjek. Ima kuću u RH i želio bi je ustupiti na uživanje daljnjoj rodici, jedini uvjet je da je ne smije prodati. On ne može ovamo doći jer je bolestan pa ga zanima način na koji bi mogao to napraviti dal oporukom, darovnim ugovorom ili nešto drugo?

 

Unaprijed hvala, hitno je

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija