Jump to content

Rastava i podjela stana kupljenog prije braka


placida

Preporučene objave

Poštovani,

molim savjet i pomoć.

 

Suprug je kupio stan prije sklapanja braka, a ja sam sudužnik. Stan je kupljen pet godina prije sklapanja braka. Budući je suprugu ovrha na plaći ja kao sudužnik plaćam ratu kredita. U postupku smo sporazumne rastave braka i imamo malodobno dijete (4).

 

Zanima me kako se može riješti podjela oko plaćanja rate kredita za stan. Stan je njegova vlastiita imovina jer ga je kupio prije sklapanja braka, ali ja zadnje 4 godine koliko smo u braku plaćam ratu kredita za stan.

Kakva prava imam ja kao sudužnik nakon rastave i selidbe iz tog stana? Nije pravedno da ne živim u tom stanu i plaćam ratu kredita.

Da li tužbom mogu tražiti upis suvlasništva?

Da li se suprug i ja možemo dopovoriti da zajednički plaćamo ratu kredita za stan, a da se naša malodobna kćer upiše kao vlasnica stana?

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje bi bilo da se dogovorite sa bivsim suprugom da vi nastavite zivjeti u tom stanu kad ga vec placate i da preuzmete otplatu kredita na sebe a on se odrekne svojeg dijela stana u vasu korist. Imate i opciju da odete u banku i vidite moze li se prodajom stana isplatiti kredit ako bivsi suprug pristaje na to. Ukoliko ne zeli nijednu od dvije opcije, pokrenite postupak za utvrdjivanje bracne stecevine gdje cete traziti povrat polovice ulozenih sredstava tijekom trajanja braka i eventualne izvanbracne zajednice prije braka kao i povrat polovice sredstava koje cete eventualno uplatiti banci poslije razvoda kao suduznik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija