Jump to content

MOLIM BRZI ODGOVOR


anonimno

Preporučene objave

  • 2 tjedna kasnije...

Imam Garačićkinu knjigu i učim po njoj, no ne mogu se sad sjetiti odgovora, a ne sjećam se da sam to uopće učila, a prošla sam poticanje, no danas ću pogledati, pa ti se javim tijekom sutrašnjeg dana.

To što se ne mogu sjetiti ne znači da toga nema, nego jednostavno ..., znaš kako je kad se uči, a odmah potom zaboravi naučeno. Nažalost.

U svakom slučaju, javim se sutra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledala sam u njenoj knjizi i u predavanjima za polaganje pravosudnog, međutim, nigdje nisam našla relativno poticanje. U knjizi se navodi što je poticanje na pomaganje, posredno poticanje i neuspjelo poticanje. Stvarno ne znam gdje bi to mogla naći tj. odgovor na to pitanje.

A jesi li ti sigurna da je to baš takvo pitanje? Možda ga je netko krivo čuo i zapisao, pa sad tako kruži i nitko ne može naći odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e, pa dragi kolega/kolegice!

 

pitanje zasigurno postoji, i da, pita ga Garačić-pa ne bih ga izmislila tek tako s namjerom da i vama i sebi još više zagorčam ionako nezavidnu situaciju u kojoj smo se svi skupa našli odlučivši se za spremanje pravosudnog.

 

da je od neopisive važnosti znati odgovor na svako pitanje-naravno da nije, ali forum postoji između ostalog i zato da na istome postavljamo pitanja na koja odgovor ne znamo. eto ja ne znam odgovor na ovo.

 

istrošila sam vremena i vremena surfajući legalisom i ipak našla odgovor na pitanje, ma koliko god čudno i pitanje i odgovor bili.

 

Na isto (i još neka pitanja) je odgovorila Xsara na ovom forumu 12.11.04.g., topic pravosudni ispit, str.4., pa sad copy-paste:

 

Relativno poticanje -

ili relativna akcesornost - javlja se u teoriji pri utvrđivanju odgovornosti sudionika za određeno k.d. Zlatarić i Bačić su smatrali da se treba isključiti mogućnost sudioništva ako je glavni počinitelj postupao u neskrivljenoj zabludi. U tom slučaju radi se o posrednom počiniteljstvu, tko potakne osobu u stvarnoj zabludi poslužio se njome kao sredstvom. Ovo nije moguće kod k.d. delicta propria i vlastoručnih k. d. jer osoba koja nema traženo svojstvo(npr. službene osobe) ne može biti ni posredni počinitelj. Npr. kod k.d. krivotvorenja službene isprave. Ako se ovo tumačenje prihvati takvog optuženika se mora osloboditi optužbe.

 

A ovo:

"Koji vam je k... s takvim pitanjima?"

nije dostojno moga komentara :baba:

 

ujedno hvala svima koji su se potrudili pronaći odgovor na moje pitanje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidi pod 2. za fakultativni pritvor

 

Osnove za određivanje pritvora.

Zakonodavac razlikuje obligatorni od fakultativnog pritvora.

Pritvor se mora odrediti (obvezni ili obligatorni pritvor) protiv okrivljenika kojem je izrečena kazna zatvora od 5 godina ili teža kazna.

Ako postoji osnovana sumnja da je određena osoba počinila KD, a ne postoje uvjeti za obvezni pritvor, sud može okrivljeniku odrediti pritvor (fakultativni pritvor):

1) ako postoje okolnosti koje upućuju na opasnost da će pobjeći (krije se, ne može se utvrditi njezina istovjetnost i dr.),

2) ako postoji osnovana sumnja da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, sudionike ili prikrivače - koluzijska opasnost;

3) ako osobite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti KD ili da će dovršiti pokušano KD ili da će počiniti KD kojim prijeti (samo ako postoji opasnost od počinjenja KD protiv imovine ili drugoga KD za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od 3 godine ili težu kaznu) - iteracijska opasnost.

4) ako su u pitanju KD: ubojstva, razbojništva, silovanja, terorizma, otmice, zlouporabe opojnih droga, iznude, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, zlouporabe položaja ili ovlasti, udruživanja za počinjenje KD ili kojeg drugog KD za koje je propisana kazna zatvora od 12 godina ili teža kazna, ako je to neophodno zbog posebno teških okolnosti KD (102/1).

5) ako okrivljenik, iako uredno pozvan, izbjegava doći na glavnu raspravu (102/3).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Obrtnik odgovoara cijelom svojojm imovinom - obrt nije ni pravna ni fizička osoba, već ga predstavlja nositelj odnosno vlasnik obrta cijelom svojom osobom i imovinom.

 

Petrović: "Osnove prava društava" 2001. str 17/18 :

..."prema čl. 20 st.1. Zakona o obrtu obrtnik za obveze nastale u obavljanju obrta odgovara samo unesenom imovinom potrebnom za obavljanje obrta.."

Nemam kod sebe zakon o obrtu; da li se nešto od tada mijenjalo??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija