Jump to content

zastara odvjetničke pogreške s posljedicom štete trećoj osobi


plaintext

Preporučene objave

Dali itko zna?

Općinski sud mi je u svojstvu tuženoga donio presudu u korist tužitelja. Presuda je izrečena 01.lipnja 2011.g. prvu obavijest o izrečenoj presudi dobio sam od opunemoćenog odvjetnika koji me je zastupao, u pisanoj formi, sredinom studenog iste godine. Dakle nešto manje od 6 mjeseci nakon izricanja presude. Pravorijek presude bio je žalba na presudu u roku 15 dana od izricanja. Dakle, odvjetničkim nemarom sam definitivno ostao bez mogućnosti pokretanja žalbenog postupka i ponavljanja istog pred drugostupanjskim sudom.

Također,dokazivo je da bih pred drugostupanjskim sudom uz institut žalbenog postupka imao izglede ostvariti oslobađajuću presudu ( u posjedu sam oslobađajućih presuda u istom predmetu pred drugim općinskim sudovima, konkretno u Zagrebu )

Nadalje, dokazivo je da je isti odvjetnik u istoj stvari kod različitih tužanika a pred istim općinskim sudom na isti način, s zakašnjenjem obavještavao branjenike te im na taj način uskraćivao pravo na žalbeni postupak. )

Budući je tužitelj prije 20 dana, sredinom prosinca 2015. poslao zahtjev za u njegovu korist dosuđenom tražbinom s vjerojatnošću pokretanja ovršnog postupka, moje pitanje je dali u konkretnom slučaju s obzirom na gore navedeno kasnim s mogučnošću prijave odvjetnika odvjetničkoj komori zbog štete nanesene branjeniku odvjetničkom pogreškom, nemarom ili previdom u okvirima zakona o obaveznim odnosima. Odnosno, imam li s obzirom na vremenski odmak izgleda u pokretanju ovakvog postupka, budući da u vrijeme kada sam sa zakašnjenjem obaviješten o presudi nisam bio upoznat s mogučnošću pokretanja postupka protiv odvjetnika zbog štete trećoj osobi.

Ukoliko netko s pravne i zakonske osnove može prokomentirat slučaj ili osnovano posavjetovati, bio bih zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovrhu pravomoćne presude ne možete spriječiti nikako osim eventualno dogovorom sa ovrhovoditeljem.

 

Glede mogućnosti kakvog postupka prema svom opunomoćeniku glede naknade štete, bojim se da ste također u zakašnjenju, tj. zastari, obzirom bi se u konretnom slučaju primijenio subjektivni zastarni rok za štetu od 3 godine od saznanja za istu, a vi ste za štetu saznali sredinom studenog 2011. godine, tako da je rok u kojem ste eventualno mogli što učiniti istekao sredinom studenog 2014.

 

I inače bi bilo vrlo komplicirano dokazati propust odvjetnika (jer bi on tvrdio da vas je telefonski obavijestio, a vi mu niste dali nikakav nalog u vidu pisanja žalbe), pogotovo ako biste sami nastupili. Ako bi se svi vi koji su oštećeni ovakvim ponašanjem istog odvjetnika "ujedinili" i nastupili tako skupno, onda bi šanse bile puno bolje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odnosno, imam li s obzirom na vremenski odmak izgleda u pokretanju ovakvog postupka, budući da u vrijeme kada sam sa zakašnjenjem obaviješten o presudi nisam bio upoznat s mogučnošću pokretanja postupka protiv odvjetnika zbog štete trećoj osobi.

.

 

mogao si pratiti rad odvjetnika.tražit informacije i odluku suda.

dao si neograničenu punomoć odvjetniku (brigo moja pređi na drugoga). nisi pokazao interes za ishod postupka. sad kad je oduka nepovoljna bi naknadu štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija