Jump to content

RAZVRGNUĆE SUVLASNIŠTVA


Zli_Zec

Preporučene objave

O razvrgnuću suvlasništva sklapa se između suvlasnika ugovor koji se zatim provodi u zemljišnoj knjizi. Kod vas je očito situacija takva da do dogovora neće tako lako doći. Onda se suvlasnička zajednica razvrgava pred sudom, koji odredi prema okolnostima slučaja i po načelu pravičnosti neki način diobe (isplata, podjela zemljišta itd.). Ali: ako ste suvlasnik zemljišta na kojem su ostali suvlasnici izgradili zgradu, bez vašeg pristanka, tada je ta zgrada izgrađena bez lokacijske i građevne dozvole, dakle bespravno. To bi vam mogao biti dobar argument u pregovorima sa suvlasnicima. Zemljište i na njemu izgrađena zgrada čine jednu cjelinu, pa ste vi u ovom trenutku i suvlasnik zgrade (pri diobi bi se uzelo u obzir tko je koliko u izgradnju uložio, što treba dokazati onaj koji je ulagao). Primjenjuju se propisi o građenju na tuđem zemljištu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitala sam sve što ste napisali u jednom dahu. Ja imam sličnu situaciju, stoga se i ja uključujem. Kod mene je slučaj da su moje sestričine na postojeći objekat sagradile još jedan kat. Nikoga nisu pitale. Ja sam uknjižena na taj stan u pola. Zanimaju me propisi o gradjenju na tudjem objektu. S poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na koji stan ste uknjiženi ovaj nelegalni ili ispod?

 

gradjenje na tudjem je regulirano zakonom o vlasništvu.

imate mogućnost putem prijave inspekciji da tražite da se ruši taj nelegalni dio ili možete tražiti da se ukloni jer nije bilo vaše suglasnosti (po zakonu o vlasništvu)

brži i vama besplatan je put inspekcije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uknjižena sam na pola cijele kuće. A kuća se sastoji od prizemlja, prvog kata i drugog (nelegalnog, bez moje suglasnosti). Naime, djed je oporukom podijelio kuću još za života sinovima /dva sina/ prizemlje i prvi kat. Svakom po jedan. Moji rodjaci u periodu od djedove smrti pa do ostavinske rasprave ruše tavan i podižu još jedan kat /nelegalan/. U ostavinskom postupku imovina je razdijeljena u idealnim dijelovima. Pola kuće i vrta svakom od sinova. Jedan od sinova ima četvoro naslednika od kojih je dvoje i podiglo taj bespravni kat. Nakon darovnog ugovora od mog oca ja sam uknjižena na pola cijele kuće i dvora. Sada sam mojim rodjacima ponudila da otkupe moju plovinu kuće, dala im rok od 30 dana da se izjasne. za sada se ne javljaju. I ja sam pomislila da bih pokrenula gradjevinsku inspekciju. Eto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa.. vezano za prvi slučaj. Da bi se dobila građevinska dozvola a prethodni uvjet je i lokacijska dozvola, prilaže se izvod iz zemljišno knjižnog odjela, vlasnički list. na kojem se i vi nalazite. Pa, ili je kuća sazidana bez građ.dozvole ili su falsificirali vaš potpis ili u gradskom odjelu gdje se izdaju građ.dozvole- imaju jako dobrog prijatelja odnosno ako ta osoba nije uzimala u obzir tko je i suvlasnik, trebate također tražiti i njegovu odgovornost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kuća je sazidana prije 1968. godine. Naš djed ju je kupio 1963. g. Ja sam pomislila da je nadgradnja izvedena uz pomoć nekih veza. Sada se oni prave velikim vlasnicima mada nemaju nikakav validni dokument da su vlasnici. Moj pokojni stric, tj. njihov otac nije ostavio oporuku ili neki validni dokument da bi se oni uknjižili. A, što je još interesantnije ni ostavinsku raspravu nisu pokrenuli iza pokojnog već dvije godine. Kako pokrenuti razvrgnuće zajednice?, sa kim. Mada sam informirana da ću moći pokrenuti ostavinski postupak po pravu, zainteresovane strane za razvrgnuće. kako ih sve tužiti; Napominjem, kuća je na ostrvu, jedino sam ja prijavljena na toj adresi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija