Jump to content

Naše prostorije na bakinom zemljištvu


Dalsy

Preporučene objave

Dobar dan,molim savjet što je najbolje učiniti. Situacija je ovakva. Našu kuću su moji roditelji sagradili na potkucnici od mog djeda,koji je dio prepisao na mog oca i na tom dijelu je sagrađena kuća. No neke nus prostorije tipa garaže i stanice za centralno grijanje su sagrađene na djedovom dijelu jer je tako inzistirao djed koji je rekao da je nakon njegove smrti i tako sve tatino. Kako je djed iznenada preminuo sve je ostalo na baki jer su se sve troje djece odrekli svojih djelova u korist majke. Kako moja baka mog oca nikad nije gledala kao sina i sve je dijelila samo kćerima, sumnjamo da bi ona mogla to na neki način prepisati kćerima,te bi u tom slučaju sve bilo u njihovom vlasništvu,uključujući i naše nus prostorije. O baki,naravno brinemo mi jer joj jedna kći ne dolazi već duže vrijeme niti pita za nju (baka nju zove,ova joj poklapa slušalicu i ne želi pričati), a druga nije u stanju brinuti ni o sebi (oduvijek su joj svi pomagali i financijski i svakako). Zanima me da li imamo ikakva prava (ako je ona to prepisala na kćeri) kada baka umre za zadržati naše prostorije koje su sagrađene uz našu kuću i otprilike zauzimaju trećinu bakinog zemljištva. Mi se koristimo tim prostorijama od kada je sagrađena naša kuća i te prostorije, tj od 1981 godine. Otac mi je isto preminuo tako da sam ja zakonski nasljednik. Da li se mogu nekako "osigurati" da te prostorije ipak ostanu u našem vlasništvu. Mislim na potvrde susjeda i bližnjih da smo to mi gradili i da je djed to htio ostaviti nama? Što je najpametnije učiniti? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U najgorem scenariju, moći ćete ići sa tužbom radi utvrđenja prava vlasništa građenjem na tuđem zemljištu (čl. 153. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima).

 

Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da spadate u krug nužnih nasljednika, kao ni činjenicu da biste ostale tete mogli potraživati njihov udio oko brige za baku.

 

Najbolja varijanta bila bi da to riješite s bakom putem ugovora o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

. Da li se mogu nekako "osigurati" da te prostorije ipak ostanu u našem vlasništvu. Mislim na potvrde susjeda i bližnjih da smo to mi gradili i da je djed to htio ostaviti nama? Što je najpametnije učiniti? Hvala

 

gradili ste na tuđem zemljištu s odobrenjem tadašnjeg vlasnika (nije zatraženo uklanjanje građevine). protiv bake pokreneš tužbu (dok je živa ) za utvrđivanje prava vlasništva.

nemaš zakonske obveze brinuti se o baki. ako neće zaključiti ugovor o doživotnom uzdržavanju (ustupanje nekretnina u njenom vlasništvu u zamjenu za uzdržavanje)

za sve izdatke za baku čuvaj račune i na ostavinskoj od nasljednika (tetki ) traži povrat djela troškova. sahrana bake je trošak koji možeš tražiti od drugih nasljednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija