Jump to content

što učiniti???


anonimno

Preporučene objave

situacija je sljedeća, roditelji rastavljeni, otac živi u Sloveniji s njim sam bez kontakta od svoje 4. godine, nepoznato mi je njegovo točno prebivalište. Otac je u braku ima još dvoje djece u tom braku. Dakle moje pitanje je, imam li pravo na nasljedstvo jednog dana kad otac više ne bude živ i da li je netko dužan obavijestiti me o njegovoj smrti i mojim pravima s obzirom da nismo u kontaktu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žalosno je da na svog oca gledate kao na mrtvu osobu na čijoj smrti bi se vi mogli okoristiti. Zna li on vašu adresu? Vi ste sad odrasla osoba i mogli ste promijeniti mnogo adresa, da li je netko njega o tome obavijestio? I gdje da se onda vas obavijesti. Naravno, njegova nova obitelj bi si morala dati truda da vas potraže preko MUPa, ali ako vas je oporučno ili na drugi način razriješio djela nasljedstva koje bi vam inače pripadalo i ako oni to znaju, onda se vjerojatno ne bi ni trudili da vas nađu, pošto se ni vi ne trudite naći njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... izostao je bitan dio odgovora : da li cete ista naslijediti prvenstveno ovisi, kako je Anonimno napisao(-la), o volji Vaseg oca i njegove obitelji, ali isto tako se u takvim slucajevima primjenjuju zakoni i propisi vazeci u Sloveniji za onaj dio imovine kojim raspolaze u Sloveniji, a ne hrvatski. Vjerojatno ima slovensko drzavljanstvo pa bi se prema tome i na dio imovine koji ima u Hrvatskoj (ako ga ima) takodjer primjenjivali slovenski propisi i zakoni o nasljedjivanju.

 

Prema nasim zakonima, ukoliko niste iskljuceni iz nasljedstva, pripao bi Vam nuzni dio. Sto kazu slovenski zakoni, to biste se morali raspitati kod nekog tko dobro poznaje njihovo pravo.

 

Pridruzujem se prethodnom odgovoru, makar ste od svoje 4. godine bez svog oca, to nikako ne znaci da ga niste mogli barem potraziti, nazvati, barem nekad pitati kako je ... ne kosta toliko telefon a ni put ... ok, prije mozda niste mogli, niste htjeli, niste znali, ali jos uvijek mozete. Nikad nije kasno.

 

Kada ste postali punoljetni, nitko Vam vise nije mogao zabraniti da ga potrazite. Sve ostalo su samo izgovori. Bez zamjerke. Medjutim, jos uvijek mozete... ako je od srca, onda nemojte oklijevati. Ako je zbog nasljedstva, onda mi je zao sto sam napisao ovaj odgovor.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovorima, kao prvo ja svog oca ne smatram mrtvim mada imam sva prava na to, pokušavam stupiti s njim u kontakt od prvog dana svoje punoljetnosti dakle već dvadeset godina. Pisala sam zamolbu u Sloveniju i mup i u ambasadu da mi daju adresu odgovor je bio oba puta da tražena osoba tj. moj otac ne daje dopuštenje da se da njegova adresa meni, nisam stala ni na tome tražila sam dalje no kad se ispriječe svi administrativni problemi i kad sam konačno došla do adrese na kojoj je stanovao i gdje je prijavljen poslala sam pismo koje se vatilo s oznakom "osoba ne živi više tamo" onda još jedno pismo preporučeno kad se i to vratilo odustala sam jer sve je to koštalo novca kojeg ionako nemam išla sam čak i do toga da platim detektivskoj agenciji da mi nađe adresu oni su mi našli istu tu koju sam i sama teškom mukom i godinama traženja pribavila. Ne mrzim svog oca koji je da je htio mogao stupiti u kontakt samnom, koji je isto tako mogao plaćati alimentaciju da je htio, koji je mogao barem pitati za mene nekada... želja mi je bila vidjeti ga ne osuđivati no kako nisam u mogućnosti želim barem znati kad jednog dana umre (ne vidim ništa strašno u toj riječi jer svi ćemo jednom) da mu mogu otići na sprovod i pozdraviti se s njim i reći mu da mu ne zamjeram niša i da ga volim. Morbidno.... možda.... no ne bih htjela da se desi da mi netko kaže "pa otac ti nije među živima već dugo" ili slično.... a što se tiče nasljedstva to je pitanje koje me muči više zbog imovine u Hrvatskoj ne zanimam me ništa u Sloveniji. Naravno bilo bi lijepo da mogu upoznati brata i sestru i da se možemo povremeno viđati a ne svađati oko nasljedstva jer to mi nije namjera. U svakom slučaju hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prema našem zakonu ako nema oporuke ostavina se dijeli na jednake dijelove između djece i supružnika (u vašem slučaju na 1/4), ako postoji oporuka u kojoj ste vi izostavljeni imate pravo na 1/2 onog što bi ste dobili da nije bilo oporuke znači 1/8-nužni dio. osim ako postoje valjani razlozi zbog kojih ste isključeni iz oporuke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija