Jump to content

Nasljedstvo


anonimno

Preporučene objave

moji su roditelji od 1967 godine u Njemačkoj i u međuvremenu su 1972 izgradili kuću u Hrvatskoj u kojoj ja kao kći živim od prvog dana,održavam i uređujem.Također kuće je sagrađena u suradnji sa majčinim roditeljima (djed i baka koji su me odgojili)i sada je baka na mom uzdržavanju.Baka ima napismeno da ima pravo doživotnog stanovanja u istoj kući ali to nikad nije pohranjeno u sud.Počele su neke trzavice i sada me zanima koja su moja nasljedna prava,da li me moj otac može izbaciti iz kuće i da li mogu ostati bez svega

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro da tako razmišljate, ima na ovom forumu dosta postova o tome kako ljudi nisu poduzeli baš ništa od onoga što zakon omogućuje da zaštite svoje interese pa se žale da su nastradali.

 

No, morate detaljnjije obrazložiti pravnu situaciju.

 

Tko je vlasnik kuće, što je u z.k., s kim je baka sklopila ugovor...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle vlasnik kuće je moj otac i majka a baka (mamina kćer) ima ugovor potpisan od obje strane (sa zetom ) da ima pravo doživotnog uživanja odnosno stanovanja.U z.k. stoji da je vlasnik moj otac svega ali svi znamo da je i baka prodavši svoju imovinu uložila podosta novaca u istu kuću.Vlasnik kuće u njemačkoj je isto moj otac,samostalno ju je izgradio nakon kuće u Hrvatskoj,ima dva stana i sa njim u jednom stanu stanuje moj brat sa obitelji.U kratkim crtama sve što je moguće moj otac je uvijek inzistirao da se napiše na njegovo ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da baka nije mamina kćer nego majka, tj. Vaša baka po majci.

 

Vaš otac misli daleko unaprijed, pa ćete morati i vi.

 

Vaši roditelji su vlasnici kuće i mogu s njom raditi što hoće, pa i Vas izbaciti. Čija je kuća u Njemačkoj, to nije važno.

 

Međutim, budući da vi niste unutra ilegalno nego s njihovim znanjem i odobrenjem itd. imate pravo na povrat uloženih sredstava. Nastojte što prije sve dokumentirati - računi, svjedoci, uzmite izjave od majstora koji su nešto radili a vi plaćali itd.

 

Vi kao dijete (pretpostavljam i jedino) ste i nužni nasljednik svojih roditelja, a pod određenim okolnostima možete to tražiti i unaprijed.

 

No, obavezno se obratite iskusnijem odvjetniku radi točnih uputa jer je to dosta složena situacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pardon, imate i brata. No, to ništa bitno ne mijenja na stvari.

 

Možda bi bilo dobro da se za početak konzultirate i kod dva-tri odvjetnika pa vidite u kojoj mjeri su suglasni.

 

Najgora solucija je da Vaši roditelji, oboje, s nekim sklope ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju. Budući da su oboje još živi, to nije vjerojatno ali se pripremite i za tu mogućnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nužni dio je polovica onoga što biste dobili po zakonu (dakle, kad nema oporuke).

 

Ugovor s bakom nije prenosiv.

 

Ako baka ima imovinu, može je oporukom ostaviti Vama, ali će njezina kćer tj. vaša majka imati pravo na nužni dio.

 

Možete s bakom sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju pa će sva njezina imovina pripasti Vama. No, s obzirom na postupke Vašeg oca ne bi bilo čudno da on taj ugovor u budućnosti pobija, budući da doprinosi bakinom uzdrržavanju postojećim ugovorom o korištenju kuće.

 

No, da biste došli opisanim načinom do onih sredstava koje je baka uložila u kući, tj. da bi to bilo dio nasljedstva po baki, za to Vam ipak treba odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija