Jump to content

Mobing


choppsol

Preporučene objave

Dobar dan, molim vas za savjet zbog neugode i psihičkih posljedica mobinga na radnom mjestu.

 

Od početka radnog odnosa kod sadašnjeg poslodavca trpim jednokratne i višekratne uvrede i psihička zlostavljanja kolega da će mi se namjestiti otkaz, da sam lijena i neorganizirana i da se pravim da radim, neumjesnih upita ˝jesam li pokupila frajera na šanku˝, unošenja u lice, brisanja podataka, pokušaja ulogiravanja u računalo itd. Za većinu toga postoje svjedoci i pisan trag putem e-maila.

 

Molim vas za savjet jer situacija ne prestaje. Bojim se neželjenih posljedica jer su svjedoci većine toga ljudi koji se zajedno druže i po potrebi će se zaštiti te što sam u određenim situacijama ja jedini svjedok. Ima li moja riječ protiv njihove legitimitet i koja je procedura u ovim situacijama? Moram li sve potkrijepiti datumima? Da pošaljem pismenu žalbu odjelu Ljudskih potencijala, podnesem prijavu Inspekciji rada i nešto treće? Može li se podnijeti anonimna prijava Inspekciji i što to u slučaju provjere znači za mene? Koje posljedice mogu očekivati?

 

Hvala i lijepi pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodatno, umanjuje li moju žalbu prijava poslodavca o prekršaju Zakona o radu vezanu za obavljanje nekoliko zadataka. Dobila sam dvije prijave od kojih je jedna utemeljena, a druga hvatanje za slamke i način da poslodavac sebe zaštiti. Potpisala sam je u istom trenutku kada mi je predana jer sam bila pod pritiskom i nisam znala kako odreagirati i obraniti se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi korak glede zaštite od mobbinga je podnošenje pritužbe poslodavcu da zaštiti vaše dostojanstvo, glede čega će on imati rok ne duži od 8 dana da se očituje na vašu pritužbu.

 

Ove prijave koje spominjete direktno nemaju utjecaja na zaštitu od mobbinga.

 

Zašto nemaju utjecaja na zaštitu od mobbinga? Postoji li rok za prijavu povrede dostojanstva? Odnosno, mogu li se sada žaliti na nešto što se dogodilo prije više od šest mjeseci?

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto nemaju utjecaja na zaštitu od mobbinga?

 

Nemaju utjecaja jer nemaju veze s mobbingom.

 

Pa to je vama u interesu, u protivnom biste bili u nepovoljnijem položaju.

 

Postoji li rok za prijavu povrede dostojanstva? Odnosno, mogu li se sada žaliti na nešto što se dogodilo prije više od šest mjeseci?

 

Zakon o radu u čl. 134. ne specificira rok, ali jasno je da vjerodostojnost vaše pritužbe i šansa za uspjehom kopni što je duže vremena prošlo od uznemiravanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija