Jump to content

Nakandno pronađena imovina


Myalbe

Preporučene objave

Poštovanje,

molim vas za pomoć oko naknadno pronađene imovine. Situacija je sljedeća: upisana suvlasnica nekretnine je preminula 1952 god.. Sud 1956 g. po pokrenutom ostavinskom postupku donosi rješenje o nasljeđivanju gdje se kao jedini nasljednik proglašava sin dotične osobe. Međutim sin koji je proglašen nasljednikom je naknadno također preminuo ostavivši iza sebe 2 sina.

U postovima sam pročitala da se za naknadno pronađenu imovinu podnosi prigovor sudu te da sud postupa po prethodno donijetom rješenju bez otvaranja ostavinskog postupka. Mene zanima sljedeće:

1. što u slučaju kada nasljednik ih postojećeg rješenja o nasljeđivanju nije više živ?

2. da li prigovor za naknadno pronađenu imovinu može podnijeti i osoba koja nije zakonski nasljednik a ima pravni interes da se riješi suvlasništvo?

 

Radi se o putu koji je od kada je formiran kao takav bio u suvlasništvu vlasnika okolnih parcela koji su ga koristili za pristup svojim parcelama. Prije puno godina jedan od suvlasnika je prodao svoju parcelu ali nije nikada prenio suvlasništvo u putu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

Molila bi za savjet.

 

Pristiglo mi je rješenje o ostavinskom postupku. Postupak je trajao 3.god. U rješenju su navedeni nasljednici, među kojima i moja pokojna teta(njoj sam pranećakinja i jedina nasljednica) koja je u međuvremenu umrla. Sud tijekom trajanja postupka nije uveo u zapisnik da se radi o pokojnici, a bilo im je rečeno i donesena dokumentacija.

 

Dali da to tretiramo kao naknadno pronađenu imovinu ili uložimo žalbu na Županijski sud? Dali je sud trebao bolje proučiti tko je od nasljednika još živ i ako ima umrlih uzeti to u obzir i navesti iza pokojnog njegove nasljednike odnosno mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jel teta tijekom postupka dala nasljedničku izjavu pa nakon toga umrla ili pak nije.

 

Poštovani,

 

Teta je dala nasljedničku izjavu, prihvatila je svoj dio. Umrla je prije 2god. Sud je za to znao a nije uveo u zapisnik. Postupak ostavine je i dalje trajao. Sada je doneseno rješenje koje još nije postalo pravomoćno(rok 15 dana).

 

Dali uložiti na to žalbu i tražiti da me se navede kao nasljednika ili raditi naknadno pronađenu imovinu?

 

Kod naknadno pronađene imovine, što će biti sa porezom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

raditi naknadno pronađenu imovinu?

u ovom slučaju se nemože pričati o naknadno pronađenoj imovini,budući da se ostavinski postupak vodio iza smrti druge osobe a ne tete,niti ima osnova za žalbu u smislu nasljedne transmisije iz razloga što je teta dala nasljedničku izjavu,slijedom čega je nužan redovni ostavinski postupak povodom njene smrti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

niti ima osnova za žalbu u smislu nasljedne transmisije iz razloga što je teta dala nasljedničku izjavu,.

 

Po tome sud nije pogriješio što je izdao rješenje u kojemu je navedena pokojna osoba(teta)?

 

,slijedom čega je nužan redovni ostavinki postupak povodom njene smrti.

 

Možete mi ovo pojasniti?

 

Jer ostavinski postupak iza tete je završen odmah nakon njene smrti....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovu činjenicu ste izostavili a što uveliko mijenja situaciju,glede čega se ipak radi o postupku naknadno pronađene imovine.

 

Što će se desiti sa porezom kod prijave poreza na nasljedstvo? Hoče li se dogoditi da će porez biti dva puta proveden, jer sud automatski kod pravomočnosti rješenja upisuje nekretnine i pokretnine na nasljednike(u ovom slućaju pokojnu tetu), te ću ja kao nasljednica morati prvi puta platiti porez.

 

Te drugi puta kada ću rješenjom o naknadno pronađenoj imovini morati prijaviti porez na nasljedstvo sa pokojne tete na mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hoče li se dogoditi da će porez biti dva puta proveden

kako već postoji rješenje kojim je imovina raspodeljena nasljednicima, tako se i imovina koja je naknadno pronađena raspoređuje na način kao i u prvotnom rješenju,pa ukoliko ste morali da platite porez na nasljeđe i po prvotnom rješenju, moraćete i sad da platite za naknadno pronađenu imovinu prema utvrđenoj vrijednosti tog dijela ostavine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko ste morali da platite porez na nasljeđe i po prvotnom rješenju, moraćete i sad da platite za naknadno pronađenu imovinu prema utvrđenoj vrijednosti tog dijela ostavine.

 

Plaćen je porez nakon tetine ostavinske, na njezino nasljedstvo.

 

Sada u ovome ostavinskom postupku gdje je ona navedena kao nasljednica(pokojna) još nije došlo do pravomočnosti rješenja.

 

Dali bi sud trebao uvažiti žalbu, s obzirom da su izdali rješenje u kojemu se nalazi pokojna osoba(teta). Sudu je to bilo izneseno ali nisu uveli u zapisnik. Rekli su da će oni to provjeriti a nisu....

 

Ukoliko bi sud prihvati žalbu, nasljedna imovina(pokretnine i nekretnine) bi trebale biti odmah prebačene na moje ime i plačao bi se u tom smislu samo jednom porez?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali bi sud trebao uvažiti žalbu, s obzirom da su izdali rješenje u kojemu se nalazi pokojna osoba(teta).

u sumnji sam da bi žalba bila utemeljena budući da se teta prihvatila nasljedstva,glede čega je to njena imovina i bez rješenja o nasljeđivanju koje to samo formalno utvrđuje i služi za provedbu upisa u zemljišnim knjigama.

Na ovakav stav upućuje činjenica da pored ostalih uvjeta koji trebaju biti isunjeni u pogledu nasljeđivanja,nužna je nasljednička izjava,pa kako pozitivnu nasljedničku izjavu u ostavinskom postupku nemogu zajedno dati nasljednik i njegov nasljednik,to je sasvim izvjesno da na konkretan slučaj nije dopušteno primjeniti institut nasljedno pravne transmisije(prelazak prava na davanje nasljedničke izjave)slijedom čega bi vaša žalba bila neutemeljena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija