Jump to content

Zastara


GsmokoviCC

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Zanimalo bi me koliko je zastara od prometnog prekršaja počinjenog 2011 god. točnije 24.12.2011. godine sam slupao auto žureći na posao u noćnu te sam i usput napuhao 0,82. Nikoga nisam oštetio i nikom nisam napravio štetu osim sebi na autu. Policija je napravila zapisnik i nikad nakon toga više nisam bio pozvan na sud i ništa te niti sam dobio bilo kakvu kaznu da danas kad sam dobio žuti papirić da se javim na prekršajni sud u rijeci. Da li je možda nastupila kakva zastara te ako nije što mi je činiti? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, najvjerojtanije je nastupila zastara (relativna) prekršajnog progona.

 

Naime, obzirom na vrijeme počinjenja prekršaja, na vas se imaju primijeniti odredbe o zastari iz ranijeg PZ-a (NN 107/07), koji razlikuje pojam relativne i apsolutne zastare. Relativna iznosi 2, a apsolutna 4 godine.

 

Ako je datum podnošenja optužnog prijedloga bio 10/01/2012, tog je dana prekinut tok relativne zastare i počeo teći iznova, te ukoliko do 10/01/2014 nisu poduzete nikakve radnje koje bi ponovno prekinule tok relativne zastare, to bi zastara nastupila sa danom 11/01/2014. E, sad - je li ili nije sud štogod drugo poduzimao u ovom međuvremenu, u smjeru prekidanja toka relativne zastare - ne znam.

 

U svakom slučaju, ne škodi pozvati se na zastaru s ovim obrazloženjem, a onda ćete vidjeti što će sud reći.

 

Napominjem da ćete imati i pravo žalbe VPSRH, a gotovo da nema šanse da oni to riješe do 24/12/2015, kada će nastupiti i apsolutna zastara prekršajnog progona i nećete odgovarati za počinjeni prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo bio ja 19.09.15. u 10,45 kod suza za prekršaje te mi je isti dan donesena i presuda u 13,40. pokušao sam sa zastarom ali nije prošlo ali dobra vijest pošto nisam bio nikad kažnjavan itd. sutkinja mi nije uzela vozačku dozvolu, na pola točaka sam dobio samo opomenu te sam kažnjen sve skupa sa samo 1000 kn a ja računao minimum 3500 kn. Sve je prošlo bolje od očekivanog. Objasnila mi sutkinja, pošto mi je to prvi prekršaj i nikad nisam kažnjavan a najviše štete sam nanio samom sebi jer sam slupao svoj auto, kazna je takva.. Super te hvala na pomoći gospodinu G-man

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema problema, GsmokoviCC...

 

Očito je u vremenu između podnošenja optužnog prijedloga do održavanja rasprave poduzeta/e neka/e radnja/e koja/e je/su prekinula/e tijek roka relativne zastare i stoga ona nastupila nije. Ako ste se na to pozvali, to bi trebalo biti objašnjeno i u samoj presudi. Vidite i procijenite ima li smisla žaliti se.

 

Hvala na povratnoj informaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija