Jump to content

Uhićen s 0.6 grama marihuane


Strat19

Preporučene objave

Imam 19 godina, živim sa roditeljima nezaposlena sam osoba, ne studiram i nikad prije nisam bio kažnjavan. 06.01.2016. uhićen sam s 0.6 grama marihuane. Prijatelj je bacio paketic i policijski službenici su ga pronašli te okrivili mene i ja sam priznao krivnju. Odveden sam u VI PP Zagreb i dobio sam 3 papira: obavijest, potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta i zapisnik o ispitivanju prisutnosti alkohola, opojnih droga ili lijekova u organizmu. Nisam ništa konzumirao i napuhao sam 0.00. Zanima me sljedeće:

 

-u obavijesti piše da će protiv mene podnjeti optužni prijedlog. Što je to i kako se razlikuje od prekršajnog naloga?

 

-koliko vremenski treba da mi dođe pismo?

 

-da li mi u pismu onda dolazi kazna na koju se mogu žaliti ili poziv na sud? Ako je poziv na sud da li odma na sudu mogu iznjeti svoje olagodnosti kako bi ublažio kaznu ili sud prvo iznese kaznu pa se žalim? Kome?

 

-Kakvu kaznu mogu očekivati? Novčanu nemogu platiti, odvikavanje rađe nebi...mogu li dobiti rad za opće dobro kao zamjenu?

 

-Postoji li mogućnost da se ovo vodi kao beznačajan prekršaj?

 

-Postoji li mogućnost oslobođenja od kazne temeljem članka 38. stavak 2. prekršajnog zakona gdje se navodi da sud može osloboditi od kazne počinitelja kad ga posljedice prekršaja tako pogađaju da je njegovo kažnjavanje nepotrebno radi ostvarenja svrhe kažnjavanja? gubim živce zbog cijele te situacije, ne spavam, ne jedem..smatram da sam već sad dosta kažnjen za nešto tako banalno.

 

Nadam se da će se neko potrudit pročitat ovaj zid teksta i odgovorit mi na pitanja.:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... -u obavijesti piše da će protiv mene podnjeti optužni prijedlog. Što je to i kako se razlikuje od prekršajnog naloga?...

 

Prekršajni nalog se daje odmah i možeš ili platiti ili se žaliti, a optužni prijedlog ide na sud, pa će te sud zvati na raspravu (i na tu odluku se možeš žaliti ako ćeš htjeti). Ovo drugo malo duže traje.

 

 

... -koliko vremenski treba da mi dođe pismo?...

 

Od par mjeseci do preko jedne godine, ovisno o gužvi. S obzirom da se radi o VI. PP Zagreb, pa onda i o Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu, vjerojatno će biti brzo (par mjeseci)..

 

 

... -da li mi u pismu onda dolazi kazna na koju se mogu žaliti ili poziv na sud? Ako je poziv na sud da li odma na sudu mogu iznjeti svoje olagodnosti kako bi ublažio kaznu ili sud prvo iznese kaznu pa se žalim? Kome?...

 

Od suda ćeš dobiti primjerak optužnog prijedloga i poziv na raspravu, pa ćeš vidjeti što i kako dalje. Na raspravi ćeš imati pravo reći svoje i vidjeti kako sutkinja/sudac to prihvaća, a možda ti odmah kaže i kaznu. Kad dobiješ presudu na kućnu adresu, onda se na nju možeš žaliti.

 

 

... -Kakvu kaznu mogu očekivati? Novčanu nemogu platiti, odvikavanje rađe nebi...mogu li dobiti rad za opće dobro kao zamjenu?...

 

Novčanu kaznu u iznosu od 5000 kuna. U slučaju priznanja, kajanja, olakotnih okolnosti, sud ju može i smanjiti, a može ti odrediti i samo liječenje od ovisnosti bez novčane kazne.

 

 

... -Postoji li mogućnost da se ovo vodi kao beznačajan prekršaj?...

 

Ne, jer je u pitanju droga.

 

 

... -Postoji li mogućnost oslobođenja od kazne temeljem članka 38. stavak 2. prekršajnog zakona gdje se navodi da sud može osloboditi od kazne počinitelja kad ga posljedice prekršaja tako pogađaju da je njegovo kažnjavanje nepotrebno radi ostvarenja svrhe kažnjavanja?...

 

Ovo je oportunitet, ali niti to ne prolazi kod droge.

 

 

Zaključak - presuda će biti osuđujuća, a kazna vjerojatno novčana od 2000 kuna ili bez novčane kazne, ali s obvezom liječenja od ovisnosti. Zvučim kao da sam apsolutno siguran, mada naravno da svaki slučaj može otići u nekom drugom smjeru, ali nekako je najčešće u ovim okvirima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaključak - presuda će biti osuđujuća, a kazna vjerojatno novčana od 2000 kuna ili bez novčane kazne, ali s obvezom liječenja od ovisnosti. Zvučim kao da sam apsolutno siguran, mada naravno da svaki slučaj može otići u nekom drugom smjeru, ali nekako je najčešće u ovim okvirima.

 

Kakve su šanse da dobijem rad za opće dobro kao kaznu? Btw, zahvaljujem na temeljitom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rad ne možeš dobiti kao kaznu, nego ćeš ga dobiti ako ne platiš izrečenu novčanu kaznu ili ju sud ne može prisilno naplatiti (ovrhom). S obzirom da nemaš primanja neće ti imati od čega uzeti novčanu kaznu, pa bi ju mogli zamijeniti radom, ali to bi trajalo, tako da bi se vjerojatno stigao i zaposliti, a onda se opet ide na prisilnu naplatu (ovrhu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Sad sam malo proučio optužni prijedlog i nije mi jasno sljedeće: "Prema Popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu opojnih droga (NN 156/14 i 42/15) Kokain se nalazi na Popisu psihotropnih tvari i biljaka u Djelu 1., odjeljak 1."

 

Zašto se tu spominje kokain? U ostatku teksta se navodi posjedovanje marihuane, al ovaj kokain mi nije jasan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija