Jump to content

Dioba suvlasništva


VT99

Preporučene objave

Poštovani molim savjet za ove dvije situacije

 

1. Suvlasnik sam zemljišta (u obitelji je više od 50 godina) sa još 11 drugih suvlasnika. Moj udio je veći od 1/2 dok je ostatak zemljšta rascjepan na ostale suvlasnike. Problem je što neki od njih su preminuli (iako se vode u zemljišnim knjigama), njihovi nasljednici više ne žive ovdje ili ih nije bilo. Neki su se odselili izvan domovine još 60-70g putem Amerike,Australije i sl. Oni do kojih sam i došao za to zemljište nisu zainteresirani. Iskreno niti nema neku gospodarsku vrijednost (meni više sentimentalnu jer je djedovina)

Želja mi je ili imati točno određenu parcelu neovisno od drugih suvlasnika ili puno pravo na cijelim zemljištem ako je to pravno moguće?

 

2. Druga situacija je slična prvoj osim što ovdje osim "nepoznatih" suvlasnika imam i "veće" suvlasnike (trojicu) s omjerom sličnom mome. Problem nastaje što jedan od njih ne želi nikakvo parceliranje niti prodaju ili slično a kad god bih se pojavio plan, sa moje strane, da se nešto izgradi na tome zemljištu (postoji pravo građenja) taj suvlasnik bi se oglasio da je baš taj m2 njegov i da će zvati policiju ako bih ja poduzeo nešto... Koliko sam upoznat od ranije imam opciju civilne diobe, ali to mi nije uopće opcija i zbog male (nikakve) vrijednosti zemlje a opet i zato što je djedovina...

 

hvala!

 

lp

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim da mi pomognete.Situacija je sljedeća od djeda je ostala imovina i svi sunasljednici(suvlasnici ukupno ih ima 18) su saglasni da se napravi diobni ugovor da na svako lice pređe njegova imovina .15 osoba je sposobno i doći će da potpiše ugovor ali postoje 3 lica koja su nesposobna da dodju pa je za njih neophodna punomoć.Danas sam bila kod notara te pitala da odem i napravim punomoć sa ta 3 lica.Notar mi je rekao da je jedan od sunasljednika ( lice A) već ranije napravio 3 punomoći sa ta 3 nesposobna lica,te da te punomoći vrijede za diobni ugovor.Nejasno mi je sljedeće ako su ta 3 nesposobna lica dala punomoć( licu A) i to za određene parcele,( ne sve koje su predmet ugovora o diobi)kako takva punomoć vrijedi za sve sunasljednike? Jer mi je logićno da su ta 3 lica dala punomoć samo ( licu A )ali ne i svim ostalim sunasljednicima. Kada sam to rekla notaru on mi je rekao da to nema veze jer će se svi izjašnjavati na diobnom ugovoru šta kome pripada.

Molim vas za pomoć .

uređeno: od drot13
brisanje duplog teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija