Jump to content

prijevremeni prekid ugovora o najmu stana


vicana365

Preporučene objave

Pozdrav! Suprug i ja unajmljuemo stan , sklopili smo ugovor na određeno vrijeme od 6 mjeseci koji uskoro kreće teći. Zanima me sljedeća situacija, pošto sam ja na porodiljnom i ne znam da li cemo moći plaćati najam svih 6 mjeseci kako postupiti u slučaju da moramo ranije otići iz najma? Znači ugovor prestaje u 6 mjesecu 2016. Možemo li ranije prekinuti taj ugovor? U ugovoru samo piše da ga sklapamo na određeno vrijeme od 6 mjeseci, i da se tada automatski produžuje. Također me zanima najmodavac nam se seli u Njemačku, kako ga pismeno obavijestiti da napuštamo stan? Da tražimo tu njegovu adresu u Njemačkoj?

Zapravo me zanima procedura u slučaju nemogućnostim plaćanja stana kako otkazati/prekinuti ( ispričavam se je r ne znam te pomove) ugovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate li u ugovoru stavku o mogućnosti otkaza najma?

 

Samo onaj dio da se automatski produžuje nakon isteka roka na koji je sklopljen osim ako ga 30 dana ranije ne obavijestimo da ga nećemo produžavati. Ovako usmeno su nam rekli da ih mjesec dana ranije obavijestimo ako namjeravamo napustiti stan. Da li stvarno moramo kako piše u ugovoru preporučenom pošiljkom im poslati ukoliko nsmjeravamo otići iz stana ili je dovoljno reći im? I da li da tražimo tu njihovu novu adresu u Njemačkoj ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usmeno ne vrijedi, ako dođe do spora, jer kako ćete dokazati taj dogovor?

 

Kako stvari stoje, vi ste dužni biti u stanu svih 6 mjeseci, prema ugovoru, a naravno da se dogovorom između razumnih i normalnih ljudi, može postići i drugačije rješenje.

 

Stoga, morate s njima porazgovarati i ako su vam usmeno rekli da možete otići, ali uz mjesec dana nekog, ajmo reć' neslužbenog otkaznog roka, onda se toga i držite. Minimalni zakonski rok vam je inače 3 mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Baš ću razgovarati s njima. Ne znam zasto ugovor nije imao tu stavku. Kako inače po zakonu to ide? Ja sam to nešto malo čitala pa svugdje piše da najmodavac može raskinuti ugovor zbog ne znam neplaćanja, u biti zbog čega god hoće bez obzira na koje je vrijeme ugovor sklopljen. Kakva su prava najmoprimca, može li najmoprimac zbog nečega raskinuti ugovor?

( Isprčavam se unaprijed ako sam pogrešno upotrijebila termine i bila nejasna) . Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako inače po zakonu to ide?

 

Po zakonu, ugovor o najmu sklopljen na određeno vrijeme prestaje protekom tog vremena, osim ako se samim ugovorom ne predvidi mogućnost njegova otkazivanja.

 

Kakva su prava najmoprimca, može li najmoprimac zbog nečega raskinuti ugovor?

 

U vašem slučaju to nije moguće, odnosno barem zasada nije. Kada najmodavac u potpunosti izvršava sve svoje obveze, a ugovor je sklopljen na određeno vrijeme bez mogućnosti otkazivanja prije isteka vremena na koje je sklopljen - najmoprimac jedino sporazumom sa najmodavcem može izići iz takva odnosa.

 

Nažalost, na to je trebalo misliti prije sklapanja ugovora, ali i sada imate soluciju u dogovoru sa najmodavcem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija