Jump to content

Savjet za kupnju nekretnine


aurora05

Preporučene objave

Poštovani, treba mi stručni savjet pa vam se zato obraćam.

 

Naime, situacija je sljedeća, kupujem zemljište s kućom (koja je samo ozidana i pokrivena krovom i tako stoji vec 25 godina), ali je vlasništvo malo pobrkano, tj nekadašnji vlasnik je tatin rođak koji je to očito izgubio i bio je prisiljen prepisati ljudima od kojih bi ja to sad kupila. Tako da je sad stanje u katastru da glasi na tog rođaka (1/1), a u zemljišnim knjigama glasi na te nove vlasnike (1/1). Problem je u tome što se kuća nalazi na 2 čestice (pola kuće je na jednoj čestici a pola na drugoj), to sada sređuje neki geodetski ured, ali nije još rješeno. Mene muči to što bi ja kupila česticu xy/z od sadašnjih vlasnika (kako piše u zk) ali je u katastru stanje jos uvijek ono staro pa me strah da na kraju ja ne ostanem kratkih rukava. Inače, ta kuća je ucrtana u sud ali nema papire (postupak legalizacije je također u toku). Da li je pametno to kupovat u stanju kako je sad, jer kao sadašnji vlasnici su se obvezali rješiti tu parcelizaciju u katastru? da se to navede kao stavka u kupoprodajni ugovor da su se oni na to obvezali? ili je bolje čekati rješavanje toga u katastru pa tek onda kupovati?

 

hvala pun i lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

 

Znači, ne savjetujete da se to navede u kupoprodajnom ugovoru kao stavka? Mislili smo rješiti tu kupovinu, jer se za okončanje tog postupka čeka već nekoliko mjeseci i upitno je koliko će se čekati još..(čeka se rješenje o izvedenom stanju, za koje je dana požurnica prije 2 mjeseca ali se još ništa ne dešava).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislili smo rješiti tu kupovinu, jer se za okončanje tog postupka čeka već nekoliko mjeseci i upitno je koliko će se čekati još..(čeka se rješenje o izvedenom stanju, za koje je dana požurnica prije 2 mjeseca ali se još ništa ne dešava).

 

Zar mislite da za tu kuću zivkaju brojni drugi kupci?

 

Na vašem mjestu ja ne bih dao ni lipe kapare. Jednostavno bi im poslao pismo namjere da sam zainteresiran za tu kuću , i da možemo sklopiti ugovor tek kada sve bude čisto ko sunce. To znači i da kuća bude ucrtana u katastru, i upisana u gruntovnici, i da ima energetski certifikat.

Ako im date sada novac, samo ste si doslovno kupili noćnu moru. Oni onda više neće biti zainteresirani to rješavati, i vi ćete čekati godinama da se to riješi. I još vam u međuvremenu može netko napraviti ovrhu na toj kući, ili može isplivati kakvo drugo potraživanje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija