Jump to content

Prenos vlasništva stana


Drace

Preporučene objave

Poštovani moj ujak ima stan koji je raspoložan da posle njegove smrti pređe u moje vlasništvo.Imam dva pitanja.

1. Da li stan koji je vlasništvo moga ujaka a pod fiducijarnom je hipotekom može biti predmet ugovora između mene i njega sa naznakom da je pod teretom ( hipoteka je u

novčanoj vrijednosti cca 1/3 stana) tako da se isplati otplatiti dug.

2.Koji je vid ugovora najbolji tj koji bi iziskivao najmanje troškova ( poklon,izdržavanje,

klasični ugovor o prodaji i sl.) pošto nisam vlasnik nijednog stana neko mi je rekao da

prilikom riješavanja stanbenog pitanja nisam obavezan plaćati porez za prevođenje.

Hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na pitanje br. 1.-

Ako je treća osoba upisana kao fiducijarni vlasnik onda Vaš ujak nije zemljišnoknjižni vlasnik stana sve do povrata prava vlasništva prestankom fiducije.

Dakle u ovoj sitauaciji stan može biti predmet ugovora, ali će prijedlog za upis u zemljišnu knjigu biti odbijen po čl. 40. Zakona o zemljišnim knjigama kojim je propisano da upisi u zemljišnu knjigu dopušteni su samo protiv osobe koja je u času podnošenja prijedloga za upis u toj zemljišnoj knjizi upisana kao vlasnik zemljišta ili nositelj prava, glede kojega se upis zahtijeva.

Zaključak, dvije opcije:

1.sklopite ugovor, čekajte prestanak fiducije (povrat prava vlasništva ujaku) i onda zatražite upis u zemljišnu knjigu

2. odgodite cijelu priču tj. pravni posao sklapanja ugovora do povratka prava vlasništva ujaku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konačno jedan konkretan odgovor kao što vidim ja mogu da sklopim ugovor sa ujakom ali pod teretom, stvar upisa u zemljišne knjige je drugi dio koji ću odložiti do prestanka fiducije. Kad bi mi poštovani Mao još odgovorio koju vrsta ugovora mi je najbolja ( o prodaji, kao darovnica, ugovor o izdržavanju i sl).Ovo pitam jer je ujak barem za sada čvrsto odlučio da prenese stan na mene napominjem da on ima zakonskog naslednika sa kojim nije u dobrim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drace,

pominjali ste porezno oslobađanje u smislu čl.11/a Zakona o porezu na promet nekretnina,glede čega vam mogu reći sljedeće;

-darovanje u vašem slučaju neće dovesti do poreznog oslobađanja,budući da niste potomak u odnosu na darovatelja,a s druge strane nasljednik darovatelja može zahtijevati nužni dio ako je darovanje izvršeno u zadnjoj godini života ostavitelja/darodavca.

-ugovor o dož.izdržavanju isto neće dovesti do poreznog oslobađanja,ali će biti umanjen 5% za svaku godinu pruženog izdržavanja,no u ovom slučaju je na posredan način isključeno pravo na nužni dio.

U oba slučaja ne vrijedi porezno oslobađanje na stjecanje prve nekretnine,budući da odredbe čl.11/a podrazumijevaju KUPOPRODAJU.

Glede navedenog Vi odlučite koji vam ugovor najbolje leži,a u pogledu odgovora koji je dao Mao se apsolutno slažem,iz razloga što je stric trenutno potonji vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem i Matrixu76 i Maou na odgovorima ,znači najbolje riješenje je napraviti kupoprodajni ugovor sačekati povratak vlasništva ujaku i u zemljišnim knjigama uknjižiti vlasništvo.

Ajde ako znate i još jedno pitanje da li kupoprodajni ugovor napravljen i ovjeren kod notara isključuje nasljednika prodavatelja (ujakaa ) pravo na nužni dio i da li nasljednik može osporiti kupoprodajni ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li kupoprodajni ugovor napravljen i ovjeren kod notara isključuje nasljednika prodavatelja (ujakaa ) pravo na nužni dio i da li nasljednik može osporiti kupoprodajni ugovor.

može ga osporiti ako bi u eventualnom sudskom postupku dokazao da se radi o simuliranom pravnom poslu,odnosno kupoprodaji koja prikriva darovanje.

Kupoprodaja isključuje pravo na nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija