Jump to content

Boravište


Mikipf

Preporučene objave

Pozdrav! U Zagrebu sam od jeseni prošle godine no kako nisam prijavio boravište na vrijeme, koliko sam uspio shvatiti na stranicama MUP-a ako ga sada idem prijaviti čeka me 500-5000 kn kazne. Pogreške sam svjestan, kaznu ću platiti, no zanima me da li to ima kakve posljedice na mog stanodavca? Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Članak 16. Novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj fizička osoba:

1. koja u propisanom roku ne prijavi prebivalište ili boravište ili radi iseljenja iz Republike Hrvatske ne odjavi prebivalište ili ne produži prijavu boravišta (članak 3. stavci 1. i 3. i članak 4. stavci 1. i 3.),

 

5. koja daje stan na korištenje drugoj osobi na razdoblje duže od tri mjeseca, a ne dostavi nadležnom tijelu u roku od 15 dana od dana kad je stan dala na korištenje podatke o osobi kojoj je stan dala na korištenje te mjestu i adresi na kojoj se stan nalazi (članak 10. stavak 4.).

 

Jeste li napravili Ugovor o najmu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema nikakve kazne ako sam odeš prijaviti, niti za tebe niti za stanodavca.

 

Kaznili bi vas u slučaju da se nekim drugim postupanjem došlo do te informacije (da neprijavljeno stanuješ), ali ovako nemaš brige, prijaviš se i to je to. Neće ti raditi nikakve probleme radi kašnjenja.

 

Inače, u slučaju da policija sama uoči prekršaj, često izdaje obavezu prijavljivanja, pa ukoliko se po tome postupi, svejedno nema nikakve prijave. Cilj propisa je da se stisne one koji se nikako ne prijavljuju, a takvh ima dovoljno, tako da tu neće nitko ništa posebno pitati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav!

Trebala bih savjet u vezi boravista/prebivalista.

Suprugovi roditelji zivjeli su na nasoj adresi i imali prijavljeno prebivaliste na istu.

Prije tri godine smjesteni su u Dom za starije osobe. Kad su na policiji htjeli odjaviti prebivaliste s nase adrese, od strane djelatnika doma bilo im je receno neka nista ne mijenjaju. Iskreno, nije mi jasno zbog cega, posto oni imaju namjeru ostati u domu do smrti.

E, sad...mi ne zelimo da oni budu i dalje prijavljeni na nasoj adresi, pa me zanima kaj

napraviti.

 

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ih možete odjaviti sa svoje adrese, ali to u ovom slučaju nije preporučljivo, jer automatski gube i dokumente i vode se kao osobe bez prebivališta, tako da bi tu vjerojatno onda bilo više komplikacija.

 

Morali bi prijaviti barem boravište u tom domu, ali s obzirom na situaciju, nema razloga da ne prijave i prebivalište. Je li dom dao neki razlog za njihovo takvo (nezakonito) mišljenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko nije naveo nikakav razlog.

Ono kaj mene zanima, da li mi mozemo imati kakve zakonske posljedice te prijave prebivalista na nasoj adresi, tipa: iz nekog razloga oni vise ne mogu biti u domu, a s obzirom da im je prebivaliste na nasoj adresi, moramo ih primiti natrag.

Mozda zvuci smijesno, ali v danasnje vrijeme mi vise nikaj nije cudno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Pozdrav!

Sin mi radi u Njemačkoj gdje je prijavio boravište. Prvi put je radio  5 mjeseci(prijavila ga agencija preko koje je radio, pa pretpostvljam da su ga oni  trebali  i odjaviti što izgleda  nije učinjeno...) i vratio se u Hrvatsku gdje je boravio  do slijedećeg odlaska na rad  u Njemačku. Sad  treba potvrdu da je boravio u Hrvatskoj to razdoblje jer ga  terete za  troškove zdravstvenog osiguranja  za razdoblje koje nije radio , a niti boravio u Njemačkoj. Kojim se sve načinima može dokazivati trajanje boravka u Hrvatskoj? Da li je izjava ovjerena kod javnog bilježnika dokument koji može poslućiti ili je to isključivo  moguće preko MUP-a?

Lijepo molim ako ima netko tko može pomoći savjetom da nas uputi što napraviti.

Hvala

uređeno: od malalasica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija