Jump to content

porez na kupnju stana


danijel014

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim vas za odgovor. Kupila sam stan (prvu nekretninu) od 45m2. prije nekoliko godina. Danas bih ovaj prodala i kupila veći. Da li ću morati porez platiti samo na razliku kvadrature odnosno da li će to i dalje smatrati pvom nekretninom, ako jedan prodam, a kupim drugi...Ostalo od nekretina nemam..

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam stručnjak, ali imam neke informacije iz prakse. Naime, kad se netko oslobodi poreza na prvu nekretninu, tada on mora biti prijavljen na toj adresi propisani broj godina. Mislim da je to 5 godina. Ako odjaviš prebivalište iz tog stana, onda će te porezna okačiti čak i ako ne prodaš stan. Dakle, morat ćeš platiti porez na promet nekretnina za taj prvi stan.

 

Sumnjam da ćeš kod drugog stana platiti samo razliku. Naime, čak i ako si za prvi stan platila porez u cijelosti (bez ikakvog oslobođenja), a taj prvi stan prodaš, onda ćeš na cjelokupni iznos drugog stana platiti 5% poreza.

 

BTW, ukoliko je taj prvi stan bio od POS-a, onda ima i dodatnih ograničenja. Konkretno u Splitu je za POS bilo propisano da ne smiješ prodati stan u roku 10 godina jer u protivnom moraš platiti razliku između POS-ove cijene stana i tržišne cijene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam. Da li bi bila drugacijs situacija da su mi npr. prvu ndkretninu darovali roditelji,pa je sad zelim prodati i kupiti stan?

 

Ne bi bilo drugačije. Svejedno je da li je nekretnina stečena darovanjem ili kupnjom. Druga nekretnina nije prva nekretnina i nema oslobađanja od poreza. Jedini način je da kažeš kupcu da se stavi u ugovor da on plaća porez. To potkrijepiš činjenicom da u današnje vrijeme mnogi prodaju nekretnine, ali malo je sretnika sa živom lovom u ruci. Taj ko ima živu lovu može određivati uvjete i cjenkati se. Ali država će naplatiti svoje ili od tebe ili od njega. Ako u ugovoru ne piše tko plaća porez, onda ga plaća kupac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija