Jump to content

Zamjena nekretnina


robi123

Preporučene objave

Pozdrav svima,

trebao bi Vašu pomoć u ime mojih roditelja, jer iskreno malo sam se pogubio. Nisam uspio naći ovu temu na forumu a ako je ima ja se odmah ispričavam. Dakle o ovome je riječ

Moj brat je još 2007 godine napravio raspodjelu imovine za vrijeme života kojom je on u stvari zamjenio stanove. Roditelji, ustvari samo majka na koju je i glasio veći stan, su njemu ustupili 3 stan a on je njima ustupio svoj 1,5 stan. Sve je to u redu i ja sam znao da na ovome manjem stanu i dalje ima založno pravo. Međutim stvar je u tome da sam uvidom u katastar pronašao da je moj brat i dalje upisan kao vlasnik toga stana a on se koliko znam već upisao na ovaj veći stan. Kako neko vrijeme nismo baš u dobrim odnosima, ne mogu nešto suvislo saznati od njega a ne želim uznemiravati svoje stare roditelje. Da li su moji roditelji, tj. majka, sa tim dokumentom morali sami otići i upisati se na tu nekretninu (očito to nisu napravili) i ako se to i dalje može napraviti sa postojećim dokumentom o raspodjeli imovine za vrijeme života mogu li ja to obaviti u njezino ime i upisati je kao nove vlasnike navedene manje nekretnine.

Ispričavam se ako je ovo bilo zbrkano i nesuvislo ali bilo je ovo iznenađenje za mene i pokušavam nekako to riješiti bez da nepotrebno uznemiravam roditelje

 

unaprijed hvala na odgovorima

uređeno: od robi123
nadopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikakva to nije raspodjela(naziv teme uređen),već su sin i roditelji jednostavno zamijenili nekretnine,dali su to učinili međusobnim darovanjem ili pak ugovorom o zamjeni(što bi bila greška)neznam,no vaši roditelji trebaju na temelju te ""zamjene""u zemljišnim knjigama izvršiti upis prava vlasništva ili da vas opunomoće na poduzimanje takve radnje u njihovo ime.

Napomena:pravni posao kojim su mijenjali nekretnine treba prijaviti poreznoj upravi u roku 30 dana od dana sklapanja pravnog posla,u protivnom čine poreski prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada sam pregledao zemljišne knjige i tamo se navodi sljedeće: Temeljem ugovora o darovanju od 11.12.2007. predbilježuje se pravo vlasništva za korist: i tu se navodi ime moje majke. A vlasništvo nekretnine je i dalje na mojem bratu. To sada ostaje tako ili postoji neki razlog zašto vlasništvo nije prebačeno na majku? Na stanu ima teret od kredita kojim je moj brat i kupio taj stan, da li je to razlog.

Usput koju kakvu punomoć da napravim sa svojom majkom da joj uspijem srediti sve te zavrzlame? Vidim da postoje punomoći oko nekretnina ali što da navedem? Za upis tereta?

Hvala

uređeno: od robi123
nadopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo na kraju moji roditelji nisu odnijeli u gruntovnicu da se upiše vlasništvo. To sam uspio prošli tjedan.

polako Robi,jeste li ili ne,upisali pravo vlasništva,budući da posljednjim postom proturječite citiranom.

Vidim da postoje punomoći oko nekretnina ali što da navedem? Za upis tereta?

punomoć kojom vas ovlašćuje da u njeno ime poduzmete sve radnje u zemljišno knjižnom postupku upisa prava vlasništva temeljem darovnog ugovora br...............

Vidim da navodite da je pravo vaše majke predbilježeno,pa treba provjeriti zbog čega je predbilježba a ne konačan upis,jer po ovome se može zaključiti da postoje određene manjkavosti vezane za ugovor koje je trebalo naknadno opravdati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ispričavam se na ovakvoj hektičnosti, ali nakon toliko godina sve je palo na menei pokušavam se snaći. Iznenadio me eizvadak gdje majka nije upisana kao vlasnik i dočepao sam se navedenog darovnog ugovora koji je napravio moj brat pa ću sada navesti par članaka ugovora koji su malo meni nejasni

Kao prvo navedena nekretnina opterećena je založnim pravom i moj brat se obvezuje u jednom od članaka da on preuzima plaćanje novčane tražbine.

Sljedeći članak navodi, citiram..."Darovatelj je suglasan da obdarenik stupa u posjed darovane nekretnine neposredno nakon potpisa ovog Ugovora...."

Da bi odmah sljedeći članak naveo.."Darovatelj ovlašćuje obdarenika da temeljem ovoga ugovora, nakon ishođenja brisovnog očitovanja, bez ikakvoga daljnjeg pitanja ili odobrenja izvrši prijenos prava vlasništva u zemljišnjim knjigama, odnosno katastru, nekretnine kako je navedeno u točki ovoga Ugovora, s imena i vlasnosti darovatelja na ime i u vlasnost obdarenika..."

Malo su mi ta dva članka kontradiktorna i mislim da više nema mogućnosti izrade novoga darovnog ugovora. Mogu li ja sada tu nešto učiniti vezano za upis vlasništva ili to što su upisali predbilježbu je jedino što je sada moguće.

Zahvaljujem na trudu i odgovoru

 

Što se tiće punomoći, pronašao sam Vaš jedan njegov primjer na Legalisu sa svim mogućim punomoćima pa sam njega iskoristio. Hvala za to

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sljedeći članak navodi, citiram..."Darovatelj je suglasan da obdarenik stupa u posjed darovane nekretnine neposredno nakon potpisa ovog Ugovora...."

znaći da je izvršena predaja posjeda darovane nekretnine,i to je OK.

Da bi odmah sljedeći članak naveo.."Darovatelj ovlašćuje obdarenika da temeljem ovoga ugovora, nakon ishođenja brisovnog očitovanja, bez ikakvoga daljnjeg pitanja ili odobrenja izvrši prijenos prava vlasništvau zemljišnjim knjigama, odnosno katastru, nekretnine kako je navedeno u točki ovoga Ugovora, s imena i vlasnosti darovatelja na ime i u vlasnost obdarenika..."

citirano rješava sve nejasnoće glede upisa predbilježbe,odnosno će ista biti opravdana kad se izbriše teret nekretnine(založno pravo).

Malo su mi ta dva članka kontradiktorna

mišljenja sam da je sve ok,no bilo bi dobro da brat riješi dug kojim se tereti nekretnina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro jutro

ispričavam se unaprijed što ponovo započinjem ovu temu ali možete li mi onda samo reći imaju li moji roditelji ikakva prava oko te nekretnine? Mogu li, dok su predbilježeni za vlasništvo nad nekretninom napraviti ikakav legalan dokument? Upisati teret na nekretninu? Ikakav drugi dokument koji bi bio trenutno važeći a da se odnosi na nekretninu?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dobro jutro,

ispričavam se što ponovo započinjem ovu temu ali mi treba objašnjenje. Dakle roditelji su mi rekli da će napraviti oporuku sa kojom ostavljaju gore navedenu nekretninu, koja po sebi ima dosta peripetija, poslije svoje smrti. Kako oni ne mogu upisati vlasništvo nad tom nekretninom do otplate terećenja, vrijedi li uopće njihova oporuka? Drugim riječima, ukoliko oni umru prije nego što se riješi teret, da li ja mogu naslijediti tu navedenu nekretninu?

Unaprijed hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija