Jump to content

Garancija na solidnost građevine


azzie87

Preporučene objave

Stambena zgrada u kojoj živim ima problema s fasadom ("puca" na nekim dijelovima). Ispostavilo se da prilikom izrade fasade nisu stavljali armaturnu mrežicu prije navlaćenja "sepa", te to rezultira predmetnim problemom. U predugovoru, koji smo sklopili s investitorom stoji sljedeći članak:

"Ugovorne strane čine nespornom činjenicu da prodavatelj kao investitor za preuzete radove daje garanciju dvije godine, odnosno deset godina za solidnost građevine u skladu s Zakonom o obaveznim odnosima.“

Da li fasada spada u „solidnost“ građevine? Ja sam planirao najprije dopisom (suvlasnici zgrade) zatražiti od investitora otklanjanje nedostataka s obzirom da se radi o nesolidnosti građevine za što je garancija 10 godina. I upozoriti ih na to da ćemo u protivnom zatražiti sudsku zaštitu. Ali za sudsku tužbu moram imati i nalaz vještaka (a i odvjetnika) koji će potvrditi da je „mrežica“ uzrok lošem stanju fasade, zar ne? Da li ima šanse da izvojevajmo tu pobjedu i čemu se u konačnici možemo nadati? Da će staviti mrežicu po cijeloj fasadi ili će samo „krpati“?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stambena zgrada u kojoj živim ima problema s fasadom ("puca" na nekim dijelovima). Ispostavilo se da prilikom izrade fasade nisu stavljali armaturnu mrežicu prije navlaćenja "sepa", te to rezultira predmetnim problemom.

 

Tko vam je 'detektirao' da bi to bio uzrok pucanja fasade? Neki stručnjak ili neki 'meštar'?

 

Radi li se o demit fasadi (stiropor + ljepilo+sep) ili termo žbuka+sep ili samo običnoj sep fasadi?

 

Koliko je stara zgrada?

 

 

 

 

Da li fasada spada u „solidnost“ građevine? Ja sam planirao najprije dopisom (suvlasnici zgrade) zatražiti od investitora otklanjanje nedostataka s obzirom da se radi o nesolidnosti građevine za što je garancija 10 godina.

 

 

Ako se upuštate u spor, prva greška bi bila da citirate pogrešne članke zakona (u ovom slučaju stari zakon)

Novi zakon u čl. 633. malo drugačije formulira ovo kao "nedostatke građevine koji se tiču zakonom propisanih bitnih zahtjeva za građevinu"...

 

Zakon o obveznim odnosima - Zakon.hr

 

 

I upozoriti ih na to da ćemo u protivnom zatražiti sudsku zaštitu.

 

Ali za sudsku tužbu moram imati i nalaz vještaka (a i odvjetnika) koji će potvrditi da je „mrežica“ uzrok lošem stanju fasade, zar ne? Da li ima šanse da izvojevajmo tu pobjedu i čemu se u konačnici možemo nadati? Da će staviti mrežicu po cijeloj fasadi ili će samo „krpati“?

 

Preporučam da budete oprezni po pitanju ulaska u spor. Ishod je neizvjestan, a ako spor izgubite plaćate sve troškove.

 

Vi se fokusirate na tu mrežicu, a jeste li potpuno sigurni da nije postavljena?

 

 

Solidnost je vezana za izradu građevine,glede čega sam mišljenja da se desetogodišnji rok iz čl.644.ZOO,nebi mogao primjeniti na fasadu.

 

Poštovani Matrix, mala ispravka.

Sada je to čl. 633. novog ZOO.

 

Tko bi se više i snašao kad mjenjamo zakone ko čarape! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija