Jump to content

Izvanbračni sin i nasljedstvo


Viva76

Preporučene objave

Poštovani,

Suprug je rođen u izvanbračnoj zajednici, a otac mu je nakon postupka dokazivanja očinstva plaćao alimentaciju. Kasnije se otac oženio i u braku ima kćer. Cijelo vrijeme otac nije želio nikakve kontakte sa sinom. Nakon što je umro, saznali smo da je ostavinska rasprava provedena i sva imovina je pripala očevoj ženi (prema infomacijama od poznanika, on je navodno još za života na nju prepisao imovinu, valjda s namjerom izbjegavanja da mu sin dobije nešto). Moj suprug nije dobio poziv za ostavinsku. Sve to smo saznali nakon što je već bilo završeno.

Ono što me zanima je sljedeće:

Na koji način se nasljednici pozivaju na ostavinsku, tj. ako mi nismo ni znali da je otac umro, je li očeva žena bila obvezna prijaviti moga supruga kao nasljednika? Ima li on uopće kakvo pravo na ikakav dio imovine, ukoliko je točno da je sve u vlasništvu očeve supruge? Može li moj suprug zahtijevati ponovno provođenje ostavine i može li se opozvati rješenje o nasljeđivanju?

Hvala unaprijed na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morat ćete u parnicu. Suprug je morao biti pozvan na ostavinu, ukoliko je druga supruga njegova oca znala za njega. U vezi toga, ukoliko je ona dala izjavu u postupku da nema drugih nasljednika, protiv nje možete podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo davanja lažnog iskaza.

 

Suprugovo pravo na nasljedstvo ovisi zapravo o načinu na koji je njegov otac za života cit. "prepisao imovinu" na svoju drugu suprugu. Jer ako je to bilo putem ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, suprug neće dobiti ništa, ukoliko je tim ugovorom obuhvaćena cjelokupna imovina ostavitelja, ali ako se radilo o ugovoru o darovanju, onda se može tražiti nužni dio, koji bi iznosio polovicu od zakonskog, što znači 1/6 ostavine, obzirom je troje nasljednika (supruga, kćer i vaš suprug/sin).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede činjenice da je vođen ostavinski postupak sam u sumnji da je umrli za života svu svoju imovinu prenijeo na suprugu,u suprotno se takav postupak nebi ni vodio.

Valja istaknuti činjenicu da vaš suprug nije vezan učinkom pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju,budući da nije bio stranka u ostavinskom postupku,pa bi u smislu zahtjeva za predaju ostavine kao novi nasljednik prema nepoštenom nasljedniku posjedniku bio ograničen rokom od 20 godina,no u pogledu zahtjeva za nužni dio iz darovane ili oporučne imovine,bi taj rok bio puno kraći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija