Jump to content

Trenutak saznanja za štetu


oliva1988

Preporučene objave

Lijep pozdrav, molila bih Vas za pomoć.Kazneno djelo se dogodilo krajem 2010, osoba je umrla isti dan..Opcinsko drzavno odvjetništvo je prvo podnijelo optuzni prijedlog krajem 2011 protiv okrivljenog a krajem 2012 optuznicu..Sto to znaci, odnosno koji od ova dva datuma bi bio trenutak saznanja za stetnika? trenutak saznanja za stetu bi bio dan smrti osobe jel tako, tj. kraj 2010? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li se trenutak saznanja za štetnika smatra podnošenje optužnog prijedloga?

od trenutka kad vam je bilo poznato tko je štetnik,tzv subjektivni rok(saznanje za štetu i štetnika)koji mora biti unutar objektivnog roka ,tj.od dana kad je šteta nastala i taj rok iznosi pet godina (st. 2. čl. 230. Zakona o obveznim odnosima).No, ako je šteta prouzročena kaznenim djelom (a za kazneni progon je predviđen dulji rok zastare), zahtjev za naknadu štete prema odgovornoj osobi zastarijeva kad istekne vrijeme određeno za zastaru kaznenog progona (čl. 231. st.1. Zakona o obveznim odnosima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

99,9 % da ce biti osudjen..radi se o djelu za koje je propisana kazna do 8 g zatvora sto znaci da je prema novom KZ-u koji se primjenjuje jer je blazi, zastara kazn. progona 20 g od pocinjenja sto znaci i za tuzbu u gradj.postupku nakon okoncanja kazn.postupka.. jer po meni ukoliko bi i bio oslobodjen, puno je teze i nesigurnije uopce i ici u gradjanski postupak protiv te osobe..moje misljenje..vama hvala na odgovorima..lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.. jer po meni ukoliko bi i bio oslobodjen, puno je teze i nesigurnije uopce i ici u gradjanski postupak protiv te osobe..

 

U pravu ste, jer u slučaju pravomoćne osuđujuće presude, parnični sud je njome vezan u pogledu odgovornosti za štetu, pa se u sklopu parnice raspravlja i određuje isključivo o višini odštete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija