Jump to content

Sporazum nasljednika


ivana74

Preporučene objave

Poštovani,

 

uskoro je ostavinska iza smrti oca. Ostale smo dvije sestre i majka. Otac nije raspodijelio imovinu za života. Ima kuću, stan i polje. Možemo li se mi na ostavinskoj dogovoriti tko što želi ako smo suglasni pa se tako i unese u rješenje ili se u rješenje unosi samo dio koji ti pripada?

 

Također ostao je i auto, pa kako se onda on raspoređuje na tri dijela?

 

puno hvala

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možemo li se mi na ostavinskoj dogovoriti tko što želi ako smo suglasni pa se tako i unese u rješenje ili se u rješenje unosi samo dio koji ti pripada?

Možete se dogvoriti, i to je zapravo i korisno i poželjno.

 

Ali moram vas upozoriti da dogovori u smislu buduće raspodjele naslijeđene imovine nemaju pravnu težinu. Dakle, ne možete se primjerice odreći nasljedstva u korist majke i onda kasnije pozivati da je to 'namjenjeno vama'.

 

Također ostao je i auto, pa kako se onda on raspoređuje na tri dijela?

 

Za pokretnine je posebice poželjno da se nasljednici dogovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada dođete na ostavinsku, JB će vas pitati imate li oporuku ili neki drugi dokument kojim je pokojnik raspodjelio svoju imovinu. Nemojte se tu na ostavinskoj dogovarati, već bi bilo dobro da postignete međusobni dogovor o raspodjeli imovine, već doma i da ga priložite JB u već pripremljenom pisanom obliku. Napisati sve čestice po broju, eventualno česticu zgrade, ništa opisno, za auto ponijeti prometnu dozvolu i knjižicu vozila. Time olakšavate sebi, ne dolazite u konfuzne situacije dogovaranja na ostavinskoj, i pojednostavljujete stvar.

JB piše zapisnik u kojem navodi svu pokojnikovu imovinu, i piše što kome pripada a po vašem dogovoru.Daje vam zapisnik na potpis, vi (nasljednici) ga obavezno provjerite u smislu je li navedena sva imovina i je li u zapisniku točno raspoređena po vašem dogovoru, ako da, potpisujete, a ako ne, tražite ispravljanje greške i potpisujete.

 

Tako izgleda ostavinska, bar kada sam ja bio na njoj, jer mi je bio identičan slučaj Vašem.

 

Ostavinska je vrlo ozbiljan postupak, tako mu i pristupite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U konkretnom slučaju primjenjuju se odredbe članka 210.i 226. st 3. Zakona o nasljeđivanju,glede čega prema odredbi članka 226.st. 3. ZN-a, ako u ostavinskom postupku svi nasljednici i zapisovnici sporazumno predlože diobu i način diobe,sud će taj sporazum unijeti u Rješenje o nasljeđivanju,no bitno je da takav sporazum bude zaključen upravo u ostavinskom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija